Chiapudding
avOm det är något som jag tippar på kommer att bli den nya hälsogrejen så är det chiapuuding. Jag åt massor av detta i New york så det är väl bara en tidsfråga innan chiapuddings börjar dyka upp här i sverige också. Chiafröna började användas på aztekernas tid i Mexico där det var ett baslivsmedel och en dyrbar offergåva till gudarna. Sedan glömdes det bort men har nu blivit populärt igen. Alla ni som läst ”Born to run” vet att Tarahumarafolket som anses vara världens bästa långdistanslöpare, ser chiafröna som det bästa energitillskottet för att orka mer och förbättra sin kapacitet. Fröna är framförallt rika på Omega-3 (chia innehåller hela 8 gånger mer omega 3 än lax), proteiner, antioxidanter, kostfiber, magnesium, järn och kalcium. Detta gör chia till ett riktigt superfood!
Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten vilket hjälper till att förbättra vätskebalansen i kroppen, stödja matsmältningen och hålla oss mätta.
Så här gör du en chiapudding:
Använd en bas av tex bär eller mango – jag tog ett litet paket med färska hallon och mixade dem så att det blir som en sås, tillsätt sedan 1 msk chiafrön, några droppar agavehonung och lite vanlijpulver. Blanda allt, ställ in i kylen minst någon timme så att fröna sväller upp och bildar en pudding.
Voila – ett perfekt innan-träningsboost-mål eller energigivande mellanmål, tillsammans med yoghurt och bovetecrunch.