Sarah Ferguson och den jobbiga frågan

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-22 kl. 14.11.11

Det är ny vecka och nytt avsnitt av Kungligt med Jenny Alexandersson. Inför det här avsnittet så har jag intervjuat Sarah Fergusson, hertiginnan av York som tidigare var gift med prins Andrew.

Som jag har berättat tidigare så var Sarah i Göteborg, inbjuden av organisationen The perfect world foundation  för vara med på en insamlingsgala för den asiatiska elefanten. The perfekt world foundation har tidigare haft liknande insamlingar för andra hotade djurarter, men den här kvällen var helt ägnad åt elefanten.

Skärmavbild 2016-09-22 kl. 14.32.12

Foto: Petra Björstad. Sarah tillsammans med Ragnhild och Lars Jacobsson, som är grundare till The perfect world foundation, längst till höger i bild. De två ljushåriga kvinnorna är tvillingarna Mary och Ruth Powys. Ruth är VD för The Elephant Family.

Sarah är djupt engagerad i elefanternas öde och nyss fick jag ett glädjande besked att kvällen resulterat i 2,5 miljoner kronor till arbetet med att skydda elefanterna.

Sarah hann med en intervju med Kungligt strax innan galan och du kan se den i det senaste avsnittet här!

Sarah var oerhört öppen om sina mörka år och alla skandaler när jag pratade med henne. Det är enormt starkt och modigt att hon delar med sig av sina erfarenheter. Hon har verkligen kämpat för att hitta sig själv igen och att  jobba med välgörenhet har varit ett sätt för henne att bli starkare.

Men det finns en fråga som hon inte vill svara på, hon vill inte berätta hur hennes relation med drottning Elizabeth ser ut. Hon duckade för detta även i Skavlan i förra veckan. Just när jag ställer frågan så avbryts intervjun av en pr-ansvarig. Med all rätt såklart. Hon vill inte prata om detta och så fanns det en annan aspekt på det hela också – vi hade dragit ut på intervjutiden väldigt mycket och Sarah var supersen till galamiddagen. Det fanns helt enkelt inte tid till en endaste fråga till och det har jag full förståelse för. Jag fick till och med mer tid än vad som var sagt från början, så jag är evigt tacksam över att Daniel Wilke som hade hand om pr-arbetet och intervjuerna lät mig och Sarah prata på. Så ingen skugga ska falla på honom! Det är så här det funkar.

Sarah Ferguson och nya avsnittet ser du här!

Vi pratar även om Madeleines nya strategi, brittiska lorden som är först ut i kungafamiljen att prata om sin homosexualitet, kungens fina tal och så frågan som många undrar över – kallas Madeleine verkligen för Madde?

 

Dra in pengarna till Madeleine och Carl Philip?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-22 kl. 10.09.01

Då och då poppar den här frågan upp. I dag är det Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah som tar upp ämnet – han menar att det är dags att dra in apanaget till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.

Kärnan i problemet är att kungafamiljen växer och att anslaget till kungafamiljen blir allt större för varje år. ”Det är orimligt att staten ska försörja en så stor kungafamilj, när de har förmågan att försörja sig själva”, skriver Robert Hannah i en riksdagsmotion.

Nästa år får kungen ca 137 miljoner kronor i statligt anslag. 2020 ska summan vara 145 miljoner kronor.

Det här är såklart ett delikat problem. I teorin håller jag med Robert Hannah, om alla kommande prinsar och prinsessor ska ha del av apanaget så kommer kungahuset snart att bli så dyrt att vi inte har råd med det. Bara de senaste sex åren har vi fått åtta nya kungligheter i familjen: Daniel, Estelle, Oscar, Chris, Leonore, Nicolas, Sofia och Alexander. 

Men har apanaget verkligen ökat på grund av alla barnbarn? Lena Westin som är ämnesråd på finansdepartementet och administrerar hovets begäran om pengar varje år förnekar att så är fallet i radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1 som sändes den 13 september. Förfrågningar om ökat anslag har istället handlat om att kronprinsessan Victoria fått fler ansvarsuppgifter och att hovet har arrangerat dyra bröllop. Jag vet även att kungen vissa år har bett om mer pengar på grund av att han vill öka säkerheten vid till exempel Kungliga slottet. Inflation och löneökningar för anställda är också en del av det växande apanaget.

Okej, men kan inte de nya prinsarna och prinsessorna komma att bli dyrare med åren? Jo så är det såklart. Redan nu får ju till exempel prinsessan Sofia del av apanaget när hon genomför uppdrag för kungafamiljen och i framtiden när barnen är stora nog att representera så tar jag för givet att även de kommer få en del av kakan om kungen följer sin egen logik kring fördelningen av pengarna.

Kungens systrar Margareta, Désirée, Christina och Birgitta får så vitt jag vet inte någon del av anslaget. Det är såklart omöjligt att veta om kungen ger prinsessan Christina del av pengarna vid de tillfällen då hon representerar kungahuset eftersom ingen utanför hovet har insyn i hur kungen fördelar pengarna mellan familjemedlemmarna. Men låt oss säga att så inte är fallet. Hagasessorna var givetvis försörjda av apanaget som små, men när de blev vuxna, gifte sig och flyttade så ordande de med sin egen försörjning. Robert Hannah anser att det ska även Carl Philip och Madeleine göra. Men det finns en viss skillnad mellan generationerna. Madeleine är i motsats till sina fastrar en del av tronföljden och är man en del av den så finns det förväntningar att man ska representera kungafamiljen, alltså göra ett jobb. Och då är det såklart rimligt att man får en ersättning för sin jobbinsats.

I Danmark är den här diskussionen mer levande. Där har politiska röster krävt att enbart tronarvingen ska få del av apanaget. Danska hovet har förklarat att det enbart är kronprins Frederiks äldsta son, prins Christian, som ska få del av pengarna i framtiden.

Som jag ser det har kungen tre val.

Antingen kan han i framtiden begära ökat anslag på grund av att fler familjemedlemmar ska ta del av apanaget. Eller så får han låta fler människor dela på den kaka som finns. Inget av de två är optimalt varken för oss skattebetalare eller för kungafamiljen. Jag tror få av oss har lust att lägga de pengar som skulle krävas för åtta nya kungliga medlemmar. Det sistnämnda alternativet kan leda till att verksamheten vid hovet måste bantas eller att kvalitén på vården av vårt kulturarv blir lidande.

Det tredje alternativet är att minska antalet familjemedlemmar som har rätt till apanage. Då måste de som blir utan skapa sig andra möjligheter till försörjning. Det kommer inte att bli ett problem, Carl Philip har redan ett eget företag, Sofia likaså. Både Madeleine och hennes bror har privata förmögenheter som de redan i dagsläget delvis lever på. Men det ska bli intressant att se hur kungen och även riksdagen väljer att ta sig an problemet med tiden.

Ari Behns nya lyxvilla

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-21 kl. 15.01.58

Det var i början av augusti som vi fick beskedet att prinsessan Märtha Louise och hennes man Ari Behn ska skiljas.

– Vi har, som så många andra, vuxit ifrån varandra så till den grad att vi inte längre kan mötas som förut. Det är fruktansvärt att uppleva att det inte finns något mer vi kan göra. Vi har prövat allt under en lång tid, sa Märtha Louise i ett uttalande som hovet skickade ut.

I det pressmeddelandet stod även att prinsessan skulle bo kvar i huset i Lommedalen och behålla sommarhuset ”Bloksbjerg” på Hankø. Ari skulle bosätta sig i barnens närområde. Nu verkar det som om Ari har hittat sitt drömhus. Enligt norska Se og Hør har han köpt en villa en halvmil från sitt tidigare hem.

Huset är taxerat till 8 miljoner norska kronor och är 230 kvadratmeter stort. Det har två våningar, fyra sovrum och en stor terrass. Tomten är 100 kvadratmeter stor och på tomten står även ett garage. Är du nyfiken på hur huset ser ut så hittar du det här!

 

 

Lite glammigare kungapar vid parlamentets öppnande

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-20 kl. 16.02.20

Så här såg det ut i Haag tidigare idag vid parlamentets öppnande, eller Prinsjesdag som det heter. Lite mer högtidligt och lite mer glammigt än i Sverige. Kung Willem Alexander och drottning Máxima sitter på varsin tron i Ridderzaal när kungen håller sitt tal.

Skärmavbild 2016-09-20 kl. 16.02.37

Häst och vagn genom staden är obligatoriskt såklart.
Skärmavbild 2016-09-20 kl. 16.02.56

Långklänning, hatt och ordensband. Det är lite tjusigare än de svartvita dräkterna som vi ser på svenska drottningen och prinsessorna vid riksmötets öppnande. 

Kronprinsessan Victoria i New York

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-09-20 kl. 15.38.21

Det är drygt en vecka sedan som jag kom hem från New York. Då var det kokande hett hett hett, bara att ta klivet ut från hotellet till trottoaren fick en att svettas. Det är fortfarande otroligt varmt i staden och Victoria har säkerligen fått känna på sensommarvärmen mellan alla de möten som hon haft i New York sedan igår.

Kronprinsessan är i New York i tre dagar av flera orsaker. Dels är hon en av 16 ambassadörer, utsedd av generalsekreterare Ban Ki-moon, som ska främja FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Hon ska även delta i toppmöten om den globala flyktingsituationen och vid lanseringen av Global Deal som är regeringens initiativ för att sprida en modell, liknande den svenska modellen, för samarbete på den globala arbetsmarknaden.

Skärmavbild 2016-09-20 kl. 15.39.05

Victoria besökte även modemässan Capsule Fashion Trade Show där hon träffade före detta hockeyproffset Peter Forsberg och hans fru Nicole Nordin som tillsammans äger företaget INUIKII Boots.

Skärmavbild 2016-09-20 kl. 15.39.19

Björn Lyrvall är Sveriges ambassadör i USA och Leif Pagrotsky är Sveriges generalkonsul i New York. Mannen till höger om Victoria är Chris Corrado, Capsule Show Director.

Skärmavbild 2016-09-20 kl. 15.40.05

Victoria bar trendsäkra klackar och hade matchande midnattsröda tånaglar.

Skärmavbild 2016-09-20 kl. 15.40.28

Utrikesminister Margot Wallström, Pierre Krähenbühl  från UNRWA och Victoria var med under ett möte i FN-högkvarteret under temat ”Den utdragna flyktingsituationen – vad kan vi göra mer?”. Det var president Barack Obama som tog initiativ till ett toppmöte om den globala flyktingsituationen.

 

 

 

Sida 1 av 487
 • Tjänstgörande redaktör: Linnea Carlén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB