Startsida / Inlägg

”Du kan inget, du är värdelös”.

av Zandra Lundberg
bild-6

Vi kom till den här positionen på ashtangayogan i går. Min stora fiende/lärare beroende på hur man väljer att se det.

Det sägs ofta att så som vi hanterar saker i yogan så hanterar vi också verkliga livet. 

Jag är stel i baksida lår. Jag upplever det som att jag inte kommer någonstans. Men skulle jag gå tillbaka ett år och titta på hur det såg ut då är det förstås stor skillnad. Då kunde jag knappt sitta med benen utsträckta, ryggen upprätt och händerna på låren. I dag kan jag fälla framåt så att jag med nöd och näppe når tårna. Men jag tycker förstås att jag borde kommit längre. 

Jag blir medveten om så mycket om mig själv i den här positionen.

När jag sitter där med smärtande och stela baksidalårmuskler känner jag mig otillräcklig, jag tänker att alla andra är bättre än jag. Jag pushar mig själv för hårt vilket gör att jag får ont, vilket gör att jag blir arg, vilket i sin tur gör att jag blir less och vill ge upp allting. 

Och jag VET, om jag verkligen rannsakar mig själv, att det är så här jag har hanterat mycket i livet. Under flera år har jag till exempel inte velat lära mig något nytt. Jag har skyllt på ointresse när det egentligen handlat om rädsla.

För ska jag lära mig någonting från grunden så innebär det att jag måste gå in som nybörjare. Och jag vill inte vara nybörjare! Jag vill kunna allting. Jag vill inte vara dålig. Jag vill vara bra.

Men för att bli bra krävs det ju en resa dit.

Jag ser det väldigt tydligt nu när jag försöker skriva min bok. Jag skriver och känner mig otillräcklig. Jag känner att det finns 1000000 andra som gör det bättre än jag. Jag vill ge upp, för jag är ändå bara dålig. Lika bra att inte försöka för då behöver jag i alla fall inte bli ledsen om den aldrig blir utgiven, kan jag tänka.

Och det här är ju ett bra sätt att tänka – om jag aldrig vill åstadkomma något mer i livet. Om jag av rädsla att misslyckas bestämmer mig för att ge upp redan innan jag gett det ett seriöst försök.

På så vis är den här sittande framfällningen en symbol för så mycket.

Ger jag upp om den ger jag upp om allting annat också.

paschimottanasana-cropped-1
bild-8
Det här är ett häfte med bilder på ashtangayogans första serie (köpt på Yogashala på Söder). Stina Wirsén har tecknat positionerna.
Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktör: Mattias Kling, Tobias Johannesson, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB