Startsida / Inlägg

Ranking: Elitseriens tyngsta förluster

av Mats

Snart dags för nedsläpp i elitserien och som vanligt har det gjorts mängder av rankingar över lagens styrka och bästa nyförvärv.
Men jag tänker vända på det.
Vilka är elitseriens tio tyngsta förluster?
Här är min lista:
1. Jacob Silfverberg, f, Brynäs
Till: Ottawa Senators
Kommentar: Blev ju själva symbolen för Brynäs SM-guld i våras och sett över hela säsongen var han elitseriens klart bästa spelare. Och i SM-slutspelet var han magisk. Det kostar att tappa en sådan matchvinnare.
2. Viktor Fasth, mv, AIK
Till: Anaheim Ducks
Kommentar: Skulle kanske komma högst på andra listor och Fasth har betytt mer för AIK än någon enskild spelare gjort för sin klubb under de två senaste säsongerna. Men ännu mer under den 2010/11 än den som gick.
3. Robert Rosén, f, AIK
Till: Växjö
Kommentar: Vann grundseriens poängliga och fick ett enormt lyft med en större roll och större ansvar än han hade i Modo säsongen innan.
4. Jesse Joensuu, f, HV 71
Till: New York Islanders
Kommentar: Visade framförallt i slutspelet vilken klass han håller. Där fick han mer betalt för sin storlek och spelstil.
5. Mattias Ekholm, b, Brynäs
Till: Nashville Predators
Kommentar: Elitseriens totalt sett bäste back säsongen som gick. En av de tre spelare som betydde mest för Brynäs guldknall, förutom Silfverberg och målvakten Niklas Svedberg.
6. Fredrik Pettersson, f, Frölunda
Till: Donbass Donetsk (KHL)
Kommentar: Symboliserade på något sätt det nya, hemvävda Frölunda. Få spelar med större hjärta än Fredrik Pettersson och det kommer naturligtvis märkas att han inte är med längre.
7. Christopher Nihlstorp, mv, Färjestad
Till: Dallas Stars
Kommentar: Jag är inte säker på att Brynäs tagit sig till SM-final om inte Nihlstorp skadat sig i SM-semifinalen. Där försvann Färjestads chans.
8. Ilkka Heikkinen, b, Växjö
Till: Lugano
Kommentar: Krutade in 18 mål för Växjö och var överlägset målbäst bland alla backarna i elitserien. En drömback i power play, som blir svår att ersätta.
9. Mika Pyörölä, f, Frölunda
Till: Amur Chabarovsk (KHL)
Kommentar: Jag har alltid gillat Pyörölä. En väldigt allround forward som kan spela på nästan alla positioner. Hade +24 i plus/minus i fjol och gjorde samtidigt 22 mål framåt. Det säger det mesta.
10. Andreas Falk, f, HV 71
Till: Köln
Kommentar: Kanske en överraskning på den här listan, men sett över tid har Falk vuxit till en institution i HV 71. En spelare som aldrig gör en dålig match och alltid är bäst när det gäller.
Bubblare: Fredrik Andersen, mv, Frölunda, Ole-Kristian Tollofsen, b, Modo, Nicklas Danielsson, f, Modo, Johan Larsson, f, Brynäs.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB