Startsida / Inlägg

Happymeal (på riktigt)

av Julia Fors
Skärmavbild 2013-11-04 kl. 17.22.27

Läste just denna intressanta artikeln i svenskan. Enligt en ny Harvardstudie så har man återigen bevisat att viss mat gör oss deprimerade efter som de ökar risken för inflammation i kroppen. De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande. Det som skyddande mot inflammation var bland annat vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker.

Först och främst, hur mycket gillar man inte att vin är med på den här listan 🙂 Skämt å sido så är detta säkert ingen nyhet för de flesta som upplevt hur bra man mår när man börjar äta renare och dra ner på processad mat. Det här var faktiskt  en av de grejer som jag tog upp när jag hade min wellnessföreläsning i våras.DSC_1223

Att ordinera motion mot depression är ju något som sjukvården har gjort ett ganska bra tag nu så kanske kommer man även börja ordinera inflammationshämmande kost inom en snar framtid? Jag tror i allafall stenhårt på den utvecklingen.

sallad

Tre sätt att välja ett happymeal (på riktigt!)

Boosta med bra fetter. Hoppa över alla hydrogenererade fetter (transfetter)och ät mycket lax, olivolja, kallpressad kokosolja, rapsolja, linförn och avokado. Jag äter även omega 3 kapslar som tillskott just eftersom det dämpar inflammation, minskar stress och ökar förbränningen.

Tänk färg. Ju mer färgrik maten är – desto mer antioxidanter. Babyspenat, rödbetor, granatäpple, kakao, blåbär är alla naturliga superfoods.

Go Bananas. Min favvofrukt nummer ett fungerar som en mild form av lyckopiller eftersom den innehåller tryptofan som hjälper till att öka hjärnans innehåll av serotonin  (vårt egna måbrahormon). Läs förresten detta om bananer – och du kommer vilja äta minst en varje dag!näring

Naturliga råvaro = fulla av rena näringsämnen som kommunicerar direkt med din kropp och gör att du få i dig alla humörboostande mineraler, enzymer och hormoner.

Processade råvaror -fulla med tillsatser, socker, färgämnen och i värsta fall transfett, men väldigt lite näring.

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB