4-3 till Leksand – Malmö utslaget

av Mats

Förbannelsen fortsätter för Malmö.
Leksand vinner och Malmöspelarna är vansinniga på domaren Olof Lindqvist som först underkände Kevin Doells avgörande straff, men sedan rättades av en linjeman och godkände målet.
Det här kommer att bli omdiskuterat.
Det var omöjligt att se om pucken var inne eller ej här från läktaren, men det såg sannerligen så ut.
Det är bara att gratulera Troja till play off-platsen och lida lite med Percy Nilsson och hans Malmö.
Utslagna av Leksand för tredje året i rad och alla gånger på bortaplan mot ett Leksand som inte haft något att spela för.
Det är bara att se till att de slipper Leksand i sista omgången nästa säsong.
Något annat verkar inte hjälpa.
• • •
Domaren Olof Lindqvist var den mest omdiskuterade i Malmös omklädningsrum efter matchen.
Han dömde först bort leksingen Kevin Doells avgörande straff, men godkände sedan målet sedan han pratat med linjemannen.
Det är obegripligt att det ännu inte finns målkameror i allsvenskan, men de tv-kameror som fanns på plats visade att pucken varit klart inne.
Lindqvist hade rätt att döma bort målet så länge han inte blåst och linjemannen var helt säker på sin sak.
Inget att ens diskutera som jag ser det.
• • •
3-3 Mikael Karlberg kvitterar
 • •
Malmös 16-åring Jacob Berglund gör allt rätt men skjuter över.
• • •
Pelle Prestberg utanför.
• • •
3-2 till Malmö – Calle Söderberg
• • •
Morten Green sätter Leksands första straff i ribban.
• • •
Don MacLean försöker lägga mellan benen på Myllyniemi men missar,
• • •
Malmö är först ut i straffläggningen.
Don MacLean startar.
• • •
Sudden är över och nu avgör straffar Malmös öde.
I förlängningen hade Leksands fransman Pierre-Eduoard Bellemare en jättechans att avgöra, men missade en nästan helt öppet mål.
Malmös Don MacLean hade Malmös bästa chans med ett direktskott.
Men inga mål – och nu blir det en straffläggning som Malmö måste vinna för att överleva.
Isen spolas just nu inför straffläggningen.
Oddsen är på Malmös sida.
Malmö har vunnit åtta straffläggningar tidigare i vinter och bara förlorat en.
Leksand har 1-1 i straffläggningar.
• • •
5-2 till Troja nu och bara en seger kan rädda Malmö.
Tre minuter kvar i sudden här i Leksand.
• • •
Tredje perioden är slut.
Fortfarande 2-2 och nu väntar fem minuters sudden.
Är det fortfarande oavgjort efter den blir det straffar.
Malmö måste vinna för att säkra play off-platsen.
Troja leder fortfarande med 4-2 mot Sundsvall och ser ut att gå mot seger.
• • •
Det är 2-2 här i Leksand nu, sedan Tomas Wallgren snyggt styrt in en puck vid Myllyniemis högra stolpe.
Wallgrens andra mål i matchen.
Det är lite drygt fem minuter kvar att spela.
Men Malmö måste fortfarande vinna för att gå till play off.
Det kan sluta med en straffrysare.
• • •
4-2 till Troja nu och tiden är på väg att rinna ut för Malmö.
Sex minuter kvar nu.
• • •
Sundsvall har reducerat i Ljungby.
3-2 till Troja nu.
• • •
Ödets ironi är att Trojas 3-1 mot Sundsvall gjordes av gamla Malmö-spelaren Toivo Suursoo.
Om ni kommer ihåg estländaren som Malmö fick låna efter bråket med Detroit och Barry Smtihs avhopp som tränare 1998.
Suursoo förstärkte Troja sent den här säsongen och nu kan han skjuta bort Malmö från play off.
• • •
Troja har gjort 3–1 i Ljungby och nu räknas bara seger för Malmö i Leksand.
Men det är fortfarande Leksand som dominerar.
• • •
Fredrik Eriksson åker ut efter 6.40.
Leksand närmar sig alltmer 3-1.
Jag vill se mer desperation hos skåningarna, men det kanske är så enkelt att Leksand är för bra.
• • •
Det är Malmö som mäåste vinna, men det är Leksand som helt dominerat inledningen av den tredje perioden.
Pelle Prestberg hade ytterligare en jättechans då han prickade insidan av stolpen efter knappa fem minuter.
Malmö har stuckit upp i ett par farliga kontringar.
Calle Söderberg stod helt ren framför Leksands mål efter 5.50, men Myllyniiemi var tät i det läget.
Men det är den enda kvalificerad målchans Malmö skapat så här långt.
5.57 på klockan nu och tredje perioden har ännu inte börjat hos Troja i Ljungby.
• • •
Pelle Prestberg hade ett friläge redan efter 13 sekunder, men fick inte upp pucken då han i princip hade tom kasse. Men bra räddning av Markus Svensson som hann ut med plockhanden.
• • •
Tredje perioden startar här i Leksand och frågan är om Malmö orkar resa sig.
De vet förutsättningarna.
Vinner Troja måste de ta minst två poäng.
Antingen vinna vid full tid, eller avgöra i förlängning eller efter straffar.
Annars är det bara 20 eller max 25 minuter kvar på säsongen.
• • •
Troja har gjort 2-1 mot Sundsvall nere i Ljungby och just nu är Malmö utanför play off.
Malmöspelarna lär säkert få besked om ställningen i Ljungby i pausen.
Vinner Troja är Malmös enda chans att de tar minst två poäng här i Leksand.
Det här blir en rysare.
• • •
Det är många NHL-scouter här på läktaren i Leksand som blivit blåsta på kvällens jobb.
Alla var här för att studera unga backen Oliver Ekman-Larsson inför sommarens draft.
Men Oliver blev magsjuk och spelar inte.
Ett öde NHL-scouterna drabbas av då och då, eftersom de oftast bara är intresserade av en specifik spelare.
• • •
Andra perioden är över här i Leksand och det står 2-1 till Leksand efter en period där dalkarlarna vann skotten med 13-9.
Men spelövertaget är större än så.
Leksand var betydligt närmare 3–1 än Malmö var 2-2 i slutet av perioden.
Det är också en match som går undan och ligger ungefär fem minuter för mötet mellan Troja och Sundsvall i Ljungby.
Det kan ge Troja en fördel om matchen tar slut här i Leksand med tid kvar att spela i Ljungby.
Men står det 1-1 vid full tid blir det förlängning och slutligen straffar.
Troja får i så fall fler chanser att ta de två poäng de behöver för att passera Malmö om skåningarna förlorar här i Leksand.
• • •
När Eric Johansson för sitt andra friläge i matchen, så missar han inte chansen.
En snabb dragning och så släpp mellan benen på Makrus Svensson.
Ett skolexempel på hur man gör mål på friläge.
Men Malmö är fortfarande kvar på en play off-plats så länge Troja bara har en poäng nere i Ljungby.
• • •
Tomas Wallgren kvitterar för Malmö då han lyckas peta en retur mellan benen på Leksands målvakt Jere Myllyniemi.
Stort jubel i Malmöklacken, som fyller halva kortsidan här i Ejendels Arena.
Det är ett par hundra skåningar på plats.
Men samtidigt som Malmö jublade kvitterade Troja nere i Ljungby.
• • •
Robin Alvarez hade Malmös bästa chans i matchen alldeles nyss.
Han fick tom kasse i spel fem mot fyra, men sköt i ribbans underkant och ut.
Närmare mål går det inte att komma.
• • •
Ny jättechans för Leksand alldeles nyss då Eric Johansson var helt fri.
Man Markus Svensson räddade.
• • •
1–0 till Leksand efter en kanon av Pelle Prestberg.
Tid: 06.03 in i andra perioden.
Värmlänningen direktsköt och fick en drömträff.
Jag tror aldrig att Makus Svensson hann reagera innan pucken smet in i hans vänstra kryss.
Passningarna kom från Eric Johansson och Morten Green.
Leksand har ett spelövertag och det känns som Malmö får lita till Sundsvall nere i Ljungby.
Allt talar för Leksand just nu, som är numret större än skåningarna.
• • •
Malmö kom till Leksand med ett inhyrt plan från Malmö Aviation.
Det flyger hem från Borlänge direkt efter matchen.
Frågan är fortfarande om de gör det som vinnare eller förlorare.
Nu är det Leksand som har power play sedan Fredrik Eriksson åkt ut.
Snart sex minuter spelade.
• • •
Första möjligheten i power play för Malmö, sedan Robert Petrovicky åkt ut för en tripping.
• • •
Spelet har börjat i andra perioden här i Leksand nu.
Jag ser att Troja vann skotten med 12-5 hemma mot Sundsvalll i första perioden, så den här rysaren är långt ifrån över.
• • •
Första perioden är över och det står fortfarande 0–0 i Leksand.
Skott 11–9.
Leksand har dominerat den första perioden och har skapat flest klara målchanser, men Markus Svensson har varit mycket bra i Malmö-målet.
Malmö hade en bra period mellan från femte och tionde minuten, men i övrigt har det mest varit Leksand.
De har kontrollerat matchen med sin större tyngd och rutin  och Malmö har satsat på kontringar, utan att få till några längre anfall.
Men Malmö är fortfarande i play off, då Sundsvall fortsätter att leda mot Troja (1–0).
• • •
Dramatik i Ejendals Arena då Malmös målvakt Markus Svensson fick målburen över sig och blev liggande.
Men det var ingen större fara.
Han har rest sig nu.
• • •
Sundsvalls mål mot Troja har för övrigt gjorts av gamle leksingen Niklas Bröms.
Så lite hjälp har Malmö fått från Leksand så här långt.
• • •
Matchens andra utvisning drabbar också Malmö.
Robin Alvarez åker ut för en tripping.
Leksand har allsvenskans näst bästa power play – bara Västerås är bättre.
Så det gäller att skåningarna håller sig på isen.
Tolv minuter spelade nu.
• • •
Malmö har kommit igång ordenligt nu och har dominerat de senaste fem minuterna, ungefär som Leksand hade övertaget de första fem.
Matchen står och väger just nu.
• • •
Sundsvall har tagit ledningen med 1–0 mot Troja, så just nu är Malmö i play off även om de förlorar matchen här i Leksand.
Och det har bara varit Leksand första fem minuterna.
Närmast mål var Pelle Prestberg med ett direktskott i power play.
• • •
Våldsamt leksandstryck och Malmö drabbas av matchens första utvisning. Det är backen Per Johnsson som åker för interference.,
• • •

Pucken är släppt och Leksand har dominerat de första minuterna.
• • •
Magsjuka härjar i Leksand inför kvällens viktiga play off-match mot Malmö.
Tre spelare ligger hemma med magsjuka.
Backarna Jan Huokko och Oliver Ekman-Larsson och forwarden Jens Bergenström är för dåliga för att spela i kväll.
Det är några tunga tapp för Leksand, speciellt på backsidan.
Jan Huokko är näst bäste poängplockare bland allsvenskans backar med elva mål och 21 assist.
Oliver Ekman-Larsson toppar allsvenskans plus/minusstatistik överlägset med sina +44.
Malmö är helt ordinarie.
Förutsättningarna vet ni.
Malmö måste ta minst två poäng för att ta sig till play off, förutsatt att Troja-Ljungby slår Sundsvall hemma.
Men Malmö kan också klara sig vidare efter en förlust, om Troja tar max en poäng i sin match mot SUndsvall.
Läktarna börjar fyllas här i Ejendals Arena och Leksandsklacken har i sdtort sett fyllt ståplats med tio minuter kvar till nedsläpp.
Jag kommer att rapportera det som händer live under hela matchen.