Startsida / Inlägg

Arkadsafari i Shinjuku (samt – du gissade det – bilder)

av Alfred Holmgren

Härom dagen lovade jag att någon gång ta med er på en utförlig upptäcktsfärd i mina kära lokala arkadhallar.

Och idag?

Idag levererar jag.

IMG_8014
Entrén till Shinjuku Sports Land, eller ”Sporan” som det kallas. (Nu skojar jag för en gångs skull inte, det står så på skylten. Som du säkert förstår är ett strängt förbjudet att kalla någon ”jävla Shinjuku Horts La” i Japan.) Har du hittat hit, trots att halva entrén täcks av byggnadsställningar, har du en rolig stund framför dig.
IMG_8018
Första våningen. Går du runt här är du antingen en dum turist eller en dum japan, för här finns nästan enbart töntiga ”crane games” där man kan vinna töntiga priser (typ gosedjur och choklad) om man har töntigt mycket tur, eller ber den töntiga personalen om hjälp. (Tydligen är det en öppen hemlighet att personalen fixar priserna åt en bara man frågar. Det är nog det mest ojapanska jag hört i mitt liv, att kunderna som inte vågar fråga blir blåsta på det här sättet. Begå harakiri, alla!)
IMG_8016
I bakgrunden: ett av få värda spel på nedervåningen, samt i världen – nämligen ”Taiko no tatsujin”.
IMG_8019
Samt ett till: ”Mario kart arcade GP DX”. Ärligt talat är det inte så rasande kul, men fascinerande att Nintendo för en gångs skull lånat ut en av sina mest lukrativa serier till en utomstående studio, närmare bestämt Namco. Resultatet är VÄLDIGT olikt Nintendos egna ”Mario kart”-spel. En vacker dag borde jag förmodligen skriva ett inlägg om det också.
IMG_8020
Reklam för olika arkadspel, inklusive vidriga hästsimulatorer. (Råkar alltid skriva ”häststimulatorer” istället, vilket låter ÄNNU vidrigare.)
IMG_8022
En vidrig hästsimulator i egen hög person.
IMG_8025
Förtappad ungdom fördriver tiden med vad som liknar (men inte är) ett gammalt PS2-racingspel. Jag, som är gammal nog att minnas när ”Daytona”, ”Scud race” och ”Sega rally 2” var 100 gånger snyggare än någonting för hemmabruk, blir på riktigt deppig av det här.
IMG_8027
Medaljspel – en sorts gambling, med skillnaden att man bara kan vinna chansen att spela ännu mer – är sjukt populära i Japan. Som synes finns det ett på ”Mario party”-tema också (apropå udda Nintendo-projekt). Varför? Den korta förklaringen är ????. Den långa förklaringen är ????????????????????????????????????????????????????????.
IMG_8039
Klassisk vägg.
IMG_8038
Något slags dataspel.
IMG_8036
”Tekken 7”. Förmodligen det hetaste någorlunda nya arkadspelet i Japan (och därmed världen).
IMG_8035
Ett bättre spel än ”Tekken 7”.
IMG_8033
Vägg av skärmar som visar hur det går i ett vansinnigt populärt ”Gundam”-spel. (Allt som har med ”Gundam” att göra är vansinnigt populärt i Japan.)
IMG_8026
Från vänster: enarmade banditer, tvåarmade suckers.
IMG_8049
Stackars Kazuya ligger kasserad bakom lite skräp i trapphuset. (Det här är så typiskt Japan: nedgångna, murriga byggnader fyllda med random bråte och handtextade skyltar – samt extremt välskötta verksamheter. Ser ut som en slum, drivs som ett lyxhotell. Om du insisterar på att kalla Japan ”kontrasternas land”, fokusera på DETTA, och förklara varför det blivit så här, för jag blir inte klok på det.)
IMG_8048
Det enda Japan älskar nästan lika mycket som ”Gundam” är skärmar som visar hur det går i ”Gundam”.
IMG_8047
Pekskärmsstyrt strategispel.

IMG_8046

IMG_8045
Vill man inte styra med stylus kan man spela såna här märkliga kortspel istället.

IMG_8044

IMG_8043

IMG_8042
Astro City-kabinetten, som är kompatibla med en oändlig rad retrospel, erbjuder två credits för 100 yen.

IMG_8061

IMG_8057
Av alla retrospel är det här just nu min favvo. ”Kaitei daisensou”.
IMG_8062
Här finns minsann 11 ”Border break”- och 12 ”Tekken 7”-kabinett. Det förstnämnda är en onlineshooter som bara kan spelas i arkadhallar, och som sägs vara sjukt beroendeframkallande.
IMG_8072
Tar en paus mitt i allt för att köra lite Facetime med din mamma.
IMG_8076
Det här spelet! Orkade inte kolla upp vad det hette, men det var skitkonstigt!
IMG_8073
Först var man liten! Sedan stor! Sedan såg man allt uppifrån! Skitkonstigt, säger jag!!!
IMG_8052
Först på översta våningen gör Shinjuku Sports Land (förlåt, ”Sporan”) skäl för sitt namn. Om man klassar dart som en sport.
IMG_8051
Eller biljard.
IMG_8054
Dart är, som alla vet, en ”sport” dominerad av kvinnor i elegant aftonklänning.
IMG_8078
Något ruskigt skräckspel! Nej tack, jag värderar min nattsömn högre än billiga kickar! (Apropå Nintendo-varumärken som tolkats om av andra speljättar, förresten. Notera Capcom-loggan i övre vänstra hörnet.)
IMG_8081
Spökjägarspelet in action. För folk som tycker att spel inte ska styras med trams som stylusar eller spelkort, utan med dammsugare.
IMG_8089
Japanska arkadhallar har verkligen ett kontrollsystem för varje smak (men bara ett per spel, tyvärr). Här den udda lösning som ”Left 4 dead”-arkadet (!) utrustats med. (Sedan förra spelet befinner vi oss förresten på Taito Station, som ligger precis intill ”Sporan”. Glömde fota entrén när jag gick in, sorry.)

IMG_8087

IMG_8086
Rätt kul! Man kunde välja mellan att köra online och med kabinettgrannarna. Jag valde det sistnämnda. Vet ej vad som driver någon till att spela det här i en arkadhall istället för hemma nästan helt gratis, dock. I synnerhet om man ändå tänker spela online med främlingar. Kanske om man är allergisk mot ren luft?
IMG_8085
Inget smakfullt inrett hem är inkomplett utan en signerad ”Gunslinger stratos 2”-reklamskylt.
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB