Startsida / Inlägg

Vassa talanger och oslagbar segersvit

av Anders Nilsson

Efter fyra omgångar börjar man nu ana hur toppen och botten kommer att se ut i årets elitetta. Och förutom att vissa lag har imponerat på olika sätt så har även en rad unga talanger klivit fram.

Medan många av Sveriges talanger får nöta bänk i damallsvenskan så spelar andra vecka efter vecka i elitettan – och gör det på ett imponerande sätt. En 17-åring och en 18-åring skuggar Mia Jalkerud i skytteligatoppen och på ett mittfält i Skåne dominerar en tjej född 1999. Här är några spelare att ha extra koll på i år.

Tabitha Chawinga Kvarnsveden
Chawinga värvades inför i år efter att ha gjort 39 (!) mål för division 1-laget Krokom/Dvärsätt. Och den vindsnabba 18-åringen har börjat lika bra i elitettan. Efter fyra omgångar har hon gjort fem mål för KIK. Är landslagsspelare för Malawi.

Christine Tjärnlund Sunnanå
17-åringen (född 1997) debuterade i elitettan redan i höstas och gjorde succé med fem mål. Formen håller i sig även 2015. Efter fem matcher har anfallaren gjort fyra mål och visat sig vara väldigt viktig för Sunnanås offensiv. Snabb och orädd genombrottsspelare.

Nellie Lilja LB07
En av seriens yngsta spelare (född 1999) får gott om speltid i topplaget LB07. Lilja var ordinarie som innermittfältare redan i höstas och har nu tagit ännu ett kliv. Blev målskytt senast mot IFK Kalmar efter ett solonummer som avslutades med ett skott i krysset. Redan spelat flera matcher med det äldre flicklandslaget.

Emma Holmgren Sirius
Målvaktstalangen inledde säsongen med hjärnskakning och missade de två första omgångarna. Har mycket erfarenhet från spel med flicklandslagen och är nu förstamålvakt i topplaget. 18-åringen är bra skolad och har rätt inställning.

Josefine Rybrink Kungsbacka DFF
Värvades från lokala klubben Onsala BK inför i år och har direkt tagit en ordinarie startplats som mittback hos nykomlingen. Bryt- och placeringssäker med bra passningsspel. Given i f98-landslaget.

Håll också koll på:
Anna Oskarsson Jitex
Yttermittfältaren har en nyckelroll. Har skrivit på för Hammarby och lämnar Mölndalsklubben redan i sommar. För bra för elitettan.
Emelie Andersson QBIK
19-årig mittback som är lagkapten. Stor och stark har hon en viktig roll i år.
Matilda Haglund Lidköping
Målvakten var en stor anledning till att LFK tog klivet upp i elitettan. Har en nyckelroll om laget ska ha en chans att klara sig kvar.
Ellen Persson Kungsbacka DFF
Det lilla spelgeniet har tagit en startplats och imponerat. Kan spela både inner- och yttermittfältare.
Emma Danielsson Östersund
Anfallare som provat på landslagsspel. Snabb, teknisk och målfarlig. Ordinarie.
Maja Göthberg Hovås Billdal
Offensiv och rivig ytterback som imponerat stort både i klubblaget och i f19-landslaget.

***

14 mål på tre matcher
Seriefavoriten Djurgården har en imponerande offensiv så här långt. Laget har gjort 14 mål på tre matcher. Förra årets skytteligavinnare Mia Jalkerud har gjort nio av de målen, efter att hon bland annat gjorde alla sex målen (!) i 6-0-vinsten mot Lidköping.

Tungt för nykomlingen
Efter fyra omgångar står Lidköping på noll poäng med 0-14 i målskillnad. Klubben värvade främst lokala division 1-spelare inför debutsäsongen i näst högsta serien. Det håller inte. Laget har förvisso några spelare med erfarenhet från spel i allsvenskan, men de är för få. Unga målvakten Matilda Haglund (född 1996) får dra ett tungt lass tillsammans med systrarna Berling (Carin och Caroline).

Inte förlorat hemma på 2 år och 8 månader
Nykomlingen Kungsbacka DFF blir svårslagna på Tingbergsvallen i år – åtminstone om man ska lita på statistiken. Senast laget förlorade på hemmaplan i seriespel var den 22 september 2012 (förlust mot LB07 i söderettan). De två inledande hemmamatcherna i elitettan har slutat med segrar (3-1 mot Jitex och 2-0 mot Lidköping). Laget har alltså inte förlorat hemma på två år och åtta månader. 24 raka matcher utan förlust.

Från allsvenskan till botten av elitettan
Klassiska Jitex har haft en tung inledning. Förra året ramlade de ur damallsvenskan utan att ta en enda poäng och nu har de startat elitettansäsongen med en vinst och tre förluster. I laget finns dock stor potential. Anfallarna Ida Andersson (ny från Mariebo) och Alexandra Vera håller hög klass och kommer att ställa till det för många försvar under året.

/Maja Johansson

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB