Frölundas förbannelse

av Mats

GÖTEBORG. Killen som alltid brukar röstas fram som mest överskattad av de övriga SHL-spelarna, var bäst på isen när Färjestad slog Frölunda med 3-1 i Scandinavium.
Rickard Wallin gjorde två mål och var isens kung.
Och Frölundas förbannelse fortsätter.
Det här var sjätte raka hemmaförlusten mot värmlänningarna i grundserien.
Men den här gången får Frölunda skylla sig själva.
De borde ha avgjort den här matchen under de två första perioderna då de hade massor av power play och två långa fem mot tre.
Enda målet kom också i lagets första fem mot tre-spel, men sedan bjöd man Färjestads tvåmålsskytt Rickard Wallin på kvittering i spel fyra mot fem.
Nej, en riktig plattmatch av Frölunda och Färjestad kunde vinna utan att imponera.
Nu tog de över totalt i tredje perioden och avgjorde matchen.
Men det här var ingen större underhållning och det kanske var tur att bara drygt 8 000 hittat till Scandinavium den här kvällen.
Å andra sidan satte Christian Berglund den straff som avgjorde matchen. En riktigt läcker variant där han höll i och höll i och till sist hade hela målburen öppen.
• • •
Den stora knallen kom i stället i Skellefteå, där Örebro rivstartade och verkade få retroaktiv utdelning på alla missade chanser mot Leksand senast.
Det stod 2-0 till Örebro redan 7.46 in i första perioden och det kändes nästan för bra för att vara sant.
Det var det också.
Skellefteå hade kvitterat innan perioden var över och då trodde åtminstone jag att matchen var över.
Men Tim Wallace satte sitt andra mål i andra perioden och gav Örebro ledningen med 3-2.
Nu lyckades Skellefteå komma tillbaka ännu en gång, men Örebro vann sin andra raka bortamatch på straffar. Det var samma matchhjälte som i förra straffläggningen mot Färjestad, då Johan Wiklander satte den avgörande straffen.
Det är inte många lag som slår Skellefteå på bortaplan och det måste bli en riktig boost för självförtroendet.
• • •
Leksand vändning mot Modo var också en knall som matchen utvecklade sig.
Det stod 0-2 i slutet av tredje perioden, då Leksand lyckades göra två mål på en minut och 27 sekunder och sedan vinna på straffar, där nyförvärvet Jens Jakobs satte den enda straffen.
Riktigt starkt av Leksand som inte visat upp något storspel i de två första matcherna.
Nu har de fem poäng efter tre och har visat att hårt jobb och en bra målvakt lönar sig.
• • •
Jag tycker det är kul att de båda nykomlingarna fått en bra start. Det behövs för att locka folk under hösten.
• • •
HV 71 lyckades vända och vinna igen, då de slog Brynäs med 4-3 borta i övertid. Kvitteringen kom med bara 40 sekunder kvar av matchen och sedan tog det bara 59 sekunder innan Patrik Carlsson satte segermålet.
Mot Växjö senast förvandlade HV 0-2 till 3-2 mot Växjö på ungefär samma sätt.
Ett styrkebevis.
• • •
Det var egentligen bara Luleå som levde upp till förhandstipsen.
Säkra 4-1 mot storsatsande Växjö som hux flux är sist i SHL efter tre spelade omgångar.