En favorit: Nina Hemmingsson

av Cecilia Gustavsson

Titel: Snyggast på festen  Författare: Nina Hemmingsson

Tjoho, nytt seriealbum av Nina H!   imgres

Kom inte med glada tillrop, hyllningar till våren eller mjuka kärleksförklaringar till Nina Hemmingssons kvinnliga seriefigurer – då blir de garanterat förbannade. Få kan som den här tecknaren ta våra vanliga sociala konventioner och trista könsroller, skruva dem och skapa kolsvart humor.

Den nya boken är en blandning av opublicerat och enrutingar som varit med i Aftonbladet. Det är kul, ångestladdat och galet i skön mix.
Även om du inte brukar gilla serier, testa en liten portion Hemmingsson och du kommer inte att ångra dig.

Författaren:
Nina Hemmingsson, 42, slog igenom 2008 med ”Jag är din flickvän nu”. Det här är hennes nionde bok. Hon är utbildad på Kunstakademiet i Trondheim.

Kategorier Blandat

Boktips: Noveller om att vara kvinna

av Cecilia Gustavsson

Titel: Jaktlycka  Författare: Anna-Karin Palm
Du som hoppas att den här boken ska handla om att stå och spana på älg från ett jakttorn kan sluta läsa här. I stället är ”Jaktlycka” tio noveller med ett gemensamt tema: Kvinnliga erfarenheter från olika jaktlyckaåldrar.
Palm skriver insiktsfullt och återhållet om självständighet, sex, svårigheten – och lättheten – i att leva tillsammans och mycket mer. Hon bjuder på både igenkänning och en del överraskningar.
En favorit är ”Catwoman” om en kvinna som kliver ur sitt vardagsliv när hon träffar sin älskare, och vill ha det just så. En annan godbit är titelnovellen. I den åker Nina, en kvinna från storstan, till landet och hittar oväntade sidor hos sig själv.
Den sista texten ”Komma hem” utmanar fördomar om att bli gammal på ett ytterst elegant sätt.
Spontant vill jag rekommendera boken till kvinnor. Men egentligen är det män som borde läsa den, för att lära sig ett och annat om oss.

Författaren: Anna-Karin Palm bokdebuterade med ”Faunen” 1991, och fick sitt genombrott med ”Målarens döttrar” 1997. Hon har skrivit både noveller, romaner, en barnbok och essäer.

Kategorier Blandat

Boktips: Så fikar du rätt och skriver oförskämda mejl

av Cecilia Gustavsson

Titel: Meningen med jobbet
Författare: Stephan Mendel-Enk
För alla oss som är lyckliga nog att ha ett jobb är den här novellsamlingen en pärla. Samlingen är spretig och ojämn, men slutresultatet ändå fyllt av småskratt och igenkänning.   imgres-1
För få saker engagerar så mycket som arbetsplatser, dess jargong och medarbetare. ”Meningen med jobbet” rivstartar med den sortens varma mejlväxling mellan två kvinnliga kollegor som är fylld av ”det vore snällt om du kan” och gulliga kramar, tills den urartar totalt när de inte är så överens längre. En smakstart!
Stycket om vett och etikett på arbetsplatsen är också skoj: hur mycket kaffe en anställd förväntas dricka, och hur man ska passa sig för att bli beroende av ergonomiska hjälpmedel.
Mendel-Enk kan konsten att använda språket på ett synnerligen snillrikt sätt, särskilt när det skär sig mot ämnet. Som när olika läkares operationer recenseras precis som film eller konst. Eller när de kriminella typerna i ”Citykartellen” presenteras lika floskelfyllt och positivt som om de vore vilka medarbetare som helst.
Låter det knasigt? Det är det.

Kategorier Blandat

Boktips: ”Gone girl”-liknande thriller

av Cecilia Gustavsson

Titel: Hustrun
Författare: A S A Harrison

Brr, vilket märkligt äktenskap! Det här är psykologisk spänning med thrillerkänsla. Klart drivet, med       imgresintressanta karaktärer som har många oväntade sidor.
Jodi och Todd har levt ihop i tjugo år och passar ytligt sett fint ihop. Förutom hans upprepade otrohetsaffärer, som hon bestämt sig för att ha överseende med.
Så plötsligt blir han förälskad i en annan på allvar, och den kvinnan har ingen tanke på att släppa honom. När Jodi ställs inför faktum går hon stenhårt in för att låtsas som om det regnar. Trots att hon är psykoterapeut är hon expert på att förtränga verkligheten när det passar henne.
Inte blir det enklare av att älskarinnan är väldigt ung, och att hennes pappa är en Todds bästa vänner.
Redan i början av berättelsen får läsaren förstå att det här är som en motorväg rakt mot katastrof. Men inte hur – författaren håller skickligt igång spänningen till de sista sidorna.

Taggar boktips

”Steglitsan” nu i pocket

av Cecilia Gustavsson

Titel: Steglitsan
Författare: Donna Tartt
Författaren slog igenom med sin fantastiska, kultförklarade debutroman ”Den hemliga historien” 1992.   Nu har hennes senaste, ”Steglitsan” fått Pulitzerpriset i litteraturklassen. Den är en tegelsten värd att lägga några timmar på. Ge inte upp om den känns spretig i början, den utvecklar sig till en fängslande berättelse.     imgres-5

13-årige Theo förlorar sin mamma i en explosion på ett konstmuseum i New York. I chocken får han med sig den ytterst dyrbara tavlan ”Steglitsan”, och ett oförglömligt intryck av en rödhårig flicka.
Theos pappa är en alkoholiserad slarver som bor i Las Vegas, och den ensamme pojken får flytta både dit och till en skolkompis familj. Berättelsen ringlar sig fram mellan olika miljöer och teman. ”Steglitsan” är egentligen mer som flera olika böcker än en enda roman.
Den olycklige Theo vinglar runt i livet. Här finns vänskap, kärlek, droger och vilda strapatser, ungefär allt man kan begära av en 780-sidors läsupplevelse.

Författaren:
Donna Tartt är född i Mississippi 1963. Hon tar lång tid på sig med sina romaner: ”Den hemliga historien” kom 1992, ”Den lille vännen” 2002 och så ”Steglitsan” i år. Hon är känd för att inte vilja ställa upp på intervjuer.

Kategorier Boktips/Romaner
Taggar Donna Tartt

Träffade Kajsa Grytt, som gör romandebut

av Cecilia Gustavsson

Kajsa Grytt, sångerska som blev känd i ”Tant Strul” och sedan dess gjort flera soloskivor, har skrivit sin första roman. ”Nio dagar, nio nätter” är en riktigt bra historia om sex, klasskillnader, svek och ensamhet. Tidigare har hon skrivit en självbiografi, bland annat om sin relation med Plura Jonsson.

Jag intervjuade henne och blev helt förtjust. Så skönt med någon som går sin egen väg, är ständigt nyfiken och vågar prata om fel och brister, till exempel kärleksproblem. Intervjun kommer på lördag i Aftonbladet.   bild-8

Kategorier Blandat, Ute på jobb
Taggar Kajsa Grytt

Donna Tartts nya Pulitzerprisad

av Cecilia Gustavsson

Amerikanska Donna Tartt skrev den hyllade kultboken ”Den hemliga historien” 1992. En fantastisk roman!
Nu har hon fått Pulitzerpriset i litteratur för ”Steglitsan”. Jag har precis just nu läst ut den – en tegelsten med en berättelse som vindlar sig fram mellan olika stämningar och miljöer. imgres-5
Huvudpersonen Theo förlorar sin mamma i en explosion på ett konstmuseum. I villervallan tar han med sig en dyrbar tavla: ”Steglitsan”. Händelsen förändrar hans liv, och även hans personlighet. Absolut läsvärd, men inte lika oemotståndlig som ”Den hemliga historien”. Recension kommer på ”Pocketnytt” på boksidorna nästa lördag.

Kategorier Blandat

Grattis: Ni vann Anna Janssons nya bok!

av Cecilia Gustavsson

Här är de fem vinnarna som får Anna Jansson nya spänningsroman ”Skymningens barfotabarn”:  imgres-2

Olivia Enroth, Skövde

Robert Clevenholm, Bunkeflostrand

Jessica Hellström, Åshammar

Cecilia Bysell, Frösön

Elisabeth Hagberg, Nacka

Kategorier Blandat

Bridget Jones tillbaka – fortfarande kul och galen

av Cecilia Gustavsson

Titel: Bridget Jones – Mad about the boy Författare: Helen Fielding

Välkommen tillbaka, Bridget Jones. Den eviga 30-nånting-singeln har förvandlats till en 51-årig änka och tvåbarnsmamma, men räknar fortfarande kilon, letar efter kärleken och klantar sig på ett befriande knasigt sätt.   imgres-4
Helen Fielding har behållit sin oefterhärmliga kortfattade stil, och här finns både sjukt roliga avsnitt och riktigt sorgliga. Boken är delvis skriven i dagboksform, med de klassiska Bridgetanteckningarna om kilon och alkoholenheter.
Åren har gått och Bridget är som en Bambi på hal is när hon sms-flirtar, räknar Twitterföljare som en besatt och kollar in nätdejtingsajter efter pepp från sina kompisar.
Hela boken visar hur en medelålders kvinna kan rodda ett hem med två barn, fixa matsäckar med mera, samtidigt som hon överväger utropstecknen i sina sms till den mycket yngre älskaren.
Boken är lättläst och skojig, samtidigt finns här en fint allvarlig underton om hur kvinnor över 50 riskerar att bli osynliga om de låter sitt yttre visa deras riktiga ålder.

Sida 1 av 82
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB