Godnatt, Tre Kronor

av Mats

Det blev en ny mörk kväll för Sverige här i Brno.

Förlust mot Ryssland med 1-3, tappad ledning totalt i Euro Hockey Tour och Gabriel Landeskog skadad.

Nu ska det inte vara någon större fara med Landeskog, men det är inte någon pangstart Pär Mårts fått på sitt VM-bygge. Räknar vi in de två VM-förberedande landskamperna mot Schweiz på hemmaplan (2-4 och 2-5) är han uppe i fyra raka förluster nu.

Nu kommer det ju vara ett helt annat svenskt lag som åker ut på isen redan i träningsmatchen mot USA på tisdag. Då har ytterligare nio NHL-svenskar landat i Sverige. Det känns som det behövs mer än någonsin.

Jag har svårt att se att någon svensk har stärkt sina VM-chanser efter de två matcherna här i Brno. Det skulle vara Calle Järnkrok i så fall, som jag tycker har spetskvaliteter som håller även på den här nivån.

Den här matchen stod 0-0 ända tills det var drygt fem minuter kvar av andra perioden och det såg inte ut som det skulle gå att få hål på Viktor Fasth eller ryssarnas Semen Varlamov.

Men så hände allt på en gång.

Ryssland gjorde plötsligt tre mål på tre och en halv minut och så var den här matchen över.

1-0 efter 14.44 är inte mycket att säga om, då ryssarna spelade fem mot tre och Evgenij Kuznetsov kunde skicka en restur i tom kasse.

Men 2-0 skulle Viktor Fasth ha tagit, då Nikolai Kulemin sköt en puck ur dålig vinkel som smet in vid Fasths högra stolpe efter 17.29. Det målet får Fasth ta på sig, även om skottet var bra,

Och bara 50 sekunder senare kom 3-0, då Joel Lundqvist olyckligt petade in pucken i tom bur vid Fasths högra stolpe.

Där gick ridån ner. Nu fick Sverige en snabb reducering efter bara 36 sekunder efter ryssarnas 3-0, då Niklas Olausson direktsköt efter ett svenskt två mot ett-läge, där Jonas Andersson serverade en perfekt passning.

Sverige tog som vanligt alldeles för många utvisningar och det håller inte mot den här typen av motstånd.

Även om svenskarna gick all in och satsade allt framåt i slutet, räckte det bara till en sen reducering till 2-3. När laget fortsatte gå för kvittering stack ryssarna upp och gjorde 4-2 med bara 1.35 kvar att spela.