Sofia och Carl Philip i Värmland

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.09.31

I helgen besökte Carl Philip och Sofia i sitt hertigdöme Värmland. Lille Alexander var också med på resan. Det är långt ifrån första gången familjen var där. Carl Philip har ett hus i Sunne som han fick i dopgåva. Det ligger vid sjön Rottnen och har genom åren blivit lite av en fristad för prinsparet. Sofia berättade för pressen att de passade på att bo över i huset under helgen. Carl Philip berättade att sonen Alexander kommer att få se mycket mer av landskapet när han blir större eftersom de reser hit.
Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.10.08

Sofia träffade barn och ungdomar i Fritidsbanken i Karlstad. Fritidsbanken är ett smart initiativ och beskrivs som ett bibliotek, men istället för böcker så lånar man sport- och fritidsprylar. Det kan vara skidor, skridskor, inlines, sonwboards och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis. Sofia lämnade över en fotboll till Fritidsbanken som en klass från Kronoparkens skola lånar till fotbollsmatchen.

Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.10.28

På kvällen bjöd landshövdingen in till middag på residenset.

Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.10.44

Sofia bar ett par coola silverskor från Charlotte Olympia…

Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.11.02

… och en metallicväska från Mango. Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.11.18

Snyggt par!
Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.11.44

Under dagen besökte de även företaget Somas som tillverkar spjäll och ventiler som används till bland annat pappers- och cellulosaindustrin.

Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.12.16

Fotografering inför den samlade pressen.

Skärmavbild 2016-10-24 kl. 11.12.39

Paret fick ett varmt mottagande i Säffle, det var många som hade samlats utanför stadshuset. Barn viftade med flaggor och folk jublande när Sofia och Carl Philip kom ut på torget.

 

Kungen mår bättre

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-10-20 kl. 16.48.37

I går träffade min kollega Linnea Järkstig kungen när han var med under ett miljöseminarium på Ulriksdals slott. Det var ju efter statsbesöket i Tyskland i början av månaden som hovet gick ut med information om att kungen drabbats av diskbråck. Han har ställt in ett fåtal programpunkter i sin kalender, men förutom det så har han kämpat på, vilket är ganska typiskt för kungen som sätter plikten framför allt oavsett om han är sjuk eller har ont.

Nu verkar det i alla fall som om smärtorna har lättat litet. På frågan om hur kungen mår så svarar han:

– Det är ju sådant som pågår jämt och ständigt egentligen. Det är egentligen inget diskbråck, utan det är en nervhistoria men det blir bättre och bättre.

Taggar kungen, sjukdom

Grevinnans mystiska man och Estelles förskolebyte

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-10-20 kl. 14.31.19

Ny vecka betyder ju nytt avsnitt av Kungligt med Jenny Alexandersson och som vanligt snickesnackade jag med Johanna Lejon, hovreporter på Svensk Damtidning och programledare Maria Bjaring! I det här avsnittet avhandlar vi bland annat Estelles förskolebyte – för inte kan det väl handla om enbart logistik som hovet menar? Och så pratar vi om grevinnan Alexandras nye man som vägrar uppge sitt efternamn för journalister trots att han går på mingelfester och gärna ställer upp på bild.

Vi pratar även om drottning Silvias engagemang i organisationen Mentor och hennes härliga tal vid 20-årsjubileet häromdagen. Och så svarar vi på flera spännande tittarfrågor, bland annat varför Victoria och Daniel gick in bakvägen på Grand Hotel på Investors stora fest. Ta en titt här nedan så får du alla svar!

Hemliga möten och spännande diskussioner

av Jenny Alexandersson
IMG_6462

Ja så här kan det se ut när vi sitter och planerar nästa avsnitt till Kungligt med Jenny Alexandersson. Godis, snus, kaffe och te är livsviktiga ingredienser för att få till den bästa mixen av ämnen och inslag. I morgon är det dags för inspelning igen och jag kan lova att det finns många spännande saker i den kungliga världen som vi kommer att diskutera. Bland annat ett visst klädesplagg som väckt ramaskri och ett problem som drottningen inte kunde lösa…

Det gjorde prins Carl Philip i helgen

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-10-18 kl. 10.09.36

Foto: Major Kristina Swaan/Kungahuset.se

Nyfiken på vad Carl Philip sysslade med i helgen?

Nu kan du sluta undra. Prinsen trotsade gråvädret och gav sig ut i Stockholms södra skärgård. Fredag, lördag och söndag hängde han med andra amfibiebataljonen som var ute på en övning. På bilden här ovan poserar han med Bataljonschefen överstelöjtnant Fredrik Herlitz.

Skärmavbild 2016-10-18 kl. 10.08.43

Foto: Major Kristina Swaan/Kungahuset.se. Prinsen, överstelöjtnant Fredrik Herlitz och ställföreträdande bataljonschef överstelöjtnant Anders Åkermark.

Carl Philip, som blev major i oktober 2014, gjorde sin grundutbildning vid dåvarande Vaxholms Amfibieregemente, så det var säkert intressant att uppdatera sig på övningarna.

Amfibieförbanden har ett väldigt speciellt och utmanande uppdrag, de jobbar där vatten möter land och fungerar som länken mellan sjö- och arméstridskrafter. De kan arbeta i och under vattenytan, på land och i luften för att få kontroll över kustområden. Förra året var de på plats i Adenviken vid nordöstra Afrikas kust där man förhindrade piratattacker i en gemensam aktion med flera andra länder, bland annat Nederländerna.

I helgen var nederländska båtar på plats i Stockholms skärgård för att öva på sina navigationskunskaper, det finns ingen liknande kust i Nederländerna så det var ett bra tillfälle för dem att öva i svår terräng.

– Det känns jättebra att vara tillbaka och få en uppdatering om förbandet och verksamheten. Jag är imponerad av kunskapsnivån som finns på förbandet. Jag är glad över den positiva anda som finns hos befälen och all personal. Det är också tydligt att de tidvis anställda soldaterna och värnpliktiga har en bra grundutbildning vilket gör det lätt för dem att snabbt komma in i förbandet. För att det ska fungera är det viktigt att ta hand om våra rekryter och ge dem en bra utbildning och grund, sa prinsen till www.forsvarsmakten.se efteråt.

 

 

Sida 1 av 491
 • Tjänstgörande redaktör: Raluca Dintica
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB