Kubabloggen

Oberoende nyhetsblogg om Kuba

Här är den nya boken för dig som vill veta mer om Kuba

av Thomas Gustafsson
kuba omslag bok.jpg

Under den senaste tiden har världens fokus riktats mot Kuba. Kommer revolutionen att överleva de stora ekonomiska svårigheterna landet befinner sig i? Hur går det med reformerna som Raúl Castro vill genomföra? Vad händer efter bröderna Castro?  Vem har makten nu?  Hur ser militärens ökade inflytande ut? Vad händer inom oppositionen? Allt detta berättar jag om i den nya aktualiserade och uppdaterade upplagan av min Kubabok, utgiven på Carlsson Bokförlag.

Förlaget har lyssnat på önskemål om att boken inte bara ska kunna läsas hemma i fåtöljen utan också ska kunna tas med på en resa till Kuba. Den nya utgåvan har därför fått ett nytt slitstarkt omslag för att även hålla under en Kubaresa. Den är också tryckt i specialpapper och därmed betydligt tunnare och lättare än den första praktfulla upplagan. Priset blir därmed också lägre än den första upplagan. Här är sammandrag av några recensioner av boken. Här är en färsk recension på Dagensbok.

Ett längre samtal om boken med programledaren Victor Musa finns på denna länk .

I den nya utgåvan boken analyseras allt nytt som skett inom de politiska förvecklingarna och maktkampen. Under Raúl Castros ledning etableras just nu till exempel en militärjunta som ska stå redo att ta över den dag den gamla generationens makthavare inte längre finns kvar livet. Men jag berättar också om historien, den unika kubanska kulturen, musiken, dansen och, framför allt, om den kubanska vardagen. För första gången blottas även familjen Castros hemligheter och familjens nya generation som är på väg in till makten. Vem är egentligen Fidel Castros hustru och vad gör hans söner? Hur kontrollerar Raúl Castro Kuba genom sin familj?

Under den senaste tiden har den svenska charterindustrin lanserat Kuba som nästa stora destination. Få länder väcker lika starka känslor som Kuba. Många har åsikter om landet. Många vill också resa dit för att skaffa sig en egen uppfattning innan det är för sent. För regimen är turism livsviktig. Vad anser kubanerna och oppositionen om turismen? Ska vi åka till Kuba? Ja, svarar jag, men med vissa invändningar, vilka står i boken och på denna länk.

Hoppas du vill läs boken. Den första upplagan finns på alla biblioteken, men nu finns också den nya totalt uppdaterade utgåvan ute i bokhandeln och kan också köpas på denna länk, och denna länk. Den nya upplagan har nu också recenserats av Bibliotekstjäns, läs BTJ omdöme på denna länk.

En bild från Kuba

av Thomas Gustafsson

Barack Obamas nya Kubapolitik har tidigare diskuterats på denna blogg.
    Steg för steg syns en öppning vara på väg mellan Kuba och USA vilket tidigare rapporterats om på denna nyhetsblogg.
   Var och varannan dag rapporterar nyhetsbyråerna om vad som uppfattas som små förändringar under Raúl Castros styre.
    Men i bakgrunden finns Fidel Castro kvar, visserligen sjuk, men fortfarande ideologisk ledare för Kuba. Allt tyder visserligen på att han också lämnar sin post som partiledare till Raúl vid nästa partikongress, men Fidel Castro kommer att vara Revolutionens högste ledare till sin död.

Taggar kuba

Filmen om Che får splittrad kritik

av Thomas Gustafsson

Den första filmen om Che Guevara har nu gått upp på biograferna, första delen går nu, den andra delen som handlar om Guevaras sista tid kommer lite senare.
    Jag har tidigare skrivit om dubbelfilmen på denna blogg. Den spelades in för något år sedan och har tidigare visats vid en filmfestival i Sverige.
   Filmen får delad kritik. Några recensenter ger den högt betyg, andra sågar den.
   Min egen uppfattning är att den är lite väl lång och dokumentär, men för den som är intresserad av Kuba är den klart sevärd. Vissa partier är svaga, andra riktig bra.
   Bättre filmer finns att se på bio just nu alltså. Men den som är intresserad av Kuba ska absolut inte missa att se Benicio Del Toros tolkning av vem Ernesto Che Guevara var på stor duk.

Raúl Castro har inlett sin omstöpning av regimens ledning – Rauls män tar över medan Fidels män går

av Thomas Gustafsson

Raúl Castro har sparkat utrikesministern Felipe Pérez Roque som tillhört regimens inre krets och även Carlos Lage  som haft en ledande position i regimen har tvingats lämna sin post t.
    Pérez Roque var en av Fidel Castros kronprinsar och ortodox kommunist. Nu försvinner han helt vilket innebär att den viktiga utrikespolitiken får en helt ny inriktning. Ny utrikesminister blir Bruno Rodríguez, fram till nu viceminister, och en av Raúls män.
   Carlos Lage är mer pragmatisk än Roque men han har också varit en av Fidel Castros togna, det var han som ledde den ekonomiska politiken under Castros sista tio år som president.  Som ny sekreterare i ministerrådet träder nu i stället en annan av Raúls förtrogna, general José Amado Ricardo Guerra.
   Tunga poser får också Raúl-männen och officerarna Mariano Alberto Murillo som blir ekonomi- och budgetansvarig,och Salvador Albero Murillo, som blir ansvarig för den havererade industrin.
   Raúl har ändrat Kubas politiska inriktning både inom landet och utåt. Att militärt skolade ministrar nu tar över innebär att den tunga kommunistbyråkratin ska brytas upp, militären är med sin befälsstruktur den maktapparat som fungerar bäst i Kuba. Att Pere Roque byts ut och detta samtidigt som Obama blivit USA:s president innebär att konflikten mellan USA och Kuba nu gått in i ett nytt skede.

Tillägg tisdag kväll:   
Från sin sjuksäng skrev Fidel Castro i sina Reflexiones (Betraktelser) att skiftet inom regimen dock inte ska tolkas som en förändring, han vill uppenbarligen tona ner allt snack på Kuba och i USA om att detta kan innebära nya vindar. Men det är uppenbart att det händer saker inom regimen just nu som kan få intressanta konsekvenser.
  
Tilllägg torsdag:
Både Carlos Lage och Perez Roque har nu enligt klassiskt kubanskt kommunistiskt tradition gjort offentlig avbön. I Partiorganet Granma erkänner de att de begått misstag och att de stöder Raúl Castros beslut att sparka dem.

Taggar kuba

Utställning med gripande Kubabilder

av Thomas Gustafsson

Man brukar ju ibland säga att en bild säger mer än tusen ord.
    När det gäller den svenske fotografen Håkan Rönnblads nya utställning ”Från Cayo Hueso till Honungsfloden” stämmer detta.
   Kubabloggen kan i dag med tillstånd från fotografen publicera några bilder från utställningen.
    Den som är i Göteborg ska inte missa att gå förbi. Utställningen pågår till den 5 mars. Plats Fotokompaniet. Kungsgatan 6, Göteborg. Öppet mån-fre 10-18. Lör 11-15



Taggar kuba

Fidel och Cristina

av Thomas Gustafsson


Är bilden fejkad? Knappt hade bilden publicerats förrän rykten om detta spreds från exilkubaner i Miami. Hur som helst, i sin Reflexion (betraktelse) den 22 januari skrev Fidel Castro  att hans dagar nu börjar gå mot sitt slut. Han är starkare men kommer aldrig att bli helt frisk. Troligen kommer han att avgå som partiets högste ledare vid nästa partikongress, när den nu kommer att hållas?

Taggar kuba

Argentinas president träffade Raul och Fidel under besök i Havanna

av Thomas Gustafsson

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner hälsar på Kubas president Raúl Castro. Under sitt besök i Havanna fick hon också möta Fidel Castro som blivit så pass starkt att han kunde ta emot henne för ett samtal i sitt sjukrum. Fidel Castro såg för omständigheterna ”bra ut”, enligt Cristina.
     Samtalet handlade om de båda ländernas förhållande. Che Guevara är fortfarande en enande person. De kom också in på USA:s nya president där Castro upprepade vad han tidigare skrivit i sina texter, att Obama kan öppna nya möjligheter. Även Raúl har tidigare, som de flesta säkert vet, varit positiv till Obama och förklarat att han ställer upp direkt på samtal med den nye presidenten
förutsatt att det blir ett direktsamtal mellan jämställda parter.
  ” Obama verkar vara en bra man och jag önskar honom lycka till,” sa Raul Castro men tillade att förväntningarna på Obama kanske är för högt ställda.
     Under torsdagen bröt även Fidel Castro sin långa tystnad, och skrev flera nya så kallade Reflexiones (betraktelser) och kunde på så sätt få slut på den senaste tidens
rykten om hans hälsostatus som surrrat i Havanna (och framför allt de rykten som spridits från Miami om att han avlidit).

Taggar kuba

Spekultioner och rykten om Fidel Castro

av Thomas Gustafsson


Nu rapporterar också internationella nyhetsbyråer om att det cirkulerar allt mer ihärdiga rykten om att Fidel Castros hälsa försämrats dramatiskt den senaste tiden.
     I ett tidigare inlägg som publicerades på denna nyhetsblogg redan den 3 januari har jag skrivit om dessa rykten och bakgrunden till dem.
      Här nedan är ett telegram från Reuters som översattes och skickades ut av  Tidningarnas Telegrambyrå (TT) den 16 januari.
    Att Castro är sjuk är ingen nyhet. Men när han är tyst en längre tid dröjer det inte länge innan rykten börjar spridas. Framför allt i Miami. Snart kommer regimen att tvingas agera.

(TT REUTER) Fidel Castros uteblivande från Kubas 50-årsfirande och ett längre uppehåll i hans krönikor i tidningarna har bidragit till spekulationerna om att den tidigare diktatorns död kan vara nära förestående.
     Den kubanska regeringen har inte kommenterat 82-åringens hälsa men hans allierade, Venezuelas president Hugo Chávez, tycks ha signalerat problem när han talade om honom i sitt radio- och tv-program i söndags.
    Den Fidel Castro som ”vandrade på gatorna och i städerna. . .i sin uniform och omfamnade människorna kommer inte att återvända. Det kommer att förbli ett minne”, sade Chávez.
    Ledaren har varit sjuk sedan han opererades för okända invärtes problem för drygt två år, vilket tvingade honom att lämna över makten till sin yngre bror Raul Castro.
Han har sedan dess bara synts på enstaka foton och i videofilmer men stannat kvar i offentligheten genom sina krönikor i statliga tidningar.
    Tidigare producerade Castro i snitt nio krönikor i månaden men sedan den 15 december har han inte hörts av.
    Enligt AFP är ryktena bland Miamis exilkubaner i full sving över att Castro dött eller är döende. Men för den tidigare militärkirurgen, numera politiske analytikern, José Alfonso handlar bristen på Castrobilder om image
    – Jag tror inte att Fidel Castro har dött. Jag tror bara att de inte vill visa upp vilket skick han är i.

Taggar castro, kuba

Den kubanska revolutionen 50 år – ett åldrat system firat av åldrade revolutionärer

av Thomas Gustafsson

Nyårsdagen 2009 var det 50 år sedan Fidel Castro och hans bror Raúl Castro och deras gerillakamrater tog över makten i Kuba.
    Ett halvt sekel har passerat. Som väntat blev det ett lugnt firande av den kubanska revolutionens 50-årsjubileum detta nyår. Ungdomarnas höjdpunkt var alla konserter som arrangerats i samband med firandet. De äldre hade inget mer än sina minnen.
     Ovanligt många internationella journalister fanns i Havanna dagarna kring jubileet. Trots att inget alls skulle hända.
   Att inte Fidel Castro visade sig har dock ännu en gång fått rykten  om hans hälsotilsltånd att börja cirkulera.
   Hur illa är det egentligen?
   Kubabloggens redaktör befann sig i trakterna av firandet, i Karibien, men eftersom inget nytt finns att rapportera från Kuba just dessa dagar blev det en lugn vistelse i solen.
    Som denna nyhetsblogg tidigare berättat skedde partiapparatens högtidliga firande i Santiago, revolutionens vagga. Raúl Castros tal finns på engelska för den som vill läsa den kubanska regimens ord och inte kan spanska. På Prensa Latinas hemsida finns en stor 50-årsportal som är det mest sammanfattande, på spanska dock.
    Med detta dröjer det nu ytterligare en tid innan ett nytt inlägg skrivs på denna blogg. 2009 kommer mycket kring Kuba att handla om väntan. Det intressantaste nu vad Barak Obamas ska betyda för Kuba och USA:s förhållande, hur det är med Fidel Castros vacklande hälsa  samt den kommande partikongressen då Fidel Castros efterträdare som partiets högste ledare ska utses.

Taggar kuba
Sida 1 av 11
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB