Startsida / Inlägg

Ge det du vill ha i jul.

av Zandra Lundberg

Att uppleva brist.

Det kanske låter konstigt. Vi upplever väl ingen brist. Vi har ju vatten i kranen och julskinka på bordet och billiga kläder på H&M. Många har i överflöd. Så det är trångt i både garderober, köksskåp och förråd. Men det handlar ju bara om det materiella.

”Många människor klagar över att andra inte behandlar dem tillräckligt bra. Att de inte får respekt, uppmärksamhet, erkännande och bekräftelse. De säger ’jag blir tagen för givet’. När människor är snälla mot dem förväntar de sig dolda motiv. Att människor vill manipulera dem och utnyttja dem. Känslan är att ingen kan älska dem”, skriver Eckhart Tolle i A new earth.

De här föreställningarna skapar sedan elände i alla relationer till andra människor och många situationer i livet. 

”När du tror att världen undanhåller någonting från dig, är det du som undanhåller någon någonting från världen. Du underhåller det för att du innerst inne tycker att du är är liten och inte har någonting att ge”. 

Låter det vettigt? Pröva i några veckor! Julen är en väldigt bra övningstid. Ge generöst av allt du tycker att människor inte ger dig: ge beröm, uppskattning, kärlek. Om det inte kommer naturligt så får du låtsas till en början.

När du börjat ge kommer du också att börja ta emot. Du kan inte ta emot det du inte ger.

Nu ska jag åka hem till Åland över jul. Jag ska försöka ge så mycket kärlek jag bara kan. Jag ska bada badkar och lyssna på vinterpratare. Försöka mitt bästa för att vara närvarande och betrakta all den galenskap som uppstår när familj, hundar och släkt ska samlas. Inte glömma att andas.

God jul.

IMG_1418
Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB