Kungliga bröllop genom tiderna

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-26 kl. 12.35.17

Det mesta handlar om bröllop i mitt jobb just nu. Förmiddagen har varit full av intervjuer med utländska medier som vill veta allt om Carl Philips och Sofias bröllop. Många detaljer är ju redan offentliga, men mycket återstår att ta reda på. Jag är nog mest nyfiken på vilken designer Sofia har valt till sin klänning och håller tummarna för att det blir svenskt.

Det hör till jobbet att blicka tillbaka i historien och se hur de kungliga bröllopen såg ut förr i Bernadottefamiljen. Det är en väldigt spännande uppgift, jag älskar att grotta ner mig i bröllopsdetaljer, brudklänningar och middagar. Allt var inte bättre förr om man säger så. En del bröllop har fört med sig sorger och bedrövelser, kungens farbror Sigvard Bernadotte förlorade till exempel sin kungliga status när han gifte sig med en kvinna av folket och sörjde det resten av sitt liv. Tur att det ser annorlunda ut i dag!

I år har jag haft väldigt bra hjälp av den här boken: Kungliga bröllop 1905 – 2015 som är skriven av Katarina Danielsson. I den finns ett helt arkiv av gamla bilder och mycket detaljer kring vigsel och kläder.

Carl Philips och Sofias alla bröllopsdetaljer

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-25 kl. 13.48.21

Det är inte många veckor kvar till bröllopet nu, endast 18 dagar innan Carl Philip och Sofia säger ja till varandra i Slottskyrkan. Nu är det bara detaljer kvar i bröllopsplaneringen. Och det är i mångt och mycket paret själva som har styrt planeringen. Carl Philip som ju är väldigt matlagningsintresserad har handplockat kockarna som ska laga bröllopsmiddagen. Stjärnkockarna Mathias DahlgrenMarkus AujalayHenrik Norström och Mattias Ljungberg står under ledning av Fredrik Eriksson.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 13.47.43

Middagen hålls som bekant i Vita Havet och efter mat, tal och bröllopstårta är det dags för dans i Karl XI:s galleri. Där kommer det bli ordentligt med partystämning. Sofias favoriter Icona Pop kommer att spela, Carl Philips favorit Avicii likaså. Det var faktiskt prinsen själv som frågade super-dj:n om han hade lust att spela på bröllopet. De träffades i somras under Aviciis spelning på Ibiza och när prinsen kom backstage efteråt ställde han frågan.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 13.58.35

– Jag träffade Carl-Philip på Ibiza, där vi fick hänga och snacka rätt länge. Han är så jävla skön och en jävligt bra kille, faktiskt. Ödmjuk, sa  Tim ”Avicii” Bergling till gänget i Vakna på NRJ. 

Avicii konstaterar även i samma intervju att han får behålla kepsen på under spelningen på slottet!

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 13.48.33

Paret har även hunnit ställa upp på flera intervjuer de senaste veckorna. Bland annat för SVT som ju direktsänder bröllopet och för TV4 som gör två entimmeslånga dokumentärer om och med paret. Ett par citat som offentliggjorts i samband med TV4-intervjun låter så här:

– Carl Philip är också min bästa vän. Han är den jag pratar mest med, han är väldigt klok och jag känner mig väldigt trygg med honom, säger Sofia Hellqvist.

– Jag känner mig jättetrygg och stabil och harmonisk, nu när Sofia är vid min sida. Det kände jag tidigt, säger prins Carl Philip.

Hm… vi får hoppas att de berättar mycket mer intressanta saker än så i programmen. Nu är vi ju nyfikna på deras liv tillsammans och hur de planerar att jobba och leva efter bröllopet.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 14.05.38

Hovstallet står redan beredda, de ansvarar ju för alla transporter under bröllopet. Här är den paradkalesch som Sofia och Carl Philip ska åka i. Det är samma vagn som Victoria och Daniel och kungaparet använde under sina bröllop. Ja i stort sett alla kungliga brudpars sedan efterkrigstiden har använt den här tjusiga vagnen.

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 14.05.06

Den tillverkades av L.V. Nylunds vagnfabrik i Stockholm omkring sekelskiftet 1900. Ungefär 60 hästar kommer att delta i kortegen genom Stockholm som tar runt 20 minuter i sakta trav. Först kommer fyra polishästar, sedan Livgardet. I mitten av kortegen kommer prinsparet vars vagn dras av fyra hästar och med två ryttare istället för en kusk på kuskbocken. Anledningen till det är att man ska kunna se de nygifta så bra som möjligt utan att kusken skymmer dem. Ett spann med fyra hästar som styrs via ryttare kallas för fyrspann à la d’Aumont.

 Skärmavbild 2015-05-25 kl. 14.26.27

Gästerna får åka i Volvos nya XC90, Wedding edition. De brukar låna ut bilar vid kungliga bröllop, Victorias gäster fick också åka i specialversioner av en annan Volvo-modell 2010. 

 

Prinsessans galna hatt – en toasits?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-21 kl. 15.11.00

Minns ni den här tokiga hatten som prinsessan Beatrice bar under Williams och Kates bröllop 2011 i Westminister Abbey? Den är skapad av modisten Philip Treacy och väckte en hel del rabalder. Den jämfördes bland annat med en toalettsits och en gigantisk pretzel.

Skärmavbild 2015-05-21 kl. 15.11.28

Det var inte den mest praktiska hatten, Bea hade en hel del problem med att sitta upprätt i bilen på väg till kyrkan. Prinsessan sålde den senare på en välgörenhetsauktion och den kammade hem drygt 800 000 kronor.

Skärmavbild 2015-05-21 kl. 15.17.06

Nu visar det sig att prinsessan Madeleine också vågar bära Treacys design. Den här modellen är ju mycket mer lättburen än Beatrices hatt.

Skärmavbild 2015-05-21 kl. 15.17.45

Även kronprinsessan bar samma design men i en mer kungligt klassisk form.

Allt om Carl Philips och Sofias smekmånad

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-21 kl. 14.28.07

I morse var det dags för Kungligt igen och den här gången fokuserade vi oss bland annat på skandalprinsar (hjälp vad många sådana det finns!) och kungliga smekmånadsresor. Kungen och drottningen åkte ju till Hawaii och jagade i Botswana. Danska Frederik och Mary reste till Tanzania medan norska Mette-Marit och Haakon semestrade i New York. Stackars Märtha Louise och hennes Ari Behn vågade inte använda sina kreditkort eftersom de visste att det fanns en läcka på kungafamiljens bank. De fyllde istället en resväska med kontanter och kände sig som ett par på rymmen under hela smekmånaden.

Skärmavbild 2015-05-21 kl. 14.29.48

Veckans gäst känner ni ju igen vid det här laget - Margareta Gotthardsson från Svensk Damtidning. Hon berättade att både Carl Philips och Sofias engagemang kan sätta käppar i hjulet på drömresan. Sofias jobb på Project Playground gör att hon inte kan vara borta i en månad så som Victoria och Daniel var när de semestrade på Bora Bora Och Carl Philip har en tävling med STCC inbokad på Mantorp den 25 juni. Det betyder att de antingen kan resa iväg direkt efter bröllopet på en kortare tripp eller helt enkelt vänta till senare i sommar.

Se hela avsnittet här!

Var ska Sofia och Carl Philip bo?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-05-20 kl. 10.50.54

I dag kan Aftonbladet berätta att Carl Philips och Sofias drömboende Villa Solbacken inte är redo för inflyttning på mycket länge. Det som till en början var tänkt att bli parets hem direkt efter bröllopet är i behov av omfattande upprustning. Men det finns just nu ingen tidsplan för när renoveringen kan starta. Inflyttning kan ske först om ett år, men troligtvis senare än så.

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 10.33.29

Prinsen ärvde Villa Solbacken när prins Bertil gick bort 1997, med förbehållet att prinsessan Lilian fick bo kvar så länge hon levde. Lilian gick bort 2013, men än står huset öde och trädgården håller på att växa igen. Det första som ska åtgärdas är att se över husets grund, avlopp, ventilation och elsystem. Man behöver även undersöka om det finns asbestmaterial i huset.

Carl Philip och Sofia vill skapa ett trivsamt och funktionellt hem berättar Jan Lidman, överintendent på hovet.

Förutom Villa Solbacken har Carl Philip även ett hus i Trosa, Ökenäs gård, som ligger precis vid vattnet. Han äger även ett fritidshus i Sunne i Värmland som han fick i dopgåva. Det är 185 kvadratmeter stort och ligger i södra änden av sjön Rottnen.

Just nu bor de i ett i en exklusiv hyreslägenhet på Djurgården, ett par kilometer från Villa Solbacken. De kommer troligtvis att bo kvar där tills Villa Solbacken är färdigrenoverat och klart för inflytt.

Sida 1 av 411
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB