Startsida / Inlägg

Veckans ämne – tillsatser

av Julia Fors

God morgon måndag! Tänkte börja även denna vecka med ett lite längre inlägg och denna gång om tillsatser. För några år sedan så brydde jag mig aldrig om att titta på innehållsförpackningarna på grejerna jag köpte. Stod det tex ”naturligt” och ” sockerfritt” på förpackningen förutsatte jag att jag köpte något bra. Här i Sverige verkar vi tro att allting som säljs i matbutiken är helt ok, bara för att det finns där. Men om du vill ta din hälsa till en ny nivå och verkligen uppleva fördelarna av att äta rent så måste du läsa det här;

 Varför är tillsatser dåliga för dig? 

Tillsatserna gör det möjligt att tillverka mat utan bra råvaror. Resultatet är mat som tömts på äkta smak, viktiga antioxidanter, fettsyror och vitaminer och som istället innehåller ytterst lite näring och mättar dåligt. Denna fejkmat är också full av billiga utfyllnadsingredienser, socker och ämnen som din kropp inte vet vad den ska göra av. Resultatet; du blir sjuk och dessa ämnen lagras i fettvävnaden.

4 av de sämsta tillsatserna

1 Transfetter skrivs ofta ut som ”härdat”, ”delvis härdat ” eller ”hydrogenererat fett” på förpackningen. Det är värsta sortens fett som ökar det dåliga kolesterolet, fäster sig i blodkärlen och ger upphov till hjärt och kärlsjukdom, stroke och cancer.  Många glasssorter innehåller tyvärr härdat fett.

 2 Glukossirap Bara för att det står ”sockerfritt” på en vara betyder det inte att den är fri från socker. Många producenter försöker komma undan sockermärkningen genom att byta ut socker mot tex glukossirap eller fruktossirap. Men dessa är också socker och glukossirap är troligtvis dubbelt så ohälsosamt som vanligt socker. Den har nämligen en maximal blodsockerhöjande GI-värde som är högre än socker. Läs denna artikel om du vill veta mer om sockerfusket.

3 Glutamat (E621)– en smakförstärkare som har visat sig ge minnesstörningar, aggressivitet, koncentrationssvårigheter. Glutamatet ökar också aptiten och ger ökad risk för överätande och fetma.

4 Sötningsmedel och sockeralkoholer triggar likt socker kroppen att utsöndra insulin eftersom den tror att den får socker. Aspartam misstänks kunna minska fertiliteten för kvinnor och serotoninnivåerna som gör dig glad.

I vilka matvaror finns det mest tillsatser? Kolla lite extra på; snacks, halv och helfabrikat, kakor, glass, godis, salladsdressingar, pulversåser, marinader, fikabröd, måltidsbars, soppor, såser, chips, lightprodukter och margarin.

Mitt tips! Vänd på förpackningarna när du handlar och börja utbilda dig mer om vad du stoppar i dig. Kunskap är makt om din hälsa!  Tänk också på att ingredienserna är listade i mängdordning, vilket betyder att om socker står först är det mest socker i den produkten.

  • Tjänstgörande redaktörer: Jenny Åsell, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB