Chris O’Neills okända sidor

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-04 kl. 14.01.14

Det är torsdag och det betyder ett nytt avsnitt av Kungligt med Jenny Alexandersson. I morse pratade vi mycket om Chris O’Neill och den bild många har – eller har haft – av honom som något av en ”bad boy”. Det grundar sig väl i en del bilder från hans och Madeleines första tid tillsammans och att han aldrig riktigt tagit chansen att berätta vem han är. Inte förrän han och Madeleine var med i Skavlan i slutet av förra året. Där kunde man äntligen få se mer av Chris och jag tycker att han gav ett mycket sympatiskt, tryggt och avslappnat intryck. Vi pratade även om hur trevlig han är när han är ute på uppdrag, Chris är den förste att hålla paraplyer, dra ut stolar och se till att alla känner sig delaktiga i sammanhanget.

Vi pratade även om Victoria och Sofia och hur strongt det är att båda jobbar hårt trots att de snart ska ha barn. Nu kommer kanske någon vän av ordning att säga att ”Graviditet är ingen sjukdom och självklart ska sessorna jobba” och nej det är det såklart inte. Men det kan vara nog så tungt så här i slutet. Se mitt tidigare inlägg här. 

Och så pratar vi om hur man e g e n t l i g e n uttalar kungafamiljens namn. Missa inte det!

Starka kvinnor på kunglig representationsmiddag

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-03 kl. 20.15.47

Just pågår en representationsmiddag på Kungliga slottet och både prinsessan Sofia och kronprinsessan Victoria visade upp sina vackra gravidmagar.

Skärmavbild 2016-02-03 kl. 20.15.06

Det är strongt gjort att jobba så intensivt som Victoria har gjort den senaste tiden, det har varit både resor och middagar och möten den sista månaden. Och det är ju inte lång tid kvar innan hon ska föda. Det imponerar. Jag minns själv hur tungt det var och hur trött man var de sista veckorna.

Skärmavbild 2016-02-03 kl. 20.16.12

Även Sofia ska ha cred, hon har också genomfört uppdrag för familjen och dessutom jobbat en hel del i skymundan på slottet. Även om hon föder en månad senare än Victoria så tar det rätt mycket energi att bära runt på en extra person samtidigt som man jobbar. På en sådan här middag kan man dessutom inte ursäkta sig efter ett par timmar för att man är trött, nej man måste vara på alerten och supersocial tills tillställningen är över.

Skärmavbild 2016-02-03 kl. 20.16.31

Drottning Silvia har varit Sveriges drottning i  40 år i sommar och det kommer naturligtvis att uppmärksammas. Det sades ju ofta på den tiden att det var Silvia som räddade den svenska monarkin. Hur det nu är med den saken så vet jag i alla fall att hon redan från början bestämde sig för att betrakta sin drottningroll som ett arbete. Det första hon gjorde var att beställa upp en skrivmaskin till sitt kontor på slottet – till många av de manliga hovanställdas förvåning. Vad skulle en drottning med en skrivmaskin till? Arbeta såklart. Och det har hon gjort med bravur i alla år.

Japp, idag blev det mycket hyllningar till kvinnorna i kungafamiljen. Tumme upp till två sessor och en drottning!

 

Prins Charles förbereder sig för att bli kung

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-03 kl. 16.12.42

Drottning Elizabeth är en mycket älskad regent i Storbritannien och det har skrivits spaltmeter i brittiskt press om svårigheterna för prins Charles att en dag ta över tronen. Han har mycket att leva upp till och kritiker menar att det vore bättre att hoppa över ett steg och satsa på prins William och hertiginnan Catherine som kungapar. De är omåttligt populära i England.

Men så blir det naturligtvis inte, det finns inte någon tradition att hoppa över en generation i Storbritannien och faktum är att Charles redan har börjat förbereda sig inför det kommande uppdraget. Hans mamma fyller 90 år i vår och även om hon är pigg så börjar åldern ta ut sin rätt, Elizabeth har jobbat hårt som drottning sedan 1953.

Prinsen har meddelat flera av de organisationer som han är beskyddare av att han från och med nu inte kommer att kunna ge dem lika mycket tid och engagemang. Det är ett tydligt tecken på att han kommer att lägga fokus på sin framtida roll som kung. Och det sägs även att drottningen kommer att dra ner på tempot i samband med sin 90-årsdag.

Födelsedagen planeras förresten för fullt vid det brittiska hovet. Nu har man lagt ut ett första program på hovets hemsida. Det innefattar bland annat en ståtlig parad och en gigantiskt folkfest. 10 000 människor är bjudna och de som inte får plats kan följa festen på stora tv-skärmar i Royal Parks, Green Park och St James’s Park.

 

Marianne Bernadotte i New York

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-02-02 kl. 14.29.16

Den här kvinnan alltså. Grevinnan Marianne Bernadotte är 91 år gammal och fortfarande lika pigg, snygg och i farten. I förra veckan var hon i New York för att vara med vid invigningen av Svenska Generalkonsulatet på Park Avenue. New York har inte haft något svenskt generalkonsulat sedan 2009, men nu har Leif Pagrosky utsetts till ny generalkonsul och 130 gäster var bjudna till fest på det svenska residenset.

Skärmavbild 2016-02-02 kl. 14.28.33

Marianne träffade även sin svensk-amerikanska väninna Marit Gentele-Gruson som ställde till med 90-årsfest på Cosmopolitan Club. En annan gäst på festen var Annette de la Renta, änka efter modedesignern Oscar som var en nära vän till Marianne. Hon har alltid varit modeintresserad och en annan god vän inom modeindustrin var Pierre Balmain vars kläder hon bär regelbundet. 2013 kunde man se hennes vackra klänningar på utställningen ”Haute Couture från Paris – Marianne Bernadotte” på Östergötlands länsmuseum i Linköping där bröderna Stig och Bo Dahlin – som bland annat är samlare och experter på Sigvards design – var med och skapade utställningen.

Förutom att synas på kungliga och kulturella vimmel så är Marianne bland annat  hedersordförande i Svenska Dyslexistiftelsen, aktiv i Marianne och Sigvard Bernadottes Konstnärsfond och styrelsemedlem vid Museum of Arts and Design i New York. Hon är även hedersdoktor vid Karolinska Institutet och Universitetet i Bologna.

 

Sida 1 av 451
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB