Startsida / Inlägg

Handbollsgudarna måste vara tokiga

av Johan Flinck

Tyckaren i torsdagens tidning:

WROCLAW. Handbollsgudarna måste vara tokiga.
Men det är bara att tacka och ta emot.

Efter den missade poängen mot Egypten i VM i fjol som hade gett en OS-kvalplats i efterhand.
Efter en ny nobb av Kim Ekdahl du Rietz.
Efter Jim Gottfridssons skada.
Efter Kim Anderssons tack men nej tack.
Efter Lukas Nilssons missade skott i slutsekunderna mot Tyskland.
Efter Jonas Källmans ryggskott.
Då var det dags för detta landslag att äntligen få handbollsgudarna på sin sida.
Sverige är vidare med noll poäng till mellanrundan men på något sätt har det fallit sig så att man ändå känns närmare en OS-kvalplats nu än före EM.
Nej, inte bokstavligen förstås. För innan EM började kunde fortfarande ”allt” hända. Då kunde Sverige fortfarande vinna hela skiten och ta en direktplats till OS – i teorin. Men i praktiken var känslan egentligen att det skulle till nästan en bragd för att det här laget skulle ta en plats i OS-kvalet med tanke på hur det hade sett ut i de tre sista matcherna under uppladdningen.
Men Sverige har visat sig vara bättre än vi trodde och framför allt har man utvecklats, höjt lägstnivån och förbättrats för varje dag här i Wroclaw.
På onsdagen ställdes man mot det bästa laget i gruppen. Men det kom ingen kollaps, antalet tekniska fel var högst hanterbart, man fortsatte komma till lägen som mot Tyskland och bakåt höll man nere Spanien på 24 mål – utan Jonas Källman. Spanien gjorde faktiskt bara 17 spelmål. Det är riktigt imponerande. I andra lyckades kapten Karlsson och hans mannar också få hyfsat stopp på Julen Aginagalde, linjespringaren med handbollsvärldens kanske starkaste ben och som gjorde lite vad han ville, hur han ville och när han ville före paus. Det var en bedrift i sig.
Sedan saknades det inspel på linjen och framför allt utspel på kanten. Jag tror inte Sverige hade ett enda kantutspel och nästan alla avslut i de uppställda anfallen kom från niometer. I den officiella statistiken bokfördes det hela 26 svenska skott utifrån varav bara 7 i mål. Det kan jämföras med de 9 mål på 15 skott och 8 på 13 som Sverige hade mot Slovenien respektive Tyskland.
Utan Källman i försvaret blev alternativen framåt begränsade, i synnerhet i andra halvlek när det blev för långa och många byten anfall/försvar. Därför fick Jesper Konradsson knappt spela i andra halvlek och Andreas Nilsson kunde inte användas så mycket framåt som man nog helst hade velat och behövt.
Men ändå står Sverige här med en större chans att knipa en OS-kvalplats än bara för några dagar sedan. Det är min absoluta känsla i alla fall.

Man ska ha all kredd själva för hur man tagit stora kliv i spelet och i prestationen den senaste veckan.
Men sedan har man äntligen fått de där handbollsgudarna på sin sida.
Tyskland inledde kvällen med att se till att Sverige över huvud taget fick vara kvar i EM.
När kvällen sedan var över visade det sig att det var ”rätt” lag, alltså redan OS-kvalklara lag, som är vidare med poäng till mellanrundan. Förutom Norge då, men de kan få ta en OS-kvalplats på den andra sidan. Jag ser inte Vitryssland som något hot och Makedonien kommer att få sin OS-kvalplats från VM.
Därmed har Sverige det i sina egna händer på den här halvan. Två segrar mot Ryssland och Ungern och Sverige bör ha en OS-kvalplats utan att ens behöva spela en avgörande placeringsmatch om den här på EM.
Men det finns inga livlinor eller bakdörrar längre.
Vi snackar ödesmatch direkt på fredag mot Ryssland. En 50/50-match.
Förlust och OS-drömmen dör direkt (det diskuteras om det möjligen kanske finns en osannolik väg till en kvalplats ändå men jag tvivlar för då lär det behöva ske mirakel på mirakel på den andra halvan).
Men seger och Sverige tål en förlust mot Danmark för att sedan besegra ett Ungern som inte imponerat hittills och troligen inte har något att spela för då längre.

***

Lukas Nilsson bjöd på rubrikvänliga citat när jag frågade honom om vad han tyckte om den avslagna stämningen på läktarna i matchen. ”Analysen” hans var faktiskt klockren.

***

Men han hade ingen koll på Ryssland.

– Jag kan inte så mycket om dem.

Ni mötte ju dem i november?

– Jag minns inget.

Men det var ju din landslagsdebut och du gjorde ditt första mål i landslaget mot dem?

– Jaha, det kanske jag gjorde. Men jag minns inget, jag spelade inte så mycket.

***

Nu är kan lite skadad i det här yrket och efter ett antal mästerskap, men hade jag varit spelare med all den tid de har över så hade jag nog haft ganska bra koll på förutsättningarna hela tiden.

Jag vet därför inte om de bara låtsas eller om de verkligen har noll koll på vad olika resultat innebär. Okej, jag fattar att de tar en match i taget och går in i sina bubblor i samband med varje match och allt det där, men det går knappt att prata med någon av spelarna om vad resultaten betydde i dag (jo, de visste att de var vidare med noll poäng men inte mycket mer), vilka de nu ställs mot och chanserna mot Ryssland och så vidare.

Tur då att vi i presspacket har Ola Lindgren som alltid kommer uppdaterad och ofta har klurat lite på olika scenarior. Han hade direkt klart för sig hur det nu hade öppnat upp sig för Sverige.

Det blev den här artikeln där ni också får alla förutsättningarna (i rutan under knäcket).

***

Plusbetygen så:

Mattias Andersson ++++
—————-
Fredrik Petersen ++
Victor Östlund +++
Markus Olsson +
Lukas Nilsson +
Jesper Konradsson +
Johan Jakobsson +++
Andreas Cederholm ++
Niclas Ekberg ++
Mattias Zachrisson ++
Andreas Nilsson ++
Jesper Nielsen ++
Tobias Karlsson +++

Ligger jag för lågt? Sverige spelade trots allt 22-24 mot Spanien. Kanske det.

Är jag för hård mot Lukas Nilsson och Jesper Konradsson? Möjligt. Men Nilsson sätter trots allt bara 2/10 och så har han ett par assist på det. Man kan inte bara hylla honom för att han vågar skjuta, bollarna måste sitta lite oftare än så här och flera av lägena var riktigt bra.

Markus Olssons första minuter i EM blev ju rena mardrömmen för honom, stackar’n.

Kanske Cederholm också ska ha en etta om Konradsson och Nilsson fick det. Ja, det går att diskutera.

***

Danmark, Spanien, Tyskland, Ryssland, Sverige, Ungern – bara klassiska, stora handbollsnationer (okej, Ungern har kanske inte DOM stora framgångarna på landslagsnivå).

***

Sverige också vidare. Då siktar Kent-Harry och jag på en EM-podd i dagarna. Kanske redan i dag (torsdag).

***

9 mål och 10 assist av Mikael Hansen mot Ungern. Det säger allt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB