Startsida / Inlägg

Dagens fråga – Hälsosamma varor?

av Julia Fors
tumblr_ln1eibifs61qiqsoj

Hej, jag undrar vilka produkter/råvaror du tycker att man ska lägga krut på att köpa med en students plånok? Också: Hur kan jag avgöra om en vara är hälsosam? Tänker främst på Ica-basics varor så som cashewnötter. Hur lär jag mig att se skillnad på dem och ett dyrare märke? Tack för en G R Y M blogg! Inspirerande till tusen:)

Men tack snälla du 🙂 Bra och nyttiga råvaror som jag alltid tycker är bra att ha hemma är tex havregryn, ägg, naturell yoghurt, tonfisk på burk, quinoa, bönor, linser, frysta laxfiler, nötfärs, bladgrönt, avokados, frukter som bananer, äpplen och frysta bär. Ett smart tips för att komma lite billigare undan är också att handla på storköp där det oftast är lite billigare. Att ha ett bra bassortiment hemma av tex nötter, fröer, solros och pumpakärnor är också toppen för att göra egen müsli, bröd eller energibars som man kan bunkra upp med.

Skärmavbild 2013-08-08 kl. 22.04.35

Bodylicious hemmagjorda proteinbars har jag ofta hemma.

När det kommer till att hitta de mest hälsosamma varorna så finns det några symboler som jag själv brukar hålla utkik efter, Dessa är:

feb04-2krav

1; Krav-märket visar att en vara är ekologiskt producerad och att maten odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller GMO och att djuren lever ett bra liv och bonden får en bättre arbetsmiljö.

artikel_img

2 Symbolen ”Äkta vara” finns på produkter som är sammansatta eller förädlade och innebär att produkten är fri från samtliga e-nummerklassade tillsatser och att den inte heller innehåller några industriella ingredienser som inte traditionellt ingår i varan.

nyckelhl_153376407

3 Nyckelhålsmärket står för att produkten innehåller mindre socker, salt och nyttigare eller mindre fett, samt mer kostfiber och fullkorn.

eu_ekologiskt_2010_398

4 Om produkten du köper inte är svensk kan du titta efter Eu-ekologisk märkningen. Alla ekologiska produkter bör också ha ett kodnummer på det kontrollorgan som har kontrollerat märkningen. Så om du är osäker kan du leta efter detta på förpackningen.

5 När det kommer till kött är Naturbeteskött det allra bästa eftersom köttet kommer från djur som har fötts upp på naturligt foder och fått gå ute mer. Dels är det mer humant mot djuren, mer klimatsmart och så innehåler detta kött ofta mer nyttiga omega-3 fetter.

Coop-Änglamark---a

Något som jag själv gillar är att många svenska kedjor även har sina egna ekologiska märken som tex Coops Änglamark och ICA I love Eco. Jag skulle personligen välja dessa i första hand. Men visst, eko betyder ofta att det är lite dyrare och om man inte vill eller har möjlighet att handla det mesta ekologiskt så kan en bra grej vara att man i alla fall försöker köpa eko av det som man äter ofta, tex ägg och mjölk.

i-love-eco-700x336
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB