Startsida / Inlägg

Att känna in sin kropp. Eller skita totalt i alla signaler.

av Zandra Lundberg

Jag lever och lär och blir bättre och bättre på att lyssna på min kropp. Det är inte helt enkelt när jag länge struntat totalt i vad den har att säga förrän jag har haft så väldigt ont eller varit totalt utmattad.

Jag lyssnar in min kropp väldigt mycket när jag yogar. Jag känner av var jag är stel, hur det känns i mina muskler och leder och jag kan snabbt avgöra om jag har lätt eller svårt att komma ner i varv.

Men det finns andra gånger om dagarna då jag skiter totalt i att känna in min kropp. Ett tillfälle är när jag äter. Det är som att min hjärna slår på autopilot. Jag VET att man ska tugga långsamt, sätta ner besticken mellan varven och känna smakerna och dofterna hit och dit.

Men när jag får mat framför mig på bordet så kopplas allt sånt bort. Jag bara tuggar och sväljer snabbt och glufsigt som något annat djur som är rädd att flocken ska komma och sno maten av mig. Jag har fuckat upp mina mättnadssignaler så jag knappt vet hur de känns när det är nog. Jag vet bara när det är riktigt jäkla fullpackat. Jag vet flera gånger som jag ätit och ganska snabbt av någon orsak fått småont i magen och ändå fortsatt äta. Jag vet också att jag hundratals gånger fått ont i magen strax efter jag har ätit men liksom tryckt undan det onda i stället för att fundera igenom och analysera vad det kan ha varit som gjorde att jag fick ont.

Inte nog med det här: jag kan – mer sällan nu för tiden dock – bli frustrerad och ARG på Christian för att han allt som oftast följer sina mättnadssignaler. Vissa morgnar sitter han vid frukostbordet och får knappt i sig mer än en halv macka och det här provocerar mig oerhört! Varför kan han inte äta en ordentlig frukost som en vanlig människa? Vad fan är problemet? Ät människa!

Att få bukt med mina problem är inte helt rätt, men en lösning är mindful eating. Om någon månad ska jag ägna tre veckor åt att testa mindful eating för Wellness och skriva ett reportage om det. Men fram till dess förmodar jag att jag fortsätter kasta in..

unnamed
Färdig.
Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB