Startsida / Inlägg

Roligt i Skopje, tråkigt i Astana

av Marcus Källberg

Hammarby gjorde jobbet när man körde över Dalkurd hemma på Tele2 Arena igår. Sju CL-kval står på programmet idag och i två av dessa finns det bra spelvärde.

Efter att ha sett både Shkendijas och Sheriffs matcher i den första omgången ska det bli riktigt intressant att se hur kvällens möte utvecklar sig. Shkendija från Makedonien har gjort en del skapliga resultat på hemmaplan i europaspelet de senaste säsongerna. Man visade också prov på stort självförtroende och offensivlusta i det första mötet mot TNS och efter en överlägsen insats och fyra mål av klassige Besart Ibrahimi så hade man med sig 5–0 till returen i Wales.

Det tyckte makedonierna var mer än tillräckligt så man vilade Ibrahimi och flera andra ordinarie och gick ut och underskattade TNS vilket höll på att sluta med förskräckelse. För till skillnad från det första mötet, så valde TNS att inte bara spela på egen planhalva och så fort walesarna anföll blev det farligt och Shkendijas defensiva brister påtagliga. TNS orkade dock bara med fyra mål och Shkendija klarade sig med ett nödrop till slut.

Nu väntar ett betydligt bättre motstånd i rutinerade Sheriff Tiraspol från Moldavien. Sheriff som komfortabelt eliminerade Torpedo Kutaisi från Georgien i förra omgången, har både ett vasst kontringsspel och offensiv spets i Badibanga och sverigebekante Al-Hadji Kamara samt nye brassen Joálisson som såg riktigt pigg ut mot Kutaisi senast.

Sheriff är det klart bättre laget i grunden och även om Shkendija är svårslaget på hemmaplan så ska inte laget vara klar favorit här. Sheriff får nog en passande matchbild med gott om fina omställningslägen mot ett (alltför?) optimistiskt Shkendija och 3,30tvåan hos Coolbet är riktigt bra.

Även över 2,5 mål till goda 2,31 hos Pinnacle känns klart spelvärt. Båda lagen har sin främsta styrka i offensiven och har i Ibrahimi respektive Joálisson dessutom spelare som kan skapa chanser på egen hand.

***

Jag gör även ett målspel i eftermiddagens match mellan FC Astana och FC Midtjylland. Astana har varit starkt i europaspelet hemma på konstgräset i Kazakstan de senaste säsongerna och förra sommaren besegrade man både Celtic och Legia Warszawa där.

Laget gav dock ett ganska trögt och uddlöst intryck i båda matcherna mot ett begränsat Sutjeska i förra omgången och frånvaron av sålde anfallsstjärnan Patrick Twumasi var tydlig. Nu har även anfallaren Dorde Despotovic lämnat klubben och då tilltänkta ersättarna Rangelo Janga och Junior Kabananga enligt tränaren Roman Grigorchuk inte är redo för 90 min ser det ganska tunt ut framåt.

Midtjylland lär – med all rätt – visa ett hemmastarkt Astana ganska stor respekt och danskarnas främsta mål är nog att hålla nere siffrorna och få med sig ett gångbart resultat till returen i nästa vecka. Ett offensivt försvagat Astana lär dock få ganska svårt att bryta ner ett defensivt FCM och under 1,5 mål till 2,76 hos Pinnacle blir mitt tredje spel för dagen.

Hur spelar ni? Kommentera gärna!

/Källberg

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB