Startsida / Inlägg

Veckans förstafemma (V38)

av Linus Norberg

”Veckans femma”, lanseras varje måndag för att plocka ut det bästa från den gångna hockeyveckan.

Inga krusiduller – här kommer säsongens andra lista:

 

Kristian Näkyvä
Hoppsan. Här har vi en back som jag hade dålig koll på. Men som han har spelat inledningsvis. Näkyvä har visat sig vara en av SHL:s bästa backar – hittills.
Han har gjort ett fantastiskt jobb på i försvar- som anfallsspel och en starkt bidragande orsak till Luleås succéstart på säsongen.

Lucas Wallmark
Han skrapade endast ihop tio poäng förra säsongen och var ett tag utlånad till allsvenska Asplöven. Men nu har det 19-åriga löftet utan tvekan tagit en ordinarie tröja i Luleå. Wallmark har varit briljant i de två senaste matcherna. Han låg bakom bortasegern mot Örebro och var dominant i hemmavinsten mot Brynäs. En potentiell stjärna och ledande spelare i JVM fram mot årsskiftet.

Markus Svensson
Inför säsongen adderade jag ett frågetecken på honom. I ett Skellefteå som tappat två femmor med stjärnor var jag osäker på att han skulle palla trycket när han sattes ännu mer på prov. Jag verkar ha haft fel. Svensson har varit briljant under upptakten av säsongen och i förra veckan räddade han 47 av 48 skott.

Färjestads vändning
I bortamatchen mot Växjö. Det tyder på stark moral i Karlstadlaget som lyckas, efter bottennappet hemma mot Modo – 2-6 och bland annat mål i baken i fem mot tre – komma tillbaka och stöta in två puckar på 30 sekunder och ta matchen till straffar. Och sedan nöp Färjestad bonuspoängen också.

Erik Christensen
Teemu Laine var tillbaka, Mattias Tedenby bjöd på show och HV 71 krossade Frölunda på hemmais. Men det verkliga hjärnan bakom 5-0-segern var Erik Christensen, i mitt tycke SHL:s bästa center, som svarade för otroliga fyra målgivande passningar.

 

PÅ BÄNKEN:

Leksand
Leksand gjorde minst mål i SHL förra säsongen. Och lagets effektivitet har knappast blivit bättre. Tre mål på tolv perioder är fantastiskt uselt och sedan valde sportchefen Tommy Salo att avgå. Nu måste de offensiva spelarna få fart på målfabrikationen, annars kommer den här säsongen bli allt annat än munter i Dalarna.

Brynäspubliken
Mot Växjö i onsdags kom endast 3 507 åskådare till Gavlerinken. Det är inte bara en usel publiksiffra och hela 2 000 färre än fjolårets snitt. Det är också den sämsta publiksiffran sedan den nya arenan byggdes för nio år sedan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB