Williams pokerblogg

med William Thorson

Startsida / Inlägg

Svaret på min fråga..!!

av William Thorson

 

Okej! Många bra och genomtänka svar måste jag säga.

Jag tror utan att veta exakt men tror det är sånär man kan komma iaf. Att Q 9 6 med 2 i en färg är det sämsta bordet man kan floppa toppset på.

Vigge var närmast som drog en gissning på Q T 7 vilket var väldigt nära. Dock ger 6an istället för 7a några mer outs. En bra poäng är ju som Ronny skrev att 9 4 5 med 2 i samma färg så är det endast 1 kort som ger dig nöten även på turn och det är sista 9an. Så jag måste godkänna den som rätt svar med då min fråga var lite otydlig. Så jag säger delad vinst mellan Vigge och Ronny. I ronnys exempel så ger 2 och 3 stege 4 och 5 ger ett eventuellt 4 tal. 6 7 8 ger stege på bordet och alla över kort ger en möjlighet till högre set. Dock är det ändå inte den farligaste handen tror jag för att vara rädd för 10 10 JJ QQ KK osv på den floppen är ganska otroligt då du med dina 99 garanterat kommer beta på floppen och händer som över par kommer fördmodligen inte att syna. Överpar i omaha är lika mkt värt som ett under par i texas i ett sådant läge. Dessutom är chansen för 4tal aldrig speciellt stor.

Nåväl. Till handen och förklaringen då.

Just Q 9 6 med 2 i en färg vi säger 9an och 6an. Dom farliga korten är 5 7 8 10 J K som alla ger stege. Och A som kan ge topp sett i ess. Och dessutom färgkorten. Så 4st 5or 4st 7or 4st 8or 4st 10or 4st J:s och 4st K:s och 4st Ess. Dessutom finns det ytterligare alla spader som finns kvar. Alltså 13 minus 7 =6 (5 7 8 10 J K A har vi ju redan räknat in)  

Du har alltså 32 kort i leken som inte längre ger dig nöten av 45 som i kvar i leken (4 i handen 3 på bordet 52-7=45) om du inte blockar några av outsen med dina egna kort. Tex om du har qq28 i handen så får du ju räkna bort en av 8orna osv. Men vi leker med tanken att du sitter på QQ23. Då är det alltså 71.1% chans att du på turn inte längre har nöten och din hand blir helt plösligt svårspelad. Särskilt om det är deepstack och motståndet är tufft.

I läget som Ronny beskrev så har han helt rätt att med 99 som toppsett på 4 5 9 så finns det bara ett kort i leken som gör att du fortfarande har nöten på turn. Men dessa outs är inte alls lika ”skrämmande” som i mitt exempel ovanför så räknade jag inte ens med dom 3st 6or och dom 3st 9or som även dom gör att du egentligen inte har nöten då någon i praktiken kan ha 4-tal. Räknar vi med dom i exemplet ovan så är det 38 outs som inte längre ger dig ”nöten” och då är % satsen helt plötsligt 84.4%. Men man kan inte räkna dessa kort som eventuellt ger någon 4 tal som att dom inte är ens egna vinstkort. Då kan man lika gärna lägga ner poker, dom få gångerna den 1 outarn egentligen sitter så grattis och osann otur helt enkelt.

Även i exemplet från Ronny med 99 så är inte heller 10 j Q riktigt farliga kort då man själklart ser dom som blanka. Samma med och K även om chansen att någon har KK är något störe än QQ JJ och TT.

Men en poäng till Ronny ändå. I exemplet med Q 9 6 så är alla dessa kort verkligen farliga kort i omaha. Chansen speciellt om det är deepstackat och en flervägspott är väldigt stor att någon verkligen sitter med alla dessa outs. Alla stegar är möjligt att någon haft en wrap till. (Wrap= ett långt steg drag. Alltså tex KJT på en q 9 6 flopp) Ett öppet stegdrag är ju när man fyller med 2 olika kort. Tex TJ på 8 9 X bord som ger dig stege med 7 eller Q, medans en wrap är tex då KJT på Q 9 6 som ger dig stege med både 8 10 J och K. Alltså någon man kan kallar wrap. Som alltså är nästan dubbelt så bra som ett vanligt stegdrag.

På floppen Q 9 6 finns alltså flera olika wraps. Någon kan ha 5 7 8 någon kan ha 8 10 J och någon K J T. Alltås är alla dessa stegkort verkligen farliga. Betar man hårt och får som ett exempel 2 syn så måste man vara mkt försiktig vilket av dessa outs som än dyker upp på turn. Men har man i andra exemplet 99 så kommer man såklart inte bli rädd om T J Q K dyker upp på turn även om såklart chansen finns att någon har fått högre triss, men den chansen är minimal jämfört med dom relativt stora chanserna att någon verkligen hade någon av outsen i Q 9 6 exemplet.

Samma sak gäller i 99 exemplet med en 2a eller ett A. Är action på floppen stor så får man ändå se att chansen att någon har den lilla wrapen och fyller stege med A eller2 är relativt liten. Medans då 3 6 7 8 är mkt farliga kort i det exemplet som alla fyller dem stora ”wrapsen”.

Jag förstår att många kanske inte hänger med till 100% i allt jag skriver nu, men jag hittar inget smidigare sätt att förklara. Dock tror jag att många av er, om ni läser vad jag skriver förstår hur jag menar. Jag är även medveten om att mkt blir upprepningar men det är svårt att hänga in allt utan dessa.

Tex så är chansen mkt större att någon drar ut dig om A kommer på turn i Q 9 6 exemplet med topp sett i A med ett färdrag upp till, kontra att någon drar ut dig i exempel med 99 med en Tia på turn.

Om man har 99 på 9 5 4 flopp och turn kommer 4 eller 5 så har man ändå nöten så att säga. Även om det inte är ”nöten” i praktiken så ser man det så. Man kan inte se spöken i lägen som dessa.

Självklart är det skillnad på all in mot en spelare och att spela potten mot flera. Så kan man få in hela såsen på floppen med QQ så själklart ställer man in. Man har ju just på floppen ”nöten”. Vad jag menar är att får man inte in allt så kanske man ska spela en sådan hand eller en liknande något försiktigt och först se vad som händer på turn.

Mot en spelare så är i praktiken det maximala han kan ha emot dig 5 7 8 10 med färgdrag. Eller 8 T J K med färgdrag. Då är oddsen som följande.. Vinst kort i bägge fallen är 21 outs. Vilket gör att dessa 2 händer på floppen även vid heads upp all in favorit mot din hand med oddsen: ganska exakt 55 % för draget och 45% för top sett. Alltså har man nöten utan att vara favorit att vinna potten. Nu har ju alla såklart inte alltid alla dessa kort. Men vad jag menar är att i sådanna här lägen ska man vara lite extra på sin vakt.

Tar vi en hand som bara K J T med färgdrag vilket kanske är mer rimligt om action blir stor efter flopp så är QQ knapp favorit med 52 mot 48%. Vilket fortfarande är väldigt marginellt. I ett deepstack cashgame vill man ju helst inte ”gambla” in allt på en 50/50.

Flera andra exempel var bra. Någon skrev A J 5 med två i samma färg där man endast har topp set i AA utan färgdrag. Då ger 2 3 4 stege samt KQT plus alla färgkort. Dock är det samma sak här. 2 3 4 är egentligen inte (om det blev action på flopp och man inte slowspelade sin AA) inga farliga outs. Iaf inte lika farliga som i andra exemplet. Att någon är med preflopp med 2 3 4 i sin hand är inte lika stor som att någon har 5 7 8 elelr 7 8 10 eller K J 10. Alla dessa är mkt vanligare kombinationer som spelas preflopp.

Nu ska jag inte skriva mer om detta just nu tycker detta räcker sålänge. Det kommer säkert komma många följdfrågor. Och jag vill även reservera mig för att jag eventuellt gjort någon liten felräkning eller felskrivning i mina exempel då jag skrev detta relativt snabbt. Så hittar ni något så skriv en rad. Men tror det mesta stämmer.

Jag hoppas att detta kanske fått några att tänka till lite, vilket kanske kan utveckla spelet för er lite grann. Det är när man börjar se dessa saker och tänka på dom man utvecklar sitt spel.

Kanske tycker många att det blev lite rörigt och det kan jag förstå. Men skriv gärna en rad då så kanske jag kan förklara på ett bättre sätt.

Vissa kanske inte håller med mig alls, men jag är ganska säker (nära 100%) på att jag har rätt. Men även solen har sina fläckar 🙂 Skämt å sido. Kul ni som engagerade er, och hoppas att ni är nöjda med min förklaring..

 

Mvh William

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB