Tjeck matt

av Mats

Ja, den här säsongen har börjat riktigt bra för Pär Mårts och Tre Kronor.
Han verkar ha hittat rätt efter att ha finjusterat sin från början väl optimistiska hockey. Den straffade sig.
Nu är det Sverige som straffar motståndarna och klara 3-0 mot Tjeckien idag är ett exempel på det.
Dessutom har Mårts ett väldigt bra material på hemmaplan (och i KHL och Europa) numera.
Det har inte minst märkts på de här två första matcherna i Euro Hockey Tour.
Att det blev seger mot tjeckerna berodde på två identiska power play-mål i första perioden, som annars dominerades av tjeckerna i spel fem mot fem.
Men Simon Hjalmarsson fick stå ostörd och hitta Per Åslunds klubba framför mål två gånger om i numerärt överläge.
Jag har nog aldrig sett två raka mål som varit så löjligt lika varandra.
Åslund styrde upp båda puckarna bakom Jakub Kovar i tjeckernas mål och från exakt samma position ett par meter framför mål.
Sverige följde upp med en stark andraperiod, men då blev det tyvärr inga mål trots massor av chanser.
Sveriges 3-0 kom när Niklas Persson skickade in pucken i tom kasse, sedan tjeckerna tagit ut målvakten med nästan tre minuter kvar.
Men det kunde ha blivit mer.
Bland annat missade Linus Klasen ett friläge, men kedjan med Klasen, David Ullström och Dick Axelsson fortsatte att skapa mycket. De gjorde allt utom mål.
Det var också roligt att se Viktor Arvidsson, en av många guldhjältar i Skellefteå i våras, som fick göra landslagsdebut i den här matchen.
Han visade att han håller även internationellt med sin fart och sin fräckhet.
Kul att se på och även kedjekompisarna Mattias Janmark-Nylén och Dennis Rasmussen gjorde en bra match.
• • •
Och till sist:
Henrik Karlsson gjorde en ny stormatch i målet, höll nollan och tog 40 tjeckiska skott.
Jag har aldrig känt mig så trygg som med honom i i målet.
Och jag var inne på det redan efter ryssmatchen.
Här har Mårts en given förstemålvakt på hemmaplan den här säsongen.
Och Skellefteå har elitserien bästa målvakt.
Precis som de behövde det.
Skellefteå som hade varit favoriter till SM-guldet med vilken målvakt som helst.
• • •
Jag såg även första matchen där Finland slog Ryssland med 2-0.
Jag vet inte vad ryssarna gjorde när de kom fram till Tjeckien i går kväll, men de hade ett (1) skott på mål i första perioden.
De såg precis så där slöa och ointresserade ut som bara ryssar kan göra.