Sofia Hellqvist, regn och sopsäckar på Victoriadagen

av Jenny Alexandersson

Ölandsvädret är inget vidare i kväll – regn och rusk och ganska så kallt. Men är det Victoriadag och direktsändning i tv så är det och då får man stå ut även om man är födelsedagsbarn och prinsessa. Kungen brukar ju vara bra på det där med sopsäckar, ni minns väl förra året då han krängde på sig en svart knasig säck för att skydda sig mot regnet? Tidigare idag skämtade om det när han höll sitt tal till kronprinsessan vid Solliden och menade på att det kanske skulle bli en sopsäck till vardera ben i kväll.

I år är det Chris och Madeleine som står för säckmodet. De drog ganska snabbt på sig varsin genomskinlig regnponcho när skyfallet kom.

I kväll var det premiär för Sofia Hellqvist, tidigare år har hon fått stanna på Solliden och följa firandet på tv när resten av familjen åkt häst och vagn till Borgholms Idrottsplats. Jag gissar att det känns ganska skönt att äntligen få stå vid prinsens sida i alla offentliga sammanhang, hon har ju trots allt varit en del av familjen i flera år redan.

Och kom igen. Är det lagligt att vara så här snygg i en regnsäck? Jag ser fram emot nästa sommar då vi får se Sofia i brudklänning, det ska bli spännande att se vilken designer som får göra hennes klänning.

Fokus på prinsessan Estelle

av Jenny Alexandersson

Rubrikerna hos de båda kvällstidningarna brukar ofta vara ”Estelle stal showen” de gånger som Victoria och Daniel har med sig sin lilla tjej när de representerar. Numera känns uttrycket ganska slitet, men vi lär nog få se det igen…

Hur som helst så är det omöjligt att slita blicken från Sveriges framtida drottning. Fotograferna älskar att ta bilder av henne. I dag hade Estelle mer spring i benen än vanligt och charmade alla som kommit för att gratta Victoria. Hon fick gå med kronprinsessan så länge hon orkade, men hon verkade tycka att det var roligare att kolla in vad kungaparet, livvakterna och de hovanställda sysslade med i trädgården.

Det var många i publiken som gärna ville hälsa på Estelle också.

Den obligatoriska rosetten satt i håret precis som vanligt och resten av håret samlat i en svans i nacken.

Grattis på födelsedagen Victoria!

av Jenny Alexandersson

Kungen klämde i med ett ”Ja må hon leva” och ett fyrfaldigt leve för kronprinsessan på Solliden tidigare i dag. Det var dags att fira Victorias 37:e födelsedag och som vanligt var det ett tusental människor som samlats vid Solliden slott för att gratta henne.

Prins Daniel och lilla Estelle var på plats och så kungen och drottningen såklart. Varje gång jag ser nya bilder på Estelle hajar jag till över hur stor hon har blivit, det är väl precis som man säger – det är på barnen man ser hur fort tiden går. Estelle var i alla fall på ett strålande humör och klappade i händerna och sjöng med och hurrade.

När Aftonbladet ställde frågan hur det känns att fira födelsedag med hela familjen (alla är på plats på Öland i år även Sofia Hellqvist) så svarade Victoria med glimten i ögat:

– Det känns väldigt bra, men det är ju några fler än bara familjen i dag vill jag säga.

Hon berättade även för den samlade pressen att den energi som hon får från alla människor hon träffar på Victoria-dagen, den energin lever hon på resten av året.

Prins Carl Philip och Sofia flyttar in i Villa Solbacken!

av Jenny Alexandersson

Vi är nog ganska många som undrat var Sofia och Carl Philip kommer att bo efter bröllopet. Under pressmötet vid förlovningen sa de att det är något som de kommer att berätta längre fram. Och nu avslöjar de för Dalarnas tidningar att det blir Villa Solbacken.

Carl Philip ärvde ju Villa Solbacken efter prins Bertils död och prinsessan Lilian bodde kvar i parets gemensamma hem fram till sin död, hon gick bort i mars förra året. Nu ska huset renoveras och ställas i ordning till ett nytt kungligt par. Huset byggdes 1930 och Lilian och Bertil flyttade in 1949.

Skärmavbild 2014-07-08 kl. 17.25.35

Dalarnas tidningar fick den enda längre intervjun i samband med förlovningen och Carl Philip och Sofia berättar bland annat att de träffades under en lunch med gemensamma vänner. Den andra träffen skedde på gocart-banan där de rejsade mot varandra tillsammans med kompisarna.

Under själva frieriet var Carl Philip enormt nervös.

– Jag var nervös och laddad. Hela kroppen kändes som den pulserade. Jag vaknade flera gånger nätterna innan, jag vet inte om Sofia märkte det. Jag ville att det skulle vara en överraskning, säger han till Dalarnas tidningar.

– Han lyckades överraska mig, men jag tyckte nog att han var märkligt pigg den morgonen, säger Sofia som annars är den av de två som vaknar vid sex, sju på morgonen och vara redo för dagen.

De längtar båda efter barn, men fokuserar just nu på varandra och att göra roliga saker tillsammans. Deras andningshål är prinsens villa i Trosa.

– Landstället i Trosa som är vårt andningshål, som vi värdesätter enormt mycket. Ibland känns det som det enda ställe i världen där vi får bara vara vi. Vi klipper gräset, spikar upp saker, går långa promenader och gosar med vår borderterrier Siri, säger prins Carl Philip.

Sofia berättar även att prins Daniel är ett stort stöd för henne, han har kommit med många goda råd.

Läs mer här!

 

 

Nyfiken på Sofia Hellqvists släkt?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-07-03 kl. 17.20.51

Vem är Sofia Hellqvist egentligen och var har hon sina rötter? Här avslöjar Aftonbladet att Sofias släkt på pappans sida kommer från Norrköping och här finns både torpare, soldater och fabriksarbetare. Hennes farfars far arbetade som handelsresande och farfars farfar, Anders Fredrik Hellqvist, som tullvaktmästare.

Men den största delen av släkten på hennes mammas sida kommer från Älvdalen i Dalarna. Här bor Sofias föräldrar fortfarande kvar och Carl Philip har varit och hälsat på många gånger genom åren.

Carl Philip och Sofia tackar för grattishälsningarna

av Jenny Alexandersson

Att gå igenom bildflödet från förlovningen är ett sant nöje, jag tror faktiskt inte att det här paret kan ta en enda ful bild. Idag la hovet upp det här fotot på sin Facebooksida med ett tack till svenska folket från Sofia och Carl Philip.

Skärmavbild 2014-07-01 kl. 13.16.34

Det här är en annan av mina favoriter bland bilderna. Det råder liksom ingen tvekan om att det är real love mellan dem.

Den privata förlovningsmiddagen och kungens tal

av Jenny Alexandersson

Visst är det här en härlig bild på Carl Philip och Sofia? Den är tagen efter pressmötet i Logården på Kungliga slottet och säger väl allt. Nu är de ett team, äntligen kan de visa sin kärlek mer öppet. Sofia har ju visserligen fått vara med på flera officiella tillställningar som varit mer familjeorienterade som prinsessan Lilians begravning, Madeleines bröllop och Estelles dop etc. Men nu är hon en självskriven gäst på alla stora offentliga tillställningar där Carl Philip medverkar. Det ska bli roligt att följa hennes första steg i det offentliga livet.

Efter pressmötet igår bjöd kungen och drottningen in förlovningsparet och Sofias föräldrar Erik och Marie Hellqvist till en privat familjemiddag på Drottningholms slott. Enligt mina källor höll kungen ett varmt och kärleksfullt tal till Sofia och välkomnade henne in i familjen. På bilden här ovan lämnar Carl Philip och Sofia slottet tillsammans med hennes föräldrar.

 

Carl Philip och Sofias stora dag

av Jenny Alexandersson

Såg ni pressmötet igår? Carl Philip och Sofia var spontana, avslappnade och skämtade med fotograferna. De ville inte berätta så mycket om frieriet mer än att prinsen gick ner på knä och att Sofia blev oerhört förvånad. Carl Philip erkände att det var de längsta sekunderna i hans liv innan Sofia svarade ja och att han hade väntat länge på att fria till henne.

De bjöd till och med på en kyss!

Ringen är inte designad av Carl Philip, men han erkände att han såklart haft ett och annat att säga till om när det gällde formgivningen.

Så här skriver jag om förlovningen i dagens Aftonbladet:

 

Kärlek, kompetens och karisma.

Sofia Hellqvist lever upp till de nya kungliga äktenskapskraven.

För bara ett par generationer sedan skulle Carl Philips och Sofias förlovning vara en omöjlighet. Då handlade kungliga giftermål om blått blod och allianser. En flicka av folket som varit med i en dokusåpa och som dessutom fotograferats i bikini skulle inte ens få kliva innanför slottsdörrarna.

I dag har Europas unga prinsar och prinsessor satt upp nya regler för äktenskap. Det viktigaste för kungliga par är teamwork. För att klara av sina offentliga uppdrag kräver de lycka och trygghet.

– Jag känner mig hemma med Sofia, sa prinsen under pressträffen.

– Vi är äntligen ett team, sa Sofia.

Och jag har aldrig sett Carl Philip så avslappnad, glad och lättsam framför ett pressuppbåd. Ensam i rampljuset skyggar prinsen för kameror och frågor. Tillsammans med Sofia är han ett proffs.

Den som gifter sig med en prins idag har tre krav att leva upp till: kärlek, kompetens och karisma.

Carl Philips fästmö kan bocka av alla tre.

Sofia är kompetent, hennes arbete för välgörenhetsorganisationen Project Playground passar perfekt för en prinsessa och hon arbetar hårt.

Sofia är dessutom lika karismatisk som drottning Silvia som charmade hela Sverige när hon gifte sig med kungen 1976. Hon har humor, är diskret och fotografernas älskling.

Men allra viktigast är såklart att de är oerhört förälskade, Carl Philip erkände att han väntat länge på att få fria till Sofia. Hon berättade att hon föll för hans ödmjukhet och stora hjärta.

Prins Daniel banade vägen för både Chris O’Neill och Sofia Hellqvist när han gifte sig med kronprinsessan Victoria 2010. Han är, precis som drottning Silvia, en viktig rådgivare till Sofia som nu hamnar i rampljuset. Ett rampljus som kan vara både hårt och krävande. Ett kungligt liv innebär inte bara privilegier och en säkrad inkomst.

Som Sveriges nya prinsessa måste Sofia kunna hantera både stormar och skandaler om sådana blåser runt slottsknutarna.

Hon måste ständigt vara beredd på att betraktas, bedömas och kritiseras.

Framför allt måste hon hantera ett inskränkt privatliv.

Men allt sådant har hon redan tränat på. De avklädda bilderna hanterade hon med integritet.

– Jag skulle inte ha gjort de valen i dag. Det är en sak som är säker. Men jag har svårt att säga att jag ångrar någonting i mitt liv, sa hon i tv-dokumentären ”Project Playground – en galen dröm”.

Sommaren 2015 tar Sofia det definitiva klivet in i kungafamiljen.

Och hon gör det som en karismatisk och kompetent lagspelare som är oerhört kär i vår prins.

 

 

 

 

De första bilderna på Sofia och Carl Philip

av Jenny Alexandersson

Ett rött tajt fodral och utslaget hår – Sofia är supersnygg på pressmötet på slottet.

Så här skriver hovet i sin kommuniké på hovets hemsida:

Riksmarskalken har i dag glädjen att tillkännage förlovning mellan Prins Carl Philip och fröken Sofia Hellqvist.

Efter att H.M. Konungen givit sitt samtycke till att Prins Carl Philip ingår äktenskap med fröken Sofia Hellqvist har H.M. Konungen i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke.Datum för bröllopet är ännu ej fastställt men är planerat att äga rum under sommaren 2015.

Svante Lindqvist
Riksmarskalk

Bröllopet hålls sommaren 2015

Sida 1 av 195
 • Tjänstgörande redaktör: Mia Carron
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB