Startsida / Inlägg

Mina bästa karriärstips

av Julia Fors
118292466Eftersom det är studenttider nu så tänkte jag skriva ett inlägg om utbildning och karriär idag. Jag har skrivit om detta tidigare men eftersom jag fortfarande får något mail i veckan av personer som undrar om vägen till hälsojournalistjobbet så kommer jag svara här och referera till detta inlägg i fortsättningen. 

När det kommer till att jobba med hälso eller livsstilsjournalistik så är det såklart suveränt om man har en gedigen journalistutbildning i grunden. Men chanserna är inte körda bara för att man inte har gått flera år på JMK. I dag finns det ju media och journalistik inom en mängd olika utbildningar. Själv läste jag media och kommunikation på Melbourne University i Australien och en TV-producent utbildning på Filmhuset i Stockholm, jag har alltså ingen ren och skär journalistutbildning men journalistik har ingått i båda mina utbildningar. Idag finns det massvis av bra utbildningar på folkhögskolor, KY-utbildningar samt kursskolor som tex poppius i Stockholm som har ett gott rykte. Googla och se vad som passar dig!

Skärmavbild 2013-01-02 kl. 20.47.36

En av de bästa vägarna in i mediebranchen är att börja som praktikant, jag jobbade själv gratis på MTV i ett år och fick inte ens den fasta tjänst som jag hade hoppats på efter att min praktik var slut. Men däremot så hade jag ju fått ett år av arbetslivserfarenhet som gjorde att jag fick mitt nästa jobb och nästa osv..

Att få jobb inom mediebranchen handlar inte heller enbart om kontakter som många tycks tro. Jag hade inte en enda kontakt när jag gick ur skolan. Jag har i princip fått de flesta av mina jobb genom att jag själv ringt upp arbetsgivaren, presenterat mig och erbjudit mina tjänster.  Även om ett jobb inte är utannonserat så skapar man ju en relation med företaget och de kan ha dig på lut till framtida öppningar. Det ger också ofta ett starkare intryck än en jobbansökning på papper som hamnar bland hundratals andra. Våga vara lite osvenskt framåt och ta initiativ! Det är få gånger som saker jobb kommer serverade på silverbricka.

147533389

Om du vill jobba inom just hälsojournalistiken så kan det vara en bra att nischa sig och hitta sitt specialintresse. Är du tex intresserad av att skriva om träning så skadar det ju inte om du tex har en tränings eller PT-utbildning i ryggen. Det ger dig extra kredd och mer kompetens. Själv kände jag efter ett tag att jag ville ha mera kött på benen och vidareutbildade mig till kostrådgivare på Pauluns skola.

Att starta en blogg kan också vara ett smart sätt att marknadsföra sig och enkelt att skicka med som länk på den digitala cv´n. Då kan arbetsgivaren få en snabb bild av vem du är, hur du skriver och vad du har för idéer. En blogg är faktiskt ett grymt bra sätt att nå ut på. Trots att bloggen är det som jag i mitt yrkesliv lägger minst tid på så är det oftast den som skapat nya kontakter och helt enkelt syns mest. Magasinsvärlden är också väldigt tuff just nu och de fasta jobben blir allt färre, då kan det vara bra att ha en egen plattform att stå på.

Skärmavbild 2013-01-02 kl. 20.50.16

Om du känner dig stressad av att du inte vet vart du är på väg efter studenten? Koppla av och fokusera på att göra, plugga eller jobba med det som du tycker är allra roligast. Låt din passion driva dig, den leder dig oftast på rätt spår i slutändan. Själv jobbade jag i klädbutik, som servitris med kort inhopp som bartender ( obs väldigt misslyckat!) reste och backpackade en säsong och gick ett år på Calle Flygare teaterskola. Bortkastat år? Absolut inte då det gav mig bra kunskap i att tex prata inför folk, retorik och stå på scen. Något som hjälpt mig enormt nu när jag börjat föreläsa.

Och om du sitter fast på ett jobb som inte känns 100 så är mitt personliga råd att våga ta chansen att omskola dig eller söka nya vägar alla dagar i veckan. För vad är egentligen värst – att ha ett kämpigt år eller två av ovisshet, mindre betalt osv eller att känna sig missnöjd på jobbet resten av livet? Vi tillbringar ju trots allt så mycket tid på jobbet så varför inte älska det. Då behöver du ju inte jobba en  enda dag till i ditt liv!

timthumb
  • Tjänstgörande redaktör: Wayne Seretis
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB