Mat och löpning
avHar precis ätit min vanliga grötfrukost. Fick en fråga ang om jag äter annorlunda nu när jag löptränar. Hitills har jag inte gjort det utan jag fokuserar som vanligt på 5 – 6 mål om dagen med fokus på bra långsamma kolhydrater, hälsosamma fetter och mättande proteiner samt mycket antioxidantrika och näringsspäckade livsmedel. Gröt på havregryn, solroskärnor, pumpafrön, linfrön med kanel, bär och mjölk + ett ägg till, är en grymt bra träningsfrukost som jag upplever att jag får massor av energi från.
Jag brukar också tima in mina löprundor så att de ligger i anslutning till något av mina mål under dagen annars blir det ett extra återhämtningsmål som tex något av dessa mellanmål; En omelette, smörgås med skinka, äpple kanel och keso eller en bärsmoothie.
Ni vet väl att ca 45 – 60 minuter efter ett pass kallas för ”guldtimmen” då är musklerna som tvättsvampar som suger i sig näring extra bra och ju längre du väntar med att äta desto längre tar kroppen att återhämta sig. Ett vanligt råd bland kostexperter är att det ideala är att få i sig ca 25 g protein efter ett träningspass och 1 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt för maximal återhämtning. Men jag tycker inte man bör följa den siffran så himla noga utan i allafall satsa på något som ger både kolhydrater och protein. Viktigast av allt är att man fyller på kroppen! Utan rätt bränsle i tanken går inte bilen.