Startsida / Inlägg

Ayurveda och konsten att låta saker ta tid.

av Zandra Lundberg

Jag var på en ayurvedakonsultation i dag för en artikel som jag ska skriva om till kommande nummer av Wellness.

Ayurveda handlar mycket om att få tanken att samspela med känslan/kroppen/själen, att verkligen försöka lyssna på vad kroppen har att säga. Att hoppa på en diet är till exempel inte att lyssna på vad kroppen har att säga, det är tvärt om att slå dövörat till och pracka på den en viss typ av mat som hjärnan övertygats om att ska vara bra (och hjärnan går på en massa dumheter rätt ofta, tänk bara hur starkt reklam påverkar oss).

I och med att vi slutat lyssna inåt så kör vi ju bara på. Vi maler dessutom sedan på i samma gamla repetitiva mönster och undrar vi varför vi är trötta, mår dåligt, är stressade och blir utbrända.

Jag vet ju egentligen vad som är bäst för mig. Det är inga konstigheter alls. Det är ju precis sånt som de flesta mår bra av. Att träna måttligt, vara ute i friska luften, ta det lugnt på kvällarna innan sängdags, inte jobba för mycket, låta matlagningen ta tid och äta i lugn och ro, vara snäll mot mig själv osv. osv.

Men på något vis tror jag att jag ska komma undan. Att jag på något mirakulöst sätt kan strunta i att jag får min kropp att må skit, stressa och kasta i mig maten och ÄNDÅ må bra och känna mig lugn och balanserad.

Det var som våras/somras när jag höll på att intala mig själv att jag nog kunde dricka alkohol som alla andra. Nej! Jag kunde inte det! Min kropp skrek ifrån varje gång! Dagen efter att jag druckit två glas var jag helt sänkt och mådde dåligt både psykiskt och fysiskt. Hade jag druckit ännu mer ville leva längre. DET om något var ju ett högljutt rop på hjälp från kroppen. Sluta för fan! Du mår ju inte bra av det här! Lyssnade jag? Nej. Det behövde gå så långt att jag skulle få det mest ovärdiga fyllemeltdownet ni kan tänka er – först då fattade jag.

Om ett beteende upprepats under väldigt lång tid så är det väl inte så konstigt att det får konsekvenser. Men! Den dagen vi väljer att bryta beteendet och ersätta det med något som stämmer bättre överens med vår kropp och själ så KOMMER vi att må bättre. Det är så enkelt, men så svårt.

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB