AIK:s tränarbyte såg ut att ha gett effekt.
Sedan vände Djurgården och vann med 3-2 inför ett kokande Hovet.
Och god natt AIK.
Bara ett mirakel kan rädda kvar laget i SHL nästa säsong.
Djurgården har däremot chansen kvar att gå upp efter den här derbysegern.
Jag sitter fortfarande är lite lomhörd efter slutsignalen.
Jag vet inte hur många decibel det var när tredje perioden var över och AIK pressat enormt sista minuten i spel sex mot fem.
Men ett skyddsombud hade förmodligen stängt Hovet.
Ja, vilket derby det blev, då så mycket stod på spel.
AIK:s tränarbyte hade ju gett en extra dimension till det här derbyt och det började bra.
AIK chockstartade den här matchen då Mark Hurtubise stack på en sargretur i egen zon och pricksköt 1-0 redan efter 3.59.
I spel fyra mot fem dessutom.
Och 46 sekunder släppte djurgårdsmålvakten en lång retur på ett skott från Brett Carson. Och en helt fri Björn Melin kunde tråckla in 2-0.
Då såg det ut som säsongens mest lyckosamma tränarkarusell.
Men sedan hann verklighten ikapp och det började med att AIK-backen Derek Joslin bjöd Marcus Högström på ett skottläge från blå.
Han lyckades hitta en lucka bakom Daniel Larsson och det var reducerat till 1-2 efter 10.39 i första perioden.
Matchens viktigaste djurgårdsmål, då de fick kontakt nästan direkt efter chockstarten.
För sedan handlade det bara om Djurgården i en och en halv period.
De satte press på AIK:s backar och det gjorde de förbaskat rätt i.
Tunga och inte direkt kvicktänkta.
Jag vet inte hur många puckar AIK-backarna kastade bort i egen zon.
Men det var tillräckligt många för att Stefan Nyman hade skickat hela bunten till omklädningsrummet om han stått i AIK:s bås.
AIK:arna hängde inte med och tog massor av onödiga utvisningar.
Jens Jakobs tackade och tog emot och slog in både 2-2 och 3-2 i andra perioden.
AIK har nu fyra poäng efter fem spelade omgångar.
Jag är ganska säker på att det kommer att krävas minst 19 för att ta andraplatsen.
Då måste AIK vinna allt som är kvar.
Det gör de inte.
Djurgården har sex poäng och drömmen kvar om en plats i SHL nästa säsong.
Dessutom möter de nya serieettan Rögle i nästa hemmamatch på torsdag. Seger där och de har kontakt.
Så fort kan det svänga i den här Kvalserien.
• • •
Kvällens olycksgubbe var AIK:s Martin Karlsson. Han hade tre rena frilägen och missade alla. Det sista med bara fem minuter kvar. Hade han bara satt ett av dem hade det här kunnat sluta annorlunda.