Kungahuset har skaffat Instagram

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-24 kl. 10.37.27

Wow! Vad sägs om det här? Kungahuset har skaffat Instagram!

De senaste åren har de verkligen blivit duktiga på sociala medier och har numera både Facebook, bloggliknande inlägg på sin hemsida, Vine-videoklipp och nu Instagram. Bäst i familjen är fortfarande prinsessan Madeleine som är både personlig och engagerad på sin Facebooksida.

Har kungen oäkta barn?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-24 kl. 09.39.47

En fråga som regelbundet kommer upp i kungliga sammanhang är frågan om oäkta barn. Karl XV som även kallades både Kron-Kalle och Frö-kalle sägs ha haft så många barn på bygden att halva Sveriges befolkning skulle härstamma från honom om det vore sant. Hovet besvarar aldrig frågor om oäkta barn (det där uttrycket är verkligen hemskt, alla barn är ju äkta barn, men ni förstår ju vad jag menar).

Skärmavbild 2015-04-24 kl. 10.11.59

I gårdagens Kungligt var Margareta Gotthardsson som är hovreporter på Svenskdamtidning med oss i sändningen och redda ut problematiken kring dessa barn. Hon berättade bland annat att de två personer som har försökt dra spanske ex-kung Juan Carlos inför rätta för att få honom att lämna dna, inte har fått rätt i högsta domstolen. Och några liknande exempel finns inte i Sverige. Men den som vill matcha sitt dna med ätten Bernadottes kan faktiskt göra det. Kungens syssling Jan Bernadotte säljer dna-test via en hemsida och han annonserar regelbundet i Svenskdamtidning och sägs tjäna en rejäl hacka på sin affärsverksamhet.

Här kan du se hela klippet!

Datum spikat för Carl Philips och Sofias lysning

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-23 kl. 12.33.45

Nu har hovet spikat datum för Carl Philips och Sofias lysning. Alla blivande äkta par har inte lysning, det är en gammal tradition som finns kvar i vissa kretsar och för kungligheterna är det mer regel än undantag att ha lysning i kyrkan.

Den 17 maj kl 11.00 sker lysningen vid en gudstjänst i Slottkyrkan, den som vill får vara med, kyrkan är öppen för allmänheten. Men kom i tid! Det är bara i mån av plats som hovet släpper in oss vanliga dödliga.

Efter gudstjänsten hålls en lysningsmottagning kl 14.00 för inbjudna gäster på Kungliga slottet.

Precis som Victoria och Daniel har Carl Philip och hans Sofia startat en stiftelse – Prinsparets stiftelse – vars syfte är att främja och stötta barn och ungdomar i omsorgs- och utbildningsfrågor. Hovet berättar att det är ett ändamål som engagerar och ligger Prinsparet varmt om hjärtat.

Om man vill gratta brudparet och ge dem en gåva så önskar Carl Philip och Sofia att man i första hand tänker på ett bidrag till stiftelsen. Men vill man hellre lämna över en present så kan man göra det på Kungliga slottet fram till fredag den 12 juni kl. 16.00. Post & Logistik har öppet vardagar kl. 07.00-16.30.

Brevskrivare skänkte miljonbelopp till Childhood

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-23 kl. 11.29.15

Hur kan man på bästa sätt samla in pengar till barn som far illa? Prinsessan Madeleine och hennes kollegor på Childhood vet flera sätt, de jobbar dagligen med projekt som ska garanterar barn trygghet och stöd. Nyligen kom resultatet från Postens välgörenhetsfrimärken och det visade sig att brevskrivare i Sverige bidragit med 1644978  kronor till Childhood tack vare att de valde Childhoods märke istället för att välja kungen eller naturmotiv.

Skärmavbild 2015-04-23 kl. 11.29.06

För varje häfte frimärken som köptes under 2014 och 2015 skänktes tio kronor oavkortat till Childhoods arbete för allas rätt till en barndom.

 

Kronprinsessan och flyktingfrågan

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-04-21 kl. 09.48.51

Det har varit en många resor för kronprinsessan den senaste tiden. Sedan årsskiftet har hon bland annat varit i Sydkorea, Polen, USA, Falun, Östersund och Köpenhamn.

På onsdag är hon på resande fot igen, då åker hon till Haag och Bryssel och temat för besöket är migration, integration och flyktingutmaningar. Sveriges ambassad i Haag beskriver besöket - på ett något luddigt sätt – som en arbetsresa där Victoria ska besöka ”ett flertal internationella institutioner som finns representerade i Haag”.

Flyktingfrågan är oerhört intressant och jag önskar jag kunde vara en fluga på väggen under de där samtalen som kronprinsessan kommer att ha med sakkunniga och experter. Det har väl inte undgått någon hur oerhört svårt många människor lider i konfliktområden. Och vilka fruktansvärda risker de tar för att få chans till ett nytt liv i Europa. Men även när det gäller integration finns det mycket att diskutera och jag kan tänka mig att det är en fråga som engagerar Victoria.

Sida 1 av 405
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB