Nya bilder på prins Alexander

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-23 kl. 10.44.33

Det närmar sig dop och nu har hovet lagt upp mer information om prins Alexanders högtidsdag. Den 9 september döps han i Drottningholms slottskyrka av ärkebiskop Antje Jackelén som assisteras av överhovpredikant Johan Dahlman och hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Klockan 11.00 anländer gästerna till kyrkan och en timme senare startar dopgudstjänsten. Klockan 13.00 bjuder kungaparet in till en mottagning på Drottningholms slott och därefter är det en privat lunch för den närmaste familjen och utvalda gäster.

Skärmavbild 2016-08-23 kl. 10.45.01

I samband med det har hovet publicerat två nya bilder på familjen. De är tagna på Drottningholm och visst är Alexander vansinnigt söt!

Om du befinner dig i Stockholmstrakten den 9 september så kan du få en skymt av prinsfamiljen i samband med dopet. Här tipsar hovet om bästa stället att se dopbarnet! Annars kan du alltid se dopet, kungligheterna och gästerna på Aftonbladet tv som sänder under dagen, likaså SVT.

Gör Bernadotterna verkligen ett bra jobb?

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-18 kl. 15.19.00

Ja det var en av de många frågor jag fick under inspelningen av den tyska kungliga dokumentären Königliche Dynastien: Die Bernadottes. Filmen sändes i Tyskland på tv-kanalen ZDF  i slutet av juli och jag fick precis veta att den blev en enorm succé med över 3,5 miljoner tittare. Det är fantastiskt roligt! Jag tror det kan vara sjunde året i rad som jag jobbar tillsammans med Julia Melchior som är Tysklands bästa dokumentärmakare när det kommer till kungligt material.

Tillsammans med experter som riksmarskalk Ingemar Eliasson, hovmarskalk Elisabet Tarras-Wahlberg, historikerna Herman Lindqvist och Göran Alm, greve Folke Bernadotte, grevinnan Bettina Bernadotte, åldfrun Ebba von Mecklenburg med flera, gick vi igenom ätten Bernadotte från Karl XIV Johan till lilla Estelle, Sveriges framtida drottning.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 15.37.33

Det är alltid lite lustigt att höra sig själv dubbad i dessa dokumentärer, jag har tydligen samma person som alltid gör min röst. Undrar vem hon är…?

Och svaret på frågan om kungafamiljen gör ett bra jobb var ganska enhälligt bland oss experter som medverkade. Ja. Vi har ju alla rest med dem i jobbet eller på annat sätt arbetar med dem eller står i kontakt med familjen och kunnat se hur de jobbar på nära håll. Förutom de officiella uppdragen, resorna och middagarna så är det är mer jobb än man tror. Det är bara en ytterst liten del som syns i medierna. De betar ofta av långa kvällar på kontoret på slottet då de fokuserar på inläsningar, möten, planeringsarbeten, research och mer inofficiella mottagningar.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 16.07.06

Och på tal om tv-produktioner! Igår satt hela gänget bakom Kunglig med Jenny Alexandersson och hade säsongens första planeringsmöte och det blev som vanligt många  härliga skratt, roliga idéer och bra tankar kring innehållet. Jag längtar redan efter första inspelningsdagen och det kommer att dyka upp en hel del nya grejer i programmet. I september ses vi igen i studion!

 

 

 

 

Hon döper prins Alexander

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-17 kl. 16.10.25

Det kommer inte som någon överraskning att det är ärkebiskop Antje Jackelén som döper prins Alexander den 9 september. Vid sin sida kommer hon att ha överhovpredikant Johan Dalman och hovpredikant Michael Bjerkhagen. Det meddelade hovet tidigare idag.

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 16.09.26

Den lille prinsen döps i Drottningholms slottskyrka och gäster vid dopet är såklart den närmaste familjen, kungliga kollegor, representanter för riksdag och regering och det officiella Sverige.

Efter dopceremonin bjuds gästerna in till en mottagning och en privat lunch.

Kungaparets miner på vip-läktaren

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-16 kl. 10.39.50

Visst är det härligt! Kungen och drottningen lever sig in i handbollsmatchen mellan Sverige och Brasilien när det sitter på vip-läktaren under OS i Rio de Janeiro. Jag älskar minspelet!

Skärmavbild 2016-08-16 kl. 10.40.06

De är ju extremt sportintresserade båda två, men jag undrar vem drottningen hejar på innerst inne….

Skärmavbild 2016-08-16 kl. 10.40.25

Hon tillbringade drygt tio år i Brasilien som liten och har fortfarande kontakt med släktingarna i Sao Paolo.
Skärmavbild 2016-08-16 kl. 10.40.34

Matchen slutade förresten med 30-19 till Sverige. Hurra!

Drottningen ställer in sitt statsbesök till Turkiet

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2016-08-15 kl. 16.24.42

Det var tänkt att danska drottning Margrethe skulle genomföra ett statsbesök till Turkiet i den 17 till 19 oktober. Det besöket blir det inget av alls. Danska UD i samråd med Turkiets regering har beslutat sig för att ställa in besöket.

Danska UD förklarar att det handlar om det undantagstillstånd som råder i landet efter kuppförsöket i somras. Enligt UD vill man få till ett statsbesök längre fram när läget är lugnare.

Det här är ju ett delikat problem för drottning Margrethe, ja inte bara för henne utan för alla regenter och statschefer som genomför statsbesök. Och för UD såklart, i Sverige är det så att det är UD som tar beslut och planerar statsbesök, men självklart i samråd med hovet. Sverige, precis som många andra länder, har ju affärsförbindelser med länder som inte är lika demokratiska och det är ofta just affärsförbindelser man vill stärka länder emellan med hjälp av ett statsbesök. Det diskuteras garanterat intensivt på UD och hovet vid varje val av land inför ett besök.

Turkiet är ju verkligen i gungning nu och vi är många som är både förbannade och förskräckta över saker som händer där. För några dagar sedan uppmärksammades Turkiets sexlag som väckt ramaskri världen över. Läs mer här! Jag är övertygad om att drottning Silvia och hennes kollegor på Childhood har haft diskussioner kring den här lagen…

Sida 1 av 482
 • Tjänstgörande redaktör: Fredrik Palmqvist
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB