Startsida / Inlägg

frågor och svar

av Julia Fors

Hej! Jag tycker att det är jätte svårt att veta vilka fullkornsbröd som är bäst, vet inte vad jag ska kolla efter i ett bröd. Tänkte om du kanske skulle kunna tipsa om några bra och nyttiga fullkornsbröd som du själv äter? 
Tacksam för svar 🙂 Emma H

Hej Emma, Ett tips är att leta efter bröd med så mycket hela korn som möjligt i. Hela korn sänker nämligen ett bröds GI på grund av att det tar längre tid att bryta ned stärkelsen i hela korn än i ett finmalet mjöl. Även surdegsbröd har ett lägre GI då syrningen minskar nedbrytningshastigheten.  Tänk dock på att även om det står att brödet innehåller fullkorn kan det innebära att endast en liten del och merparten av mjölet ändå består av vetemjöl. För att ett bröd ska vara riktigt bra bör det ha minst 50 % fullkornsmjöl. Jag gillar tex fazer dansk rågbröd, kung markattas bröd eller dessa; 

Hej Julia! Jag tycker så mycket om att läsa din blogg, den är så inspirerande och lärorik! Jag har en fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på. Jag är normalt en ”gröt” människa och brukar äta detta till frukost med med nyttiga grejer på. Nu det senaste har jag dock börjat äta turkisk yoghurt med nötter och honung. Min fråga är nu då: Hur nyttigt är detta? Kan jag äta det varje dag eller är turkisk yoghurt onyttigt? 
Tacksam för svar! Ha en underbar helg på landet.  Sofia

Hej Sofia och tack! turkisk yoghurt är supernyttigt och proteinrikt, jag äter det själv ofta till frukost. Jag har också ofta på blåbär, hallon, hackade frukter, musli och tex kanel. Valnötter är de nyttigaste nötterna eftersom de har nästan 50 % mer antioxidanter än andra nötsorter samt massa omega 3 som minskar inflammationer, stress och ökar förbränningen. Ett tips är också att lägga i krossade linfrön som gör under för magen och är som tandborstar för dina tarmar!

Hej, undrar om du några bra göteborggstips på restauranger;

Absolut! gillar du lite mer hälsobetonade ställen ska du kolla in rawfoodbaren, Deli and coffee på Kungsportsplatsen har bra sallader eller Latterian västra hamngatan 6. Mysig miljö i de gamla antikhallarna och bra utbud på ekologiska grejer. Hagabadet där jag tränar är också en härlig miljö och har bara bra saker på menyn. Andra restauranger jag gillar är Caleo, Bonn, yaki-da och Dorsia.

Tack för massa bra råd! Längtar efter just tips på mat precis innan & efter träning. Undrar om du någonsin provat Tracy Anderson Mat Workout (DVD)& isf vad du tyckte? Om inte, har du ngn annan DVD att tipsa om? Som 2-barnsmamma gillar jag att kunna träna hemma när det passar. Tack snälla! Anna

Hej Anna, jag har inte testat Tracys dvd men har vänner som tycker den är bra. En dvdserie som jag själv gillar är P90X. Den är ganska hardcore men med många bra övningar. Ska jag vara helt ärlig så har jag lite svårt att motivera mig med att köra med dvder men jag brukar ibland köra deras abripper magträning på 15 minuter. Då hinner jag inte bli uttråkad 🙂

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB