Startsida / Inlägg

Spelar utan press resten av OS

av Johan Flinck

Gjorde som i natt efter herrarnas match: bytt ut blixtbloggen mot en lite mer genomtänkt tyckare som ska gå i tidningen.

Här har ni den. Plusbetygen under.

RIO DE JANEIRO. Kvartsfinalplatsen säkrad, revanschen tagen, godkänt utkvitterat och pressen borta.
Det talar för Sverige.
För det är i de här lägena man är som bäst.

Damlandslaget i handboll har sällan, eller nästan aldrig, varit ett gäng för kniven-mot-strupen-matcher.
Det har vi sett gång på gång i till exempel VM, senast i åttondelen mot Danmark i vintras.
Det återstår till tisdagens kvartsfinal för att se om man har lyckats bli det.
Därför har EM-formatet alltid passat Sverige. Där har man kunnat ta sig vidare med bra resultat tidigt, när det funnits räddningsplankor kvar som man sedan inte ens behövt beträda. OS-kvalet i våras är ett annat exempel, när Sverige säkrade platsen i Rio redan mot Polen.
Och nu är alltså Sverige i OS-kvartsfinal redan, trots att en gruppmatch återstår.

Man har därmed tagit revansch för fiaskot i London-OS (och VM-debaclet i vintras) och har redan kvitterat ut godkänt betyg för detta OS, det tycker jag faktiskt man kan säga.
Därmed spelar man utan press resten av OS, så länge man inte får möta Angola i kvartsfinalen, men det kommer inte att hända.
Man har från och med nu allt att vinna och det är då detta landslag brukar vara som bäst.

Det är därför jag tror att Sverige har en bra chans mot Frankrike, även om förbundskapten Olivier Krumbholz är tillbaka efter två år på bänken vilket betyder att världens kanske bästa försvarsspel, eller i varje fall det mest fysiska, också är tillbaka.
Vi har inte facit ännu men det troliga är att Sverige måste vinna mot Frankrike för att slippa Norge i en kvartsfinal. Om Brasilien bara besegrar Montenegro, som redan är borta från en kvartsfinal, i sista matchen så vinner man gruppen. Norge slutar tvåa även vid förlust mot Rumänien. Fel av mig, som Signell upplyste mig om i dag: förlorar Norge mot Rumänien blir man trea, Rumänien tvåa och Spanien fyra.

I vinstpotten om Sverige blir tvåa i gruppen finns Spanien i kvarten. Skulle ta spanjorerna alla dagar i veckan före Brasilien på hemmaplan eller Norge i kvarten, utan att för den skull hävda att Spanien är ett dåligt lag, absolut inte.

Sverige imponerade egentligen inte mot Nederländerna och ett kryss mot VM-finalisterna låter bättre än det är.
Men det är en styrka att fixa den där poängen trots att två av de viktigaste spelarna och största härförarna, Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson, inte kom upp i sin normala nivå – även om de stod för bra saker i viktiga lägen.
Gulldén berättade efteråt att hon kände sig trött – nej, inte sjuk eller hängig, utan bara energilös och låt oss bara hoppas att det inte är början på något annat. Det är förstås en väckarklocka för Henrik Signell i matchningen av till exempel Nathalie Hagman mot Frankrike. Hagman har gått ganska hårt i turneringen och får inte se ut som Gulldén i går i en kvartsfinal. Men det där var Signell inne på direkt efter matchen; hitta balansen mellan att göra vad man kan för att vinna mot Frankrike men inte till vilket pris som helst.

Då var det desto mer glädjande att tre spelare som haft en tuff inledning på OS och/eller inte fått så mycket förtroende klev fram, framför allt i första halvlek: Johanna Bundsen, Jenny Alm och Carin Strömberg.
Vi kommer allt längre in i turneringen och varje match sliter allt mer. Ska man gå långt krävs det bredd i truppen. Den börjar vi nu se efter att det såtts tvivel om det tidigare.
Och går Sverige långt, förbi kvartsfinalen, då kan Nathalie Hagman mycket väl bli hela OS skyttedrottning.
14 mål i går och 33 totalt.
Målsinnet personifierat.
Signell berättade efteråt att han var på väg att låta Hagman spela högernia igen en bit in i andra halvlek när Angelica Wallén hade kört fast fullständigt och Isabelle Gulldén praoat där en stund. Men så fick Wallén hyfsad ordning på grejerna när hon fick en chans till och fixade faktiskt tre straffar i andra halvlek.
Och med Wallén som högernia får man ju också ut bollarna till Hagman på kanten.
Då är det värre på den andra kanten. Loui Sand får massor av speltid men hon är ju knappt med i matcherna.
– Där ute är man svältfödd, som Jamina Roberts, som fick känna på att stå och titta på i vänsterstruten, sa om bristen på utspel.

Trots Walléns tre fixade straffar så är högernio fortsatt en följetong i detta OS.
Om man kör fast igen verkar nu planen vara att låta Hagman och Michaela Ek själva ta hand om högersidan i försvaret, trots att det såg ut som det gjorde mot Ryssland.
– Jag tror inte att det kommer att läcka så mycket där igen som det gjorde mot Ryssland. Det blev olyckligt på många olika sätt, säger Signell.

Plusbetygen

Johanna Bundsen ++++
—————
Loui Sand ++
Linnea Torstenson ++
Jenny Alm +++
Jamina Roberts ++
Isabelle Gulldén ++
Carin Strömberg +++
Angelica Wallén ++
Sabina Jacobsen ++
Nathalie Hagman +++++
Michaela Ek ++
Linn Blohm ++
Frida Tegstedt ++

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB