Kul med skrällar – men inget omspel

av Mats

Det blev två ordentliga skrällar och en protest i kvällens slutspelshockey.
Skrällarna kom när Timrå slog HV 71 borta (2–1) och Skellefteå mosade Linköping som en bit Kexchoklad i Cloetta Center (3–0).
Protesten kom från Luleå efter 1–5 i Göteborg, där Frölunda gjorde tre mål i power play i första perioden när backen Jaroslav Obsut satt utvisad 2+2 minuter.
Men Obsut skulle ha kommit in redan efter det andra, men det missade domaren Patrik Sjöberg.
Jag kan förstå Luleå, men kanske inte efter 1-5.
Det var liksom inget snack.
Frölunda ledde redan med 2–0 när det regelvidriga målet kom och hade full kontroll på matchen.
Jag skulle nog placera Sjöbergs misstag under rubriken ”mänskliga faktorn”.
Omspel – nej.
Domare gör misstag även om de sällan får samma konsekvenser som den här gången.
Men senast i förra omgången borde Pär Styvs avgörande mål mot Timrå underkänts för offside.
Mänskliga faktorn då också.
Omspel – icke.
Och hur många solklara utvisningar missar en domare under en match?
Hur många mål kunde det i så fall ha blivit?
När vi bara har en huvuddomare – av ren snålhet – så får elitserieklubbarna leva med att det blir fler misstag än om man hade haft två huvuddomare på isen.
Vi har haft flera kontroversiella domslut den här säsongen.
Sparkar som varit sparkar, men gett mål ändå och sparkar som inte varit sparkar och blivit bortdömda.
Då blev det inga omspel.
Shit happens.
• • •
I Jönköping knäckte gamla HV-målvakten Magnus Åkerlund sitt gamla lag, där Timrå spelade smart och avgjorde i sudden.
Nu är HV nere i brygga och Timrå ser ut att leva upp till det skrällag alla trodde de kunde bli. Men jag tror ändå att HV vänder på det här.
I Linköping saknades Jan Hlavac som var sjuk och aldrig kom till spel.
Det var kostsamt.
Samtidigt var målvakten Daniel Henriksson extremt otät i målet.
Jag tyckte inget av de tre målen såg otagbara ut.
Men vinner Linköping i morgon, tar de hem det här i Skellefteå på lördag.
Borta är Linköping mer svårslagna än hemma.
Men då måste Hlavac tillbaka i truppen och målvakterna – Hento eller Noronen – måste vara tätare än i går.