Startsida / Inlägg

Lästips (och varningar): 15 aktuella pocketböcker

av Cecilia Gustavsson

Här kommer femton recensioner av pocketböcker som utkommit senaste tiden. Allt från omtalade ”Hungerspelen” till en riktig tråkig…

I betygsordning – bäst i topp:

+++++ Det bästa av allt Rona Jaffe

ROMAN Men åh, varför tog denna slut? Det är 50-tal i New York, miljön påminner om den i tv-serien ”Mad men”, fast här handlar det om ”kontorsflickor”.I centrum står fyra unga kvinnor, och hur de hanterar yrkesliv, män och vänskap. Vissa saker har förändrats mycket, som målet att ”bli gift” i 25-årsåldern och därefter sluta jobba och bli hemmafru. Men många av deras funderingar ock kriser är allmänmäskliga och berör starkt även i dag.I ett läsvärt förord skriver Jaffe om hur boken kom till, och hur hon intervjuade femtio unga kvinnor om deras liv som inspiration.

+++++ Min kamp 2 Karl Ove Knausgård

Han har kallats egotrippad och mansgrisig. Men jag gillar verkligen Knausgårds sätt att skriva, nästan maniskt detaljerat, självrannsakande och ärligt.Den här är ett snäpp bättre än del ett. Författaren träffar sin stora kärlek, flyttar till Stockholm, och paret får tre barn. Tyngdpunkten ligger på hur han slits mellan det nya familjelivet och behovet av att skriva.Alla föräldrar lär få rysningar av en pricksäker skildring av ett barnkalas och en misslyckad utflykt.

+++++ Och allt skall vara kärlek Kristian Lundberg

ROMAN Kristian Lundberg fick nyligen Sveriges Radios Romanpris för den här romanen, och det är välförtjänt. Liksom i arbetarskildringen ”Yarden” tar han avstamp i sitt eget liv – i det här fallet en trasig uppväxt med missbruksproblem och fattigdom.Samtidigt finns ett starkt hopp i form av en ungdomskärlek som berättarjaget hittat tillbaka till.Det är som att Lundberg har ett helt eget sätt att skriva, han blandar elände och ärlighet med ett utsökt språk.

++++ Hungerspelen Suzanne Collins

Nyligen hade filmatiseringen av den här succéromanen svensk biopremiär, och som bok är den definitivt läsvärd.Detta är del ett i en trilogi. Platsen är landet Panem, före detta Nordamerika, någonstans i framtiden.I ett fruktansvärt spel väljs 24 ungdomar ut – de tvingas tävla mot varandra på liv och död i ett direktsänt tv-program. Den som överlever vinner.Det är oavbrutet spännande, fascinerande, otäckt och originellt.

++++ Korparna Tomas Bannerhed

ROMAN Bannerhed har sagt att det tog tio år att bli klar med den här romanen – hans första. Och det lönade sig, boken har hyllats av kritikerna och han fick Augustpriset i den skönlitterära klassen förra året.”Korparna” handlar om en tolvårig pojke, Klas, och hans uppväxt i en lantbrukarfamilj i Småland. Pappan plågas allt mer av slitet med gården, och kräver mer eller mindre uttalat att Klas ska ta över mer av arbetet. Oron över faderns psykiska hälsa ligger som ett mörkt moln mellan sidorna.Klas å sin sida flyr till naturen, till fåglarna. Och plötsligt flyttar en ny tjej in, Veronika från Stockholm…

++++ Viskleken Arne Dahl

SPÄNNINGSROMAN  Svenska Deckarakademin utsåg ”Viskleken” till bästa svenska kriminalroman 2011, och det är fullt förståeligt. Få deckarförfattare skriver så smart, komplicerat och spännande. Här samlas några av Arne Dahls tidigare karaktärer i en hemlig polisiär EU-grupp. De ställs inför en internationell brottslighet som innefattar enorma aktieaffärer, dumpat gift och maffiamord.Allt börjar med att en asiatisk man blir överkörd vid ett toppmöte om världens ekonomi. Paul Hjelm och de andra börjar nysta i något som visar sig kunna få oerhörda konsekvenser för många länder.

++++ Lacrimosa Eva-Marie Liffner

ROMAN Detta är en suggestiv historisk skröna, med en blandning av fakta och fiktion. En stor behållning är språket. Liffners prosa är inget annat än imponerande – den klingar av det 1800-tal den beskriver, texten är lekfull och uppfinningsrik.”Lacrimosa” handlar både om Carl Jonas Love Almqvist, och om den som var förebild för hans ”Tintomara”. Det är en könsöverskridande person, här främst kallad Ros, som får Almqvist som en sorts informator.Boken Augustprisnominerades i den skönlitterära klassen.

++++ Flimmer Anne Holt, Even Holt

SPÄNNINGSROMAN Här slår Norges deckardrottning Anne Holt sina påsar ihop med sin bror, som är hjärtspecialist. Det är också huvudpersonen i den här spännande thrillern – den egensinniga Sara Zuckerman.Syskonparet har vågat satsa på mer komplicerade teman – hjärtkirurgi och stora aktieaffärer – än vad som är vanligt i spänningsromaner. Resultatet är intelligent och originellt.Allt börjar med att en patient dör efter en hjärtoperation. Frågetecknen hopar sig när Zuckerman hittar den hjärtstartare som varit inopererad i patientens kropp…Den som orkar ta sig igenom en spretig början har fascinerande läsning framför sig.

++++ De ickesynliga Fredrik Härén 

SPÄNNING/FANTASY/ROMAN. Det är inte helt lätt att genrebestämma den här berättelsen, och det är också en del av dess charm.Jag fastnade direkt för grundstoryn: Journaliststudenten Alexandra ska göra ett specialarbete om barns låtsaskompisar. Strax märker hon att en del historier är förbluffande lika. Inte nog med det – en mentalpatient där hon jobbar extra har ritat en teckning som är samstämmig med barnens berättelser om några ljusa mystiska väsen.En originell idé, som gör att man börjar kika efter ickesynliga i hörnen.

++++ Staden utan kvinnor Madeleine Hessérus

FRAMTIDSROMAN Platsen är Stockholm någon gång i framtiden, men en stad som skiljer könen åt genom en mur – från början till för att skydda kvinnorna från männen.Dit kommer Jakob Hall, medlem i en motståndsrörelse, som minns hur staden var före uppdelningen.Författarens fantasi och detaljer är imponerande. Men tyvärr blir det allt för många beskrivningar på bekostnad av dialog och händelser människorna emellan.Bortsett från det är det här en roman som väcker tankar och fascinerar med sin otäcka framtidsvision.

+++ Dolda djup Ann Cleeves

SPÄNNINGSROMAN Jag gillar verkligen hjältinnan i den här boken, kriminalinspektör Vera Stanhope. Det finns många manliga poliser av den här sorten, men som kvinna blir hon intressant: ensam och grubblande, med en tendens att ta till flaskan.Hon och assistenten Joe ställs inför två makabra mordscener med unga offer. I jakten på mördaren kommer flera av lokalbefolkningens dolda hemligheter upp i dagen. ”Dolda djup” är en bruksdeckare som är klart spännande för stunden.

+++ Blodröd måne över Villette Ingrid Hedström

DECKARE Ibland är det skönt med svenska deckare utan diskbänksrealism. Som  Hedströms deckare. De utspelar sig i Belgien och hjältinna är undersökningsdomare Martine Poirot, folk niar varandra och dricker vin på lunchen. Språket är elegant och intrigerna kluriga.Men brotten är otäcka – här mördas en familj, och dådet visar sig ha förgreningar åt helt oväntade håll. Som vanligt finns det personer som inte alls tycker att Martine ska rota vidare…

+++ Dingo Dingo Leif Eriksson, Bob Hansson, Martin Svensson

ROMAN Det fina med den här boken är budskapet: Att många män skulle behöva kramas mer och öppna sig för varandra. Det handlar om något så originellt som en kramklubb, dit männen först luras, men sedan gärna fortsätter med. En sorts känslornas ”Fight club”.Författarna skärskådar mansrollens förbannelser – att känna ett ekonomiskt ansvar för familjen, att behöva vara den fysiskt starkare, att bita ihop.En lättläst berättelse om vänskap och att våga visa sig svag.

++ I stället för dig Sofie Sarenbrandt

SPÄNNINGSROMAN Det här är fortsättningen på ”Vecka 36”, där en gravid kvinna kidnappades och en nyfödd pojke försvann.Berättelsen tar vid sexton år senare. Mamman som togs till fånga sörjer sin saknade son, och upptäcker dessutom att hennes man sviker henne. Deras dotter börjar rota i det förflutna och svävar snart i fara.Relationerna är bättre skildrade än spänningsintrigen, och början är medryckande. Slutresultatet är en helt okej bok som underhållning för stunden, men inte mer.

+ Priset man betalar Lionel Shriver

ROMAN Jag brukar gilla Shrivers böcker. Hon kastar sig över tabun, som konkurrens mellan makar och bristande moderskärlek. Även här finns ett budskap: hon levererar svidande kritik mot det amerikanska sjukförsäkringssystemet.Det handlar om Shep och Glynis, som varit gifta länge när hon drabbas av sjukdom. Det sker just när Shep bestämt sig för att flytta till en afrikansk ö och ta det lugnt.Idén är god och karaktärerna trovärdiga. Men herregud, så långt och pratigt! Det blir rena pinan. Läs hennes bioaktuella ”Vi måste prata om Kevin i stället”.

83711.jpg

Kommentarer

 • Tjänstgörande redaktör: Sofia Roström Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB