Platt fall

av Mats

HELSINGFORS. Efter succéstarten mot Tjeckien (6-2), blev det platt fall för Pär Mårts och hans Tre Kronor i andra matchen mot Ryssland – 3-6.
Problemet var att svenskarna stundtals spelade som Modo i egen zon.
Speciellt i det ödesdigra slutet av andra perioden, då ryssarna fick två frilägen inom 54 sekunder, gjorde två mål och stängde den här matchen.
Det ska inte få hända på den här nivån.
Vadim Sjipatjevs 4-2 kom dessutom med bara 23 sekunder kvar att spela av andra perioden och mer psykologiska mål är svåra att göra.
Där avgjordes matchen.
Jag hade hoppats på ett bättre svenskt lag i den här matchen, men ryssarna var bättre över hela banan.
De är egentligen ingenting att skämmas för.
Ryssarna har ett klart bättre lag än Sverige om vi räknar spelare för spelare.
Sedan starten av KHL har de flesta ryska stjärnor valt att stanna hemma och de har ett urval som Pär Mårts inte är i närheten av.
Men så här lätt ska de inte få vinna.
Så här många öppna lägen ska de inte bjudas på.
Nu väckte Robert Rosén ett visst hopp i början av tredje perioden, då han skickade in 3-4 i tom kasse, efter en suverän passning från backen Johan Fransson.
Fransson åkte in i banan, skottfintade och hittade Rosén vid bortre stolpen. Han ställde hela det ryska laget med den finten.
Då hade Sverige kontakt, men ryssarna svarade med det längsta anfall jag sett något lag göra den här säsongen. De snurrade runt i svensk zon i nästan två minuter, då svenskarna inte ens fick låna pucken. Det slutade med att Vadim Sjipatjev gjorde 5-3 då han slog in en retur.
Ska jag hitta något positivt så är det främst Linus Omark som var ett ständigt hot framåt. Han gjorde själv en klassisk fint i friläge och satte 1-1 i början av andra perioden.
Sedan var han med och spelade fram till Andreas Engquist 2-2.
Han hann även med att reta upp ryska storstjärnan Ilja Kovaltjuk, som blev skogstokig på svensken i tredje perioden.
Kovaltjuk som sedan avslutade den ryska målfesten med 6-3 i tom svensk kasse.
Nej, jag hoppas på ett bättre Sverige mot Finland i morgon.