Startsida / Inlägg

Minska svullnaden

av Julia Fors

En grej som säkert många av er som är gravida nu i sommar kanske har upptäckt är att kroppen binder mer vatten och man kan känna sig mer svullen i fötterna, vader, händer osv, särskilt i slutet mot dagen. På riktigt varma dagar i sommar har jag själv upplevt hur fötterna svullnat lite. Detta är inget farligt men kan vara besvärande och det beror framförallt på att man som gravid har upp till 50 % mer blod och vätska som cirkulerar runt i kroppen. Även om man inte helt kan bli av med detta så  finns det sätt som lindrar, förebygger och tar ner svullnaden. Detta är mina bästa tips: (och de fungerar såklart lika bra på dig som inte är gravid men har lätt att binda extra mycket vatten i kroppen)

forget fear

Motion och rörelse

Om du orkar är det kanon att hålla igång kroppen just för att du naturligt ökar cirkulationen vilket motverkar vätskeansamlingar. Lättare konditionsträning som promenader, cykling, gravidyoga, vattengympa eller simning är perfekta träningsformer för att få igång cirkulationen. Att ta ett svalkande bad och simma i havet är också otroligt skönt!

prenatala

 

46ukj1-l-610x610-shoes-work-out-run-running-pink-blue-green-nike-nike-free-girl-fashion-diet-gym-sneakers-trainers-neon

Sköna skor!

För mig som oftast lever i mysiga hoodies, tights och träningsskor till vardags har det inte blivit en så stor skillnad. Men är du gravid så är det verkligen den rätta tiden att investera i ett par riktigt sköna skor just nu. Och även om stödstrumpor inte är det sexigaste man kan ha på sig så är de grymma när man reser långt med tex bil, tåg eller flyg. Jag körde på stödstrumpor när jag flög långt även innan jag var gravid just för att undvika att fötterna svullnade upp, men nu är de verkligen ett måste! Finns på apoteket.

water 2

Mer H2O

Ett av de mest effektiva sätten att lindra vätskeansamling är att dricka mer vatten. Även om det låter motsägelsefullt så håller din kropp kvar mer vatten när den är uttorkad. I sommar har min sodastreamer varit min bästa vän och jag har alltid haft med mig en flaska i väskan.

Skärmavbild 2012-10-31 kl. 21.19.20

Minska på saltet i maten och öka på med kaliumrika livsmedel

Salt/ natrium binder vätska i kroppen medan kalium är dess antagonist och istället sänker blodtrycket . Genom att ha rätt balans mellan natrium och kalium i kroppen kan du förebygga och minska onödigt mycket vattenbindning.  Det enklaste sättet att undvika överdrivet mycket salt är att sluta salta extra på maten och dra ner på färdigrätter ( 70 % av allt salt vi får i oss kommer ifrån färdigrätter) även salta och söta snacks är ofta packade med dolt salt. Bra kaliumkällor hittar du naturligt i livsmedel som; mjölk, fil, mandlar, solrosfrön, avokado, potatis, bovete,
hasselnötter, nötkött, bananer, äpplen och kokosvatten.

Skärmavbild 2013-04-08 kl. 15.50.54

Gröna drinkar med banan och kokosvatten är grymma kaliumboostare!

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning och Karl Novalli
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB