Startsida / Inlägg

Så fick Ulf Brunnberg sin manskanal…

av Zandra Lundberg
Skärmavbild 2014-01-28 kl. 10.47.39

Jag minns för två år sedan när jag var på tv-galan Kristallen. Jag och min reporterkollega Christoffer stod vid ingången där kändisarna ställer sig vid en vägg för att bli fotograferade. Uppdraget för kvällen var att ta tv-kändisarnas reaktioner på att Ulf Brunnberg föreslagit att det borde startas en manskanal. En kanal med boxning, speedway och dokumentärer om Hitler.

De flesta bara skrattade och skakade på huvudena. Gry Forssell skrattade. Agneta Sjödin skrattade. Filip och Fredrik skrattade (och ifrågasatte hur Ulf ens skulle ha råd att starta en kanal, ”krävs det inte hundratals miljoner för det?”). Jag skrattade också. För det lät ju så urbota dumt! En manskanal? VARFÖR skulle man starta en tv-kanal bara för ett visst kön? Haha!

Det jag främst bar med mig från den kvällen var skådespelaren Leif Andrée – underbara, mänskliga, orädda Leif – som på frågan om han tycker det är en god idé av Ulf Brunnberg att starta en manskanal svarade:

– Absolut inte, rikta dig till människor för fan, dumjävel. Vad håller han på med? En kanal för män är befängt. Bra program är universella inte könsbundna. Han får väl ta sina finansiärer och göra den här kanalen men jag tänker inte vara med i alla fall.

I går kom nyheten om att Kanal 9 ska bli en kanal med ”rak och okomplicerad underhållning mot en manlig målgrupp”. Jag visste knappt vart jag skulle titta. Ulf Brunnberg jublade! Jag kände mig nästan dum i huvudet för att jag stått där och skrattat för två år sedan och tänkt att det här inte är saker som HÄNDER på 10-talet. Tydligen händer det. Och jävlar vilken dålig smak det ger i munnen.

Jag har så pass mycket insyn i tv-världen att jag vet att de ägnar mycket tid åt att mäta målgrupper. Vilka åldrar och vilka kön tittade på det här programmet? Många skulle säkert vilt hävda i den här diskussionen att det är KALLA FAKTA att fler män tittar på boxning, speedway och dokumentärer om Hitler. Men då är vi i den här gamla trötta diskussionen igen: bara för att kvinnor alltid haft lägre löner, betyder det att de ska fortsätta ha det? Bara för att vi marknadsfört rosa söta dockor till flickor och svarta tuffa batmanprylar till killar, betyder det att vi alltid ska göra det?

Varför ens bemöda sig med att benämna det som en MANSkanal. Kan det inte bara få vara en kanal för MÄNNISKOR som är intresserade av sport och serier som Top gear och Sons of Anarchy (jag ÄLSKAR Sons of anarchy!).

Äh fy fan. Det enda bra som kommit ur den här historien är Leif Andrées citat:

”Rikta dig till människor för fan, dumjävel”.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktörer: Jenny Åsell, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB