Startsida / Inlägg

Imponerande, Sverige

av Mats

Tre Kronor gjorde sin bästa match den här säsongen.
Trots förlusten (2-3) mot Ryssland här i Sotji så tycker jag det.
Sverige pressade det här stjärnspäckade ryska laget in i slutsekunderna, ett ryskt lag där dyrgt hälften av spelarna kommer att vara med även i OS.
I Sverige kan det inte bli någon.
Men kedjan med Niklas Persson, Jimmie Ericsson och Joel Lundqvist lyckades helt stänga ner de ryska superstjärnorna Ilja Kovaltjuk och Alexander Radulov.
Pär Mårts såg ju den här matchen som ett OS-kval för de tre och gav dem kvällens tuffaste uppgift.
Nu har han fått en del att fundera över, då alla tre var strålande bra och Joel Lundqvist gjorde förmodligen sin bästa match för säsongen.
Linus Ullmark var också riktigt bra i målet, fram till det där olycksaliga ryska segermålet, då han gjorde sitt enda misstag på hela matchen.
Han missade en lös puck som han skulle stöta iväg med klubban, blev lurad av Nikolai Prokochorin som fick pucken med sig och kunde lägga den i tom kasse med bara 2.11 kvar att spela.
Och 3-2 till Ryssland.
Nej, Tre Kronor var värda minst en poäng i den här matchen.

Jag trodde ryssarna skulle rivstarta och det gjorde de också.
I två byten.
Men sedan tog svenskarna över den första perioden och växte mer och mer in i matchen.
De skapade massor av chanser innan Tom Wandell styrde in Staffan Kronwalls backskott till 1-0 efter 13.27. Då hade han haft en styrning i ribban tidigare i perioden. Om det nu var Wandell som gjorde målet. Kronwall fick det först, sedan gick det till Wandell, innan Kronwall fick det igen.
Sedan fortsatte Sverige att stå upp på blå och störa ryssarna och det var mycket nära 2-0.
Då kom ett ryskt slumpmål i slutet av perioden, då Marcus Paulsson tappade balansen lite plyckligt uppe vid offensiva blå, tappade pucken och gav ryssarna ett två mot ett-läge.
Det utnyttjade de hundraprocentigt när backen Maxim Chudinov klappade in kvitteringen efter 17.23, perfekt framspelad av Alexander Popov.
Jobbigt efter en period där svenskarna vann skotten med 10-4 och var värda att få fira första pausen i ledning.
Ryssarna var bättre i andra perioden, men mycket beroende på att de inte tog så många onödiga utvisningar. De skapade mer framåt och svenskarna mindre, men det var Marcus Paulsson som hade periodens bästa chans då han prickade kryssribban med ett stenhårt skott. Där såg man ett exempel på varför han leder skytteligan nere i Schweiz.
Men både Patrik Hersley och Daniel Bång hade varsitt friläge, så det saknades inte chanser. Men skotten blev nästan de omvända från första perioden – 9-4 till ryssarna.
Så i den tredje var ryssarna det klart bättre laget, men svenskarna höll dem ifrån kassen och det var liv i matchen ända in i slutsekunder.
Nej, det kändes snöpligt till slut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB