Åtta saker du måste veta - innan cykelpremiären

 

Våren är här och det är äntligen dags att ta fram cykeln!
Oavsett om du ska köpa en ny eller damma av din gamla finns det några saker du behöver ha koll på.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL
H

ur väljer man egentligen rätt storlek på cykeln? Hur gör man cykeln fräsch till vårens första tramptag? Vilken är den optimala pendlarcykeln? Och hur dyr behöver elcykeln vara – egentligen?

Det och mycket mer får du koll på i den här matiga cykelguiden från XXL. Här svarar Joel Persson, som till vardags arbetar som säljledare på cykelavdelningen på XXL Hamngatan i Stockholm, på åtta frågor som du bör ha koll på innan du trampar iväg.

1.

Vad ska man tänka på när man väljer cykel?

Att hitta rätt cykel kan vara en djungel. Det första du måste fråga dig är vad du ska använda cykeln till. Ska du pendla, cykla i terräng eller tävla med den?

– Användningsområdet är det allra viktigaste och det första du ska fråga dig när du köper cykel. Den vanligaste frågan vi får är om cykeln personen tänkt köpa är bra. Då brukar jag fråga vad cykeln ska användas till, för det avgör om den är bra eller inte, säger Joel Persson.

– Terrängcykel

Terrängcykeln eller mountainbiken är mest allsidig och kan användas på alla typer av underlag. Om du svarar ja på frågan om du ska använda cykeln på stigar eller ojämnt underlag i skog och mark är det rätt typ av cykel för dig.
Om du väljer en terrängcykel är nästa steg att bestämma hur mycket den får kosta.
– För mellan 3000 och 5000 får du en bra cykel som ger ett problemfritt ägande. Satsa gärna på en med hydrauliska skivbromsar som ger bättre bromskraft och kräver mindre underhåll.
– För 5000 kronor och uppåt får du en välutrustad cykel som passar för träning och tävling.
– För 10 000 kronor får du en väsentligt lättare cykel med bra stötdämpning samt bättre bromsar och hjul.

Man with the bike standing on a rock. spring nature. Cyclist in orange jacket, helmet and with red backpack. Healthy traveling in the countryside. Landscape with field, hill and rocks. Background of sky. Man with the bike standing on a rock. spring nature. Cyclist in orange jacket, helmet and with red backpack. Healthy traveling in the countryside. Landscape with field, hill and rocks. Background of sky.

– Landsvägscykel

En landsvägscykel, även kallad racercykel, passar dig som ska träna på asfalterade underlag och vill ha en snabb och effektiv cykel. En racercykel har mycket mer framåtlutad och aggressiv geometri än terrängcykeln och passar därmed inte så bra för en vanlig cykeltur till affären.
Tidigare skulle du aldrig ha kunnat drömma om att kunna köpa en äkta landsvägscykel för 5 000 kronor, men nu kan man faktiskt det.
På racercykel finns det särskilt två komponenter som är mycket viktiga för cykelupplevelsen. Det ena är hjulen och det andra är själva ramen. När du rör dig upp i pris får du väsentligt lättare och bättre hjuluppsättning, vilket gör att cykeln upplevs som mycket mer livlig och ger mer respons.
Om du kommer att använda cykeln en del rekommenderas att gå upp i pris från den billigaste racerkategorin – skillnaderna är nämligen mycket tydliga.
Glöm inte klickpedaler och cykelskor – det är ett måste om du köper en landsvägscykel. Utan dessa tillbehör kan du lika gärna låta bli att köpa en racercykel för upplevelsen blir inte alls lika rolig.

– Hybridcykel

En hybrid är en blandning mellan en mountainbike och en racercykel. Det gör det till en mångsidig cykel som passar vid de flesta tillfällen – framförallt för stadscykling. Ska du cykla mycket i terräng fungerar den sämre, då den inte har lika mycket dämpning som en mountainbike.

– Citybike

En perfekt cykel till mataffären, men inte mycket längre än så.

2.

Hur väljer man rätt storlek på cykeln då?

Rätt storlek är A och O när du köper cykel. Fel storlek ger en riktigt trist – och jobbig – upplevelse. Det primära är ramstorleken, som baseras på din längd. Att sitta avslappnat och bekvämt är avgörande för att förhindra värk och förslitningsskador.

– Om du sitter för nära styret blir det jobbigt att svänga, för knäna är för tight på styret. Men för nära är heller inte bra, säger Joel Persson.

Det finns rekommendationer för hur lång du ska vara för varje modell. De är bra att följa. Om du ligger mitt emellan två ramstorlekar är det dina personliga preferenser som avgör vilken storlek du ska välja. Om du väljer den mindre storleken får du en snabb och lättmanövrerad cykel som är kul att cykla på. Väljer du i stället den större ramstorleken får du en mer utsträckt sittställning och en cykel som blir mer stabil och jämn vid högre fart. Detta passar bättre om du vill ha stabilitet när du cyklar i utförsbackar snarare än en lekfull cykel. Har du en lång överkropp kan du välja att gå upp en storlek och om du har kort överkropp kan du välja att gå ner.
Om du tvekar är rekommendationen att gå ner i storlek eftersom en för stor eller lång cykel är mer svårmanövrerad.

3.

Hur ställer man in cykeln rätt?

Små skillnader kan göra mycket för din cykelupplevelse. En dåligt inställd cykel kommer aldrig att fungera optimalt hur dyr den än är. Små justeringar gör stor skillnad för att få ut maximalt med kraft i varje tramptag. Dessutom riskerar du att dra på dig skador om du har fel inställningar.
Men vad är rätt inställning? Här kommer några rekommendationer som passar de flesta.

– Sadelhöjd

För att undvika knäproblem är det viktigt att sadeln inte är för hög. Tumregeln är att du ska ha hälen på pedalen när pedalen står i ”klockan sex” utan att sträcka på dig.

– Sadelns längd

För att få optimal sittställning bör du justera hur långt fram eller bak sadeln ska vara. Det är nästan lika viktigt som sadelhöjden, men något som många slarvar med.
När sadeln är rätt inställd ska du kunna sträcka ut en lodlinje från ovansidan av knäet rakt genom pedalaxeln när du sitter på cykeln med pedalerna i vågrätt läge.

– Styret

Hur högt och hur långt från sadeln du vill ha styret är en vanesak. Vissa föredrar en mer upprest sittställning, medan andra önskar en mer utsträckt, framåtlutad sittställning. Här måste du pröva dig fram.

– Växel- och bromsreglage

Många glömmer att ställa in broms- och växelreglagen – men även det är viktigt för att få en god ergonomi. Pröva dig fram genom att flytta reglagen längre in och ut och vinkla dem mer eller mindre.

4.

Vilken är egentligen den optimala pendlarcykeln?

Är du ute efter den optimala pendlarcykeln för längre sträckor? Då ska du välja en cyclocross eller en gravelbike, som slagit igenom stort de senaste åren.

– De är lite sportigare och fungerar utmärkt för lite snabbare pendling.

Med sin sportiga ramgeometri och möjlighet att sätta på grövre däck har cyclocrossen snabbt blivit en storfavorit bland både inbitna och nya cyklister.

En gravelbike är en blandning mellan en landsvägscykel och en cyclocross. Det är en perfekt och tålig allroundcykel som passar för alla underlag. En gravelbike har en mer avslappnad ramgeometri än en cyclocross och passar den som vill vara sportig men fortfarande ha komforten i fokus. En gravelbike har bredare däck än en landsvägscykel och på den får du en mer upprätt sittställning.

Gravelbikes från XXL:

5.

Är ”ju dyrare desto bättre” sant när det kommer till elcyklar?

Elcyklar finns i många olika modeller, för alla användare och användningsområden. Precis som med alla cyklar är det viktigt att du köper en elcykel som passar just dig och dina behov.

Ju bättre utrustning du väljer, desto dyrare blir elcykeln. Priset påverkas av faktorer som motor, utrustning och kvalitet.

– Alla elcyklar går i 25 kilometer i timmen. En dyrare accelererar snabbare och går att åka längre på. En bättre motor svarar lite snabbare.

Om du tycker att det är svårt att veta vilken kvalitet du behöver så kan du tänka på följande. Tänker du använda elcykeln mycket lönar det sig helt klart med bättre kvalitet på sikt. Ska du bara cykla till och från affären några gånger i veckan kan du i stället gå ned lite i pris.

Elcyklar från XXL:

Vilken typ av cykel du haft tidigare kan faktiskt hjälpa dig i valet. Om du fortfarande kör runt med cykeln du fick när du konfirmerade dig för 25 år sedan, så klarar du dig kanske också med en billigare elcykel. Men om du har en landsvägscykel som väger sju kilo bör du kanske satsa på en elcykel i den högre prisklassen. Tänk att du ska ha liknande utrustning som på din ”vanliga” cykel. Om du är van vid skivbromsarnas effektiva inbromsning, bör du kanske överväga skivbromsar även på din elcykel.

Charge the battery electric bike Charge the battery electric bike
6.

Vilka är de vanligaste misstagen när man köper cykel?

Ett av de största misstagen är att jaga den billigaste cykeln till varje pris. Det kan vara en bra affär – men en billig cykel kan också bli en dyr fälla.
– Pendlar du en mil om dagen så blir det en bit på ett år och komponenter på cykeln kommer att slitas ut, snabbare om du köper en billigare cykel. Då kanske du kommer komma ikapp med servicekostnader.
En annan sak som många inte tänker på är låset. Så hur mycket ska man lägga på låset?
– Det finns en tumregel som säger att du ska lägga minst tio procent av cykelns värde på låset.

7.

Hjälm är ju coolt, men hur ofta behöver man byta egentligen?

Du bör byta ut din hjälm regelbundet. Oavsett om du har kraschat med hjälmen eller om du haft den i fem år skyddar den sämre.

Det senaste inom hjälmar är systemet MIPS BPS. Ofta är det en rotering och ett ryck som skapar skador när man trillar på cykeln. Rotationsrörelsen resulterar i skjuvning eller töjning av vävnaden i hjärnan, vilket påverkar hjärnan och ökar risken för hjärnskador vid islag. MIPS-skalet reducerar rotationskraften och minskar därmed risken för skador på hjärnan. MIPS BPS är utformat för att verka vid islag från samtliga vinklar, därav namnet MIPS vilket är en förkortning av Multi-directional Impact Protection System.

Cykelhjälmar från XXL:

– Många undrar varför de ska köpa en hjälm för 1000 kronor, när man kan köpa en för 200. Men den här standarden kostar lite mer. Men det är alltid bättre att ha en hjälm en att inte ha någon.

8.

Vad ska man göra med cykeln innan man tar fram den för vårsäsongen?

Underhåll av din cykel kan förebygga skador och olyckor. Efter att cykeln har stått inne över vintern är det därför bra med en liten vårrengöring. Det inkluderar tvätt av cykeln, smörjning av alla rörliga delar och åtstramning av vajrar, skruvar och kedja. Fyll upp däcken med luft igen.

hand with a bicycle tool was engaged in fixing a bicycle outdoors at sunset close-up hand with a bicycle tool was engaged in fixing a bicycle outdoors at sunset close-up

Vill du att servicen ska bli ordentligt gjord – och dessutom spara lite tid – kan du lämna in cykeln till en cykelverkstad, XXL har en i alla sina varuhus. Här kan du få din cykel servad oavsett om den är ny eller gammal.

XXL erbjuder kvalitetsprodukter till avsevärt lägre priser än anda koncept. Detta tack vare att XXL gör stora inköp och har få, men stora varuhus. Alla varuhus har tydliga avdelningar där det arbetar säljare med expertkunskap. Besök ditt närmsta XXL-varuhus för att få råd och tips kring allt som har med cyklar att göra.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på XXL