Startsida / Inlägg

Dagens Gothia-jobb – speaker

av Henrik Lundgren
Gothia Cup-Speaker Erik Frennberg. Foto: Anders Deros
Gothia Cup-speaker Erik Frennberg. Foto: Anders Deros
GÖTEBORG. Han presenterar, gratulerar och informerar.
Erik Frennberg spenderar Gothia-veckan bakom en mikrofon – som speaker.
– När man väl sitter här så är det jäkligt roligt, säger han till Sportbladet.
Inför Gothia Cup-veckan är det många saker som måste göras.
Spelscheman ska sättas, domare ska utses, lag ska ha en plats att bo på och arenor ska bokas.
När turneringen väl är igång tar Erik Frennbergs jobb vid.
Under veckan har 33-åringen från Göteborg spenderat upp emot 14 timmar om dagen på Heden och SKF Arena som speaker.
Under- och mellan matcherna meddelar han resultat, annonserar målskyttar och delger information som kan vara viktig för besökarna att veta om.
I år är det ”nionde eller tionde” året Erik är speaker under turneringen och under den sista finaldagen dagen har han fått äran att vara speaker på Gamla Ullevi. Från kontrollrummet strax bakom avbytarbåsen sitter Erik, tillsammans med ett flertal andra tekniker, och följer matchen in i minsta detalj.
Under fotbollssäsongen är han även på Bravida Arena och agerar allsvensk speaker åt BK Häcken.
Men det är stor skillnad mellan att jobba med allsvenskan och Gothia Cup, menar han.
– Det kan nog alla gå i god för som jobbar med Gothia Cup att det är väldigt mycket energi och det drar med sig väldigt mycket positiv stämning. Det här är mer seriöst på ett annat sätt och det är väldigt mycket glädje som sprids. Det smittar av sig på alla arbetsuppgifter man har, säger han.
Under veckan har han fått uttala många lag- och spelarnamn från hela världen, en uppgift som inte alltid är helt lätt.
– Det kan ha med handstilen på laguppställningen att göra
Frankrike (USM Senlis, som vann guld i P14-finalen reds anm.) i dag var svårast och många länder som man tror ska vara svåra är kanske inte så svåra egentligen, säger Erik som även tar hjälp från andra för att få namnen rätt.
– Man känner igen vissa namn och uttal och i dag har jag frågat mig fram mycket. Det finns många med språkkunskaper i organisationen och man vill ju gärna säga iallafall lagens namn rätt. Sen om spelarna blir fel kan hända, men lagens namn vill man gärna ha rätt på. I dag fick jag till exempel lära mig lite spanska.
Vad är det roligaste med att jobba som speaker under Gothia Cup?
– Det är väldigt roligt att följa matcherna och den här speciella känslan som blir med den här turneringen. Jag tror inte det går att förstå om man inte följer det på nära håll. När man kommer nära spelare, ledare och funktionärer, det är en speciell stämning och det är den som gör att man kommer tillbaka år efter år.
Hur jobbar du med rösten?
– Man får hitta ett läge som är bekvämt att prata i och som låter bra i högtalarna. Ibland vill man betona lite mer beroende på situation men det är väldigt viktigt att det är bekvämt för publiken och skönt att lyssna på det. Det handlar om mikrofonteknin också, hur man pratar med en mick.
Känner du att du har utvecklats?
– Ja, nu är jag lugnare och pratar lite långsammare. Jag låter det bottna långt ner i halsen och att det kommer från magen.
Är du tillbaka nästa år?
– Det får man ta från år till år men när man väl sitter här så är det jäkligt roligt. Det är en speciell energi i luften och det är svårt att sätta ord på det, säger Erik och återgår till att liva upp stämningen på Gamla Ullevi.
Rasmus Senator

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB