Startsida / Inlägg

Tillskott för hösten

av Julia Fors
DSC_0280

En av de vanligaste frågorna jag får är om tillskott, om de behövs och vad man i så fall ska satsa på? Min bassynpunkt är att man inte ska förlita sig på tillskott istället för att äta en näringsrik kost. Grunden måste alltid vara att man äter en bra baskost. Men sen finns det såklart vissa tillskott som man kan behöva beroende på hur man lever. Nu under vintern så har de flesta av oss svenskar D-vitaminbrist eftersom det är så mörkt här (våra kroppar bildar D-vitamin av solen) så jag har precis börjat äta dessa D-vitamin tabletter. Förutom att man blir piggare och får ett bättre immunförsvar så är det även cancerförebyggande och denna intressanta studie visar att det också förebygger komplikationer under graviditeten.

DSC_0284Under hela graviditeten har jag också tagit ett graviditetstillskott vilket har känts bra eftersom man får rätt anpassade vitaminer och mineraler, man behöver tex mer folsyra och mindre A-vitamin som gravid. Jag började med ACO-gravid men efter rekommendation av Josefine Jäger så gick jag över till Innate Response. Det är ett märke som är helt ekologiskt från 100% whole food, utan artificiella eller syntetiska tillsatser vilket jag gillar.  Dessutom kompletterar jag med probiotika just nu för att magen ska fungera så bra som möjligt just nu och för att hålla mig frisk inför förlossningen! Sist men inte minst så äter jag nästan alltid omega 3. Det har ju varit i blåsväder nu under året men jag tycker själv att jag mår så mycket bättre när jag äter det och känner mig tex mindre stressad.

B-vitamin

Summa summarum så måste man helt enkelt utgå från sig själv och sin livsstil när det gäller tillskott. Om man tränar och stressar mycket kan ett magnesium eller B-vitamin tillskott hjälpa eftersom dessa vitaminer förbrukas mycket snabbare i kroppen under stress. Är du vegetarian eller vegan kan du behöva komplettera kosten med järn, vitamin b12, kalcium och selen. Men som sagt, tillskott är just något du lägger till och ska aldrig ersätta en bra baskost.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB