Hiphopbloggen

Adlercreutz & Rankinen keep it real och lite till

Startsida / Inlägg

Från Göteborg till Wu Tang Clan – till CurioCity

av Olof Adlercreutz

Du har kanske hört hennes namn förut, men det som imponerar mest med Vanessa Liftig är hennes cv. Från samarbeten med Embee och Sjukstugan har den 30-åriga göteborgaren hunnit med att jobba med hiphoplegendarerna Wu Tang Clan. Nu kommer egna plattan CurioCity.

Vanessa

Jag möter upp Vanessa vid Kungsträdgården i Stockholm ”för den vet hon var den är”. Vi hinner gå vilse i jakt på bra fik som håller öppet mitt på dagen när Vanessa plötsligt slår ut med armen och pekar på det förbirullande spårvagnståget.
– Ja! Där är den! säger hon och skrattar åt Stockholms enda spårvagn, ”NK-expressen” som tar passagerarna några hundra meter upp för Strandvägen innan den viker av upp mot Djurgården.
– Det är så sjukt roligt att ni har en sån liten liten spårvagnslinje här i Stockholm, säger hon på sin klingande göteborgska.
Jag skäms. Försöker något i stil med ”eh, tunnelbana” innan jag byter spår och säger att jag vet ett fik i närheten.
Vi irrar runt på NK innan vi hittar några mysiga bås några trappor upp i varuhuset.

Du har ett väldigt jazzigt sound på din platta, frågar jag när vi hunnit sätta oss ner.
– Ja det är ett soft beatalbum, väldigt tillbakalutat sådär. Det jag gjort är att istället för att loopa beatsen så är det väldigt mycket smågrejer som händer hela tiden.
Man får lite Guru-vibbar, kan man gissa att Gang Starr varit en inspirationskälla?
– Vad kul att du säger det! De har jag lyssnat väldigt mycket på när jag skrev texterna, särskilt Moment of Truth-plattan. Sedan blev texterna spaltmeter långa, så det var egentligen därför jag valde att rappa istället för att sjunga den.
Greppet med en flytande gräns mellan rap och sång kunde man få smakprov på i låten ”Undervattensterapi” med Sjukstugan från förra året.
– Jag har velat att man ska komma in i ett lugn mode, det ska vara en platta man ska kunna både lyssna på och ha på i bakgrunden, om man gillar att lyssna på musik på det sättet.

Plattan är ett resultat av en lång väg genom olika hiphopartisters album, bland annat på Embees Not Tonite där även Timbuktu, Daniel Lemma och José Gonzalez gästade. Men nu är det alltså Vanessa Liftigs tur att släppa en hiphopplatta.
– Av någon anledning dras jag alltid in i hiphopsammanhang så då tänkte jag att jag skulle satsa på det på min egen platta.
Plattan CurioCity släpps idag på valfri streamingtjänst, bland annat här.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB