Startsida / Inlägg

Dagens fråga

av Julia Fors
Kokoskick1024px

Hej Julia! Jag har en fråga om din syn på kosttillskott som spirulina, chrolella och vetegräs (allt grönt :-)) under graviditet. Jag har käkat ovastående i såväl tablettform som pulverform i säkert 1,5 år och mår toppen av dem. Nu är jag gravid och har försökt hitta info om hur säkert det är att fortsätta med att äta dessa tillskott under en graviditet. 

Just alger varnar ju bla Livsmedelsverket och det berör ju spriulina och chrolella. ´Men jag förstår att det är just hur odlingen går till som är frågan där, alger kan ju dra till sig tungmetaler och gifter om det odlas på ett bristfällig sätt….och så är det ju utrensade – en effekt man inte vill ha när man är gravid.
Vetegräs verkar säkrare men även där verkar åsikterna gå isär.
Just nu dricker jag Living Greens som är eko-märkt på alla sätt som främst består av grässoter, men även några alger….Hur tänker du kring detta?

Tack för ett superbra blogg! Du skriver om allt som jag är intreserad av och du skriver med ett sunt perspektiv där hälsan verkligen står i fokus. Min favoritläsning på tunnelbanan på väg till jobbet :-).Lycka till med allt nu i höst och ha det så bra! Vänliga hälsningar, Daniela

Hej Daniela vad roligt att höra och grattis till kommande bebis!

Jag har liksom du sökt mycket ang detta då jag själv också gillar att näringsboosta med gröna pulver. Dock så undviker jag det nu under graviditeten eftersom den mesta forskningen faktiskt tyder på att det dels innehåller för mycket jod, kan komma från smutsiga odlingar och verkar utrensande vilket alla kan vara skadliga för fostret. Någon gång ibland är säkert ingen fara, jag åt en grön boll som innehöll lite spirulina tidigare i veckan men att använda det på en daglig basis och i tablettform tycker jag känns osäkert. För mig känns det bättre att ta det säkra före det osäkra och det handlar ju bara om några månader i ditt liv, sedan kan man återgå till det vanliga. Varför inte boosta dig själv med färska greens och superfood istället. Matiga sallader med ruccola, babyspenat, grönkål, mache, massa färska grönsaker och smoothies med gröna blad! Om du äter mycket sådant naturligt får du ändå de fördelaktiga effekterna du är ute efter!

sallad
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB