Startsida / Inlägg

Blackburn uteslutna efter Sportbladet-artikel – fick nytt hopp i natt

av Henrik Lundgren

GÖTEBORG. Sportbladet skrev i går om Blackburn FC.

Den artikeln ledde till att laget uteslöts från Gothia Cup.

Sent i natt fick dock de 15-åriga tjejerna nytt hopp. 

– Vi har fått signaler från Gothia-ledningen om att det finns goda möjligheter att hitta en lösning, säger lagledaren Rolf Andersson.

”Motståndet luras av klubbnamnet” var rubriken på den lilla artikeln om Blackburn FC:s 15-årslag i gårdagens tidning. Tillräckligt intressant för att Gothia Cups tävlingsjury skulle läsa den, och upptäcka att Stockholmslaget var en sammansättning av spelare från åtta olika klubbar, och att övergångarna från dem inte gjorts på ett korrekt sätt.

I går eftermiddag ringde en förtvivlad Rolf Andersson till Sportbladet och berättade att hans lag blivit uteslutet ur turneringen.

– De hade läst tidningen i dag och det betyder att 15 tjejer inte får spela en enda match till i Gothia. Det är ett justitiemord. Vi har fått information om att vi ska registrera spelarna och göra övergångar och det har vi gjort enligt konstens alla regler. Det är horribelt att utesluta tjejerna på grund av en artikel i Sportbladet som de har jublat över hela dagen.

Gerhard Sager, ordförande i Gothia Cups tävlingsjury förklarar vad som har hänt.

– Det är inte artikeln som sådan som gör dem uteslutna, utan det faktum att vi fått reda på att Blackburn använder spelare som inte spelar med föreningen. Man får inte slå ihop ett lag från en massa föreningar.

* Rolf Andersson hävdar att de har fått information och följt den?

– Nej, de har inte registrerat något. De vet inte hur övergångar går till och de har därför inte gjort några övergångar.

Gothia Cup har till den här säsongen förstärkt organisationen kring registreringskontrollen och sammanlagt sju lag fick i går kväll besked om att de bestraffas. Tre av dem, bland annat Blackburn, utesluts ur turneringen eftersom de inte har några godkända spelare. De övriga döms till 0-3-förluster i samtliga gruppspelsmatcher men har ändå tillräckligt många spelare kvar för att kunna fortsätta i B-slutspelet.

* Men är det här verkligen rätt väg att gå? Nu är det ett gäng förtvivlade 15-åriga tjejer som inte får spela vidare på grund av en miss i registreringen. Är man inte för hård i regelbedömningen då?

– Det är självklart oerhört tråkigt för de här tjejerna som blivit lurade under falska förutsättningar, men ansvaret ligger på föreningen som inte har koll på hur det går till att göra övergångar. Vi har ett regelverk i Gothia Cup, det här är en fotbollsturnering som alla andra fotbollstävlingar och där man spelar man för den föreningen som man tillhör.

* Är det något du vill säga till tjejerna?

– Att jag beklagar och tycker att det är väldigt tråkigt. Men det är en fotbollsturnering och där måste vi följa reglerna, annars blir det inte rättvist mot de andra lagen.

* Är ert beslut slutgiltigt?

– Ja, det är ett definitivt besked från oss. Blackburn är uteslutna.

Enligt Gothia Cup-ledningen erbjöds klubben att få spela en träningsmatch mot det lag de i dag skulle ha mött i B-slutspelet. Men parterna fortsatte att diskutera under hela kvällen och sent i natt lät Rolf Andersson betydligt mer positiv.

– Jag ska åka till Göteborg tidigt i morgon bitti och ha ett möte med Gothia-ledningen. Vi har ett jättebra samtal nu, och Gerhard Sager känner ju någonstans att det här har blivit helt fel också. Vi har fortfarande gott hopp om att hitta en konstruktiv lösning.

Sportbladet har utan framgång sökt Gerhard Sager för en ytterligare kommentar.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

Tillägg: Så skulle övergångarna ha gjorts:

Alternativ 1: Antingen gjort en övergång för alla tjejerna till Blackburn, något som görs online numera. En spelare kan göra hur många övergångar som helst under en säsong, så efter Gothia Cup kunde de registreras tillbaka på sina gamla klubbar.

Alternativ 2: Två-tre föreningar ansöker hos Stockholms fotbollsförbund  om att kombinera ett lag för Gothia Cup, ett så kallat kombinerat lag. De övriga spelarna hade sen fått göra övergångar till det kombinerade laget.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB