Mer än godkänt

av Mats

Sverige vinner den avslutande matchen mot Finland i Karjala Cup. Men trots två segrar i turneringen blir svenskarna bara trea i sluttabellen.
Men ändå en klart godkänd turnering, trots bottennappet mot Ryssland.
Jag trodde det skulle gå lika illa i den här avslutande matchen.
Till en början i alla fall.
Svenskarna var fullkomligt utspelade de första tio minuerna och det var först när finske stjärnan Leo Komarov stack ut benet och knätacklade Mattias Janmark som Sverige kom in i matchen.
Komarov fick fem minuter, men jag tycker nog det bör bli en längre avstängning även om Janmark var okey enligt de första rapporterna.
De fem minuterna i numerärt överläge gjorde att Pär Alrbrandt kunde slå in 1-0 för Sverige – men med bara fem sekunder kvar av utvisning.
Och i andra perioden ökade Linus Klasen på till 2-0, då han tog några skär mot mål och sedan smällde upp pucken i ena krysset. Mycket snyggt. Mycket Klasenskt. Och även det i numerärt överläge.
Finland reducerade till 1-2, medan tycke jag att Sverige kontrollerade matchen. De kändes värda att vinna under ordinarie tid, Niklas Hagman gled igenom på vänsterkanten sedan backen John Klingberg fallit.
Hagman avslutade med att grundlura Henrik Karlsson i det svenska målet och lägga in pucken vid närmaste stolpen. Den poängen räddade turneringssegern till finländarna.
• • •
Det var ändå kul att se det här svenska landslaget. Ett offensivt skickligt lag och ett klart genombrott för en spelare som Linus Klasen.
Målvakten Henrik Karlsson visade också att han är en spelare för VM i Vitryssland senare i vår.
Backen John Klingberg är underbar att se och Skellefteås Johan Alm klev in som reserv och imponerade enormt på mig.