Startsida / Inlägg

Konsten att blötlägga.

av Zandra Lundberg

När jag var tonåring och vegetarian gick det inte så där vidare värst bra. Slutade med att min kost bestod av yoghurt och knäckebröd. Nu med mina tre veckor som vegan försöker jag verkligen att tillaga mat varje dag. Men jag märker att den gamla goda latheten sitter i fortfarande.

Som när jag hittar recept där det står att någonting ska blötläggas över natten. Blötläggas? Över natten!? De får det att låta så flåshurtigt. Som att det inte är några problem i världen. Jag är ledsen, men när det kommer till matlagning så får det max ta 30 minuter för mig.

Och jag fattar att det förmodligen inte är ”så jobbigt som det låter” när man väl har fått i de där jäkla aprikoserna i vattenbad. Men alltså. Jag har tyvärr någon mental spärr där.

Som i går. Jag fick desperat chokladsug och alla mina chokladplattor här hemma (ja, jag har en liten samling) innehöll mjölk. Men, jag orkar inte gå och handla. I stället svänger jag ihop någon slags vegansk ”kokosbollssmet” med allt möjligt jox du kan tänka dig. Kakao, havregryn, kokosolja, russin, rismjölk osv.

Det blev … så där. (Åt ändå upp allt så klart).
Det blev … så där. (Åt ändå upp allt så klart).
Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktörer: Sebastian Laneby och Oscar Schau
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB