Jämtins armbåge sänkte HV

av Mats

Ja, den är redan omgångens snackis.
Och så onödigt av Andreas Jämtin.
Kevin Kapstad vänder upp bakom eget mål och möter Jämtin på öppen is i andra perioden då HV 71 leder med 1-0 och kontrollerar händelserna på isen.
Vad jag kan se på reprisen landar Andreas Jämtins armbåge rakt i huvudet på Kevin Kapstad och man ser lika tydligt hur den träffar.
Hela huvudet rycker till och amerikanen går i isen.
Och jag tror inte han filmade i det läget, även om han kom tillbaka efter ett kortare besök i omklädningsrummet.
Men det var en tydlig checking to the head och utvisningen var solklar.
Jag tycker det var lika självklart med ett matchstraff.
Det är just den här typen av farligt spel som alla vill ha bort i svensk hockey och då tycker jag det är oviktigt hur hårt smällen tar eller inte.
Jämtin hade inte minsta anledning att lyfta armbågen i det läget och speciellt som han skalat bort de där tendenserna de senaste åren.
Han borde inte ens utsätta sig för risken.
Nu kommer det att kosta både honom och HV 71 ännu mer för jag har svårt att se att han kommer att slippa ytterligare straff om det här hamnar hos disciplinnämnden.
• • •
Jämtins fem minuter blev dyrbara för HV 71 då Toni Rajala nästan direkt åkte på en tvåa och Leksand kvitterade i fem mot tre och sedan även gjorde 2-1 i fem mot fyra.
Sedan rasade allt för HV i den tredje.
Även om William Karlsson – klart bäst i HV – lyckades göra 2-2 på en kontring (vilket skott!), så tog HV-backen Elias Fälth en ny, riktigt onödig utvisning knappt tre minuter senare.
Då pangade Johan Ryno in 3-2 för Leksand och bara en minut och 48 sekunder senare gjorde Jacob de la Rose 4-2.
I det läget såg HV 71 ut som det bottenlag de är, trots alla fyra miljonförvärv på isen.
Det var som om självförtroendet bara pös ur spelarna för varje mål Leksand gjorde.