Startsida / Inlägg

En målvaktsinsats i världsklass

av Linus Norberg

Den här hockeyallsvenska finalserien håller definitivt samma klass och underhållningsvärde som ett stekhett SM-slutspel.

Och Patrick Galbraith håller högre klass än så.

Just nu.

Karlskronas danske målvakt var en gigant i kväll och svarade för en insats som dels saknar motstycke, dels snuddar vid världsklass.

Lugnet. Benparaderna. Reflexerna – jag är enormt imponerad.

Galbraith var så bra att han inte bara vann matchen och utjämnade matchserien, han var även så bra att Karlskrona nu fixat ett stort mentalt övertag på Västerås som kan bära hela vägen till SHL.

När till och med jag, framför teven, fick en känsla att det är omöjligt att göra mål på Galbraith, kan man ju tänka sig hur spelarna i Västerås känner?
Det måste vara enormt frustrerande för VIK-spelarna att möta en målvakt som det knappt går att göra mål på. Oavsett hur mycket Västerås försökte, skymningar, skott, returer, höga skott, låga skott – ingenting fungerade.

Efter två perioder hade Västerås skjutit 25 skott och skapat en uppsjö vassa målchanser. Men den 28-årige dansken – som redan representerat tolv olika klubbar under sin karriär – gjorde den ena kvalificerade räddningen efter den andra och var dessutom också högst involverad i utespelarnas agerande på isen också. Bland annat skällde han ut Maksim Matushkin när denne drog på sig en utvisning i upptakten av period tre.

Men jag ska förstås inte ge Galbraith all ära för segern.

Utespelarna städade också föredömligt framför honom.
Knappt en gång noterade jag en Västeråsspelare fiska upp en retur. Karlskronabackarna höll hela tiden området framför målet soprent.

Och signifikativt för den här matchen var det också just Galbraith som startade ett anfall som avslutades med att en annan gigant, Alexander Bergström, dödade matchen med sitt 3-0-mål.

Om Karlskrona går till SHL borde Galbraiths staty resas i stadens centrum.

***

Den här matchserien är tätare, tuffare och brutalare än jag trodde. Ingenting, absolut ingenting, går på halvfart.
Karlskrona har tydligt gett signaler att de inte kommer att vika ner sig mot förhandsfavoriten Västerås och det här kan mycket väl gå till en femte och avgörande match.
Känslan är att Karlskrona fått Västerås lite dit de ville. I båda matcherna har Västerås stundvis sett frustrerat ut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB