En tyckare med lite, lite mer distans till matchen:

WROCLAW. I går skickade tyskarna oss en bra bit bort från Rio och OS.
I morgon ska de rädda oss.
Annars krävs det en prestation som det här laget inte gjort på snart fyra år.

”Fotboll är en enkel sport; 22 män jagar en boll under 90 minuter och till slut vinner Tyskland”, sa Gary Lineker en gång.
”Handboll är en enkel sport; Sverige spelar strålande i första halvlek, sedan kollapsar man och förlorar till slut”, kan vi konstatera nu.
Ofta efter att motståndarna gått över till någon typ av offensivt försvar, skulle man kunna lägga till.
Polen förra helgen i fyrnationsturneringen.
Slovenien i premiären.
Tyskland i kväll.
De följer alla samma mönster.
Sverige inleder med en ypperlig halvlek där allt ser ut att stämma.
Sedan kommer raset i andra halvlek.
Mot Slovenien (där det ändå blev seger till slut trots ett ras på 2-10 en bit in i andra halvlek) och i går mot Tyskland var det ett offensivt försvar som på samma gång förlamade och stressade svenskarna.
Det var det inte mot Polen för drygt en vecka sedan men man kunde inte stå emot ändå (1-10 under en fas i andra halvlek).
I kväll kom kollapsen omedelbart efter paus när 17-13 blev 20-24 på en kvart.
Det här laget har nu spelat fem matcher i rad där man drabbats av sådana här genomklappningar. Ni kan väl dem vid det här laget för de har ofrånkomligen ältats ett tag: förutom de redan nämnda har vi första halvlek mot Spanien i fyrnationsturneringen (0-9 under en period) och de sista minuterna mot Brasilien (0-6).
Då har det också handlat om någon typ av offensiva försvar som paralyserat svenskarna.
De tekniska felen var inte lika många eller flagranta som mot Slovenien och spelarna menar att det var ett fall framåt; att man trots allt kom till lägena.
Det kan jag hålla med om.
Men det är klart att det satt sig i skallen på spelarna nu. Man vet att svackan kommer. Det gör den i och för hos de flesta lagen under en match – i någon form. Problemet är att för det här laget är den längre, djupare och ofta mer ödesdiger än hos de flesta.
Spelarna vet också att den nästan alltid kommer när motståndarna ställer om till ett offensivare försvar. Det vet motståndarna också.
Men i ärlighetens namn är det inte så konstigt att de kommer där och då för det här laget. För när man plötsligt (nåja) ställs mot en offensiv försvarsvariant så handlar det mycket om improvisation för att lösa upp det. Och för att kunna improvisera fram lösningar krävs det att man är samspelta och kan varandra. Det är just det som detta nya lag saknar, liksom individuell rutin på niometer.
***
Det raffinerade systemet i EM innebär nu att alla scenarior finns kvar för Sverige.
Sent i morgon kväll kan man tvingas packa väskorna och lämna EM. Men man kan också vara vidare med noll, två eller fyra poäng.
Tar Tyskland poäng mot Slovenien är Sverige klart för mellanrundan redan när man går ut till matchen mot Spanien.
Då kan man gå vidare med max två poäng (vid seger mot Spanien).
Vinner Slovenien mot Tyskland måste Sverige ta poäng på Spanien för att inte slås ut.
Å andra sidan har Sverige bara en möjlighet att gå vidare med fyra poäng (och vara mycket nära huvudmålet en OS-kvalplats): seger mot Spanien efter att Slovenien vunnit mot Tyskland.
Men den sistnämnda tanken ska vi inte ens leka med även om den är drömmen.
Låt oss hoppas att Tyskland vinner så att Sverige kan gå ut och spela utan press mot ett Spanien under press och kanske, kanske vinna och gå vidare med två poäng som bäst.
Men är det något lag i världen som straffar ett lag som radar upp tekniska fel så är det Spanien.
Om inte Tyskland räddat oss måste Karlsson & Co göra något man inte gjort på snart fyra år: ta poäng mot någon av ”de fyra stora” (Frankrike, Danmark, Spanien, Kroatien) i ett mästerskap.
Senast det hände var i kvartsfinalen i OS 2012 när man slog ut Danmark.
Men det kan jag inte se det här laget mäkta med.