Mirakel och radioskugga

av Jenny Alexandersson
sam3

Det har varit väldigt tyst här på bloggen i en vecka, det beror på att jag befinner mig i någon slags radioskugga. Det är en självvald och väldigt härlig sådan. Den 2 april föddes nämligen den här lille krabaten och jobb och blogg har hamna i skymundan. Det kommer att vara lite tystare på Hovbloggen ett tag framöver, men jag lovar att vi snart hörs igen!

Nybliven mamma på bal

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-04-01 kl. 08.04.44

I lördags kväll var det dags för den årliga välgörenhetsbalen Rosornas bal som hålls i Monaco till förmån för Princess Grace Foundation. Monacos furstefamilj är alltid på  plats och i år var prinsessan Carolines dotter Charlotte Casiraghi i blickfånget. Det var första gången som hon var ute på galej efter att ha fött sonen Raphaël.

Charlotte bar ett silverfägat fodral från Chanel och en genomskinlig sjal över axlarna.

Pierre Casiraghi och flickvännen Beatrice Borromeo – som tagna ur en James Bond-film!

Furst Albert och hans fru Charlene har haft en del trubbel i sitt äktenskap. Den ständiga frågan om när de ska skaffa barn har slitit på relationen och nyligen reste Charlene ensam på lyxsemester till Karibien där hon fångades på bild tillsammans med en manlig vän. Tyska medier anklagade henne snabbt för att ha skapat en skandal.

Skärmavbild 2014-04-01 kl. 08.02.58

Modeskaparen Karl Lagerfeldt var med och utformade kvällens galaevent under temat Rysk bal. Här tillsammans med artisten Mika.

Skärmavbild 2014-04-01 kl. 08.03.23

Prinsessan Caroline bar silverskimrande joggingskor till sin klänning för att skona en skadad fot.

Biljetter till kvällens middag kostade 800 euro och alla intäkter gick till välgörenhetsorganisationen som firar 50 år i år.

Diskriminering och usla ursäkter

av Jenny Alexandersson

Ibland blir det extra tydligt hur vårt samhälle behandlar minoriteter och hur smygrasismen finns på de mest oväntade ställen. I tisdags var kronprinsessan Victoria med när regeringens vitbok Den mörka och okända historien lanserades på Södra Latin. Här ovan hälsar hon på Singoalla Millon, en känd romsk profil som berättar sin historia i boken.

Boken bygger på arkivmaterial, forskningsrapporter och intervjuer med romer och beskriver övergrepp och kränkningar av romer i Sverige under 1900-talet.

Det är bra att Victoria är med under sådana här event, jag vet att hon är oerhört engagerad i utsatta människors situation och jobbar hårt för att motverka utanförskap.

I samband med lanseringen inträffade något som många romer tyvärr är vana vid – en kränkning och ett typexempel på riktigt ful dold rasism. Diana Nyman (på bilden här ovan) från Romska rådet som var inbjuden att tala under lanseringen blev stoppad och utschasad från hotell Sheratons matsal när hon skulle äta frukost. Personalen vägrade låta henne äta sin mat i matsalen, istället fick hon en kopp kaffe ute i lobbyn – trots att hon visade upp sin rumsnyckel och berättade att hon faktiskt bodde på hotellet. Det här skedde inför ögonen på alla andra frukostgäster.

Det mest anmärkningsvärda i den här historien är de ”ursäkter” som hotellets tillförordnade vd Thomas Johansson har kommit med. I ett telefonsamtal med Diana Nyman säger han att hans personal känner sig kränkt av hennes upplevelse.

Personalen känner sig kränkt?

Det finns tydligen en film från en övervakningskamera som tydligt visar att en ur personalen föser ut Diana Nyman från frukostmatsalen. Och den personen känner sig nu kränkt? Jag kokar av ilska! I det här fallet hade det varit bättre att lägga sig platt, be Diana Nyman om ursäkt och erbjuda henne en ordentlig kompensation. Att gnälla och försöka skjuta över ansvaret på den drabbade stinker dåligt omdöme och hela händelsen är ett typexempel på hur den dolda rasismen drabbar romer.

Tummen upp till kronprinsessan som prioriterar event och uppdrag som sätter fokus på utsatta människors verklighet.

Här nedan kan du se Integrationsminister Erik Ullenhags tal.

 

Uppdatering: Och till slut kom en ursäkt från Sheraton: 

https://www.facebook.com/note.php?note_id=662137827166150

Kronprinsessan och hjärnan

av Jenny Alexandersson

I onsdags var kronprinsessan Victoria med under Hjärnans Dag i Folkets Hus. Hjärnans dag arrangeras av Hjärnfonden och Victoria är organisationens beskyddare sedan flera år. På bilden här ovan hälsas hon välkommen av generalsekreterare Gunilla Steinwall och styrelseordförande Lars Olson.

Hjärnfonden samlar in pengar till forskning och information om hjärnan och dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Victoria har ju själv sett hur hjärnans funktioner kan sättas ur spel på nära håll. Både hennes mormor och prinsessan Lilian drabbades av demens när de blev äldre och drottningen pratar ju ofta om sitt engagemang i demensfrågor hemma. Så här säger Victoria själv om hjärnsjukdomar:

”Hjärnan och dess sjukdomar är ett viktigt forskningsområde. Många av oss berörs, då mer än var tredje svensk någon gång i livet drabbas av en hjärnsjukdom såsom stroke, demens, migrän, depression eller beroende.”

 

Kungaparet i Lettland – dag 2

av Jenny Alexandersson
Foto: Kungahuset.se

Även idag har kungen och drottningen separata program under statsbesöket i Lettland. De vill såklart maximera sitt besök och få se så mycket som möjligt under de två dagarna, men det handlar även om att kungen och drottningen har olika intresseområden som de gärna prioriterar. Enligt programmet fokuserar kungen på näringsliv och miljö, medan drottningen fokuserar på kultur, utbildning, vård och välgörenhet.

Här ovan besöker drottningen Frälsningsarmés dagcenter Patvērums. Där får barn från utsatta familjer hjälp med läxor, de kan äta lunch och göra roliga aktiviteter efter skolan.

Foto: kungahuset.se

Riga är, tillsammans med Umeå, Europas kulturhuvudstad 2014 och därför står kulturen lite extra i fokus under det här besöket. Drottningen fick bland annat en guidad tur i konsthallen Arsenāls där man just nu visar utställningen ”1914” som handlar om hur första världskriget har påverkat den historiska, sociala och kulturella utvecklingen i Europa under 1900-talet.

Foto: kungahuset.se

Kungen startade dagen tidigt med ett möte med den svenska näringslivsdelegationen innan han träffade Lettlands premiärminister för att sedan besöka vattenreningsverket Daugavgrīva och flera företag. Vid lunchtid besökte han armébasen i Ādaži tillsammans med försvarsminister Raimonds Vējonis och överbefälhavare generallöjtnant Raimonds Graube.

Kungaparet på statsbesök i Lettland

av Jenny Alexandersson

I dag inleddes kungaparets två dagar långa statsbesök i Lettland. Strålande sol och blå himmel – och en hel massa med blågula flaggor – hälsade dem välkomna till Riga. Tillsammans med kungaparet reser även utrikesminister Carl Bildt och en stor näringslivsdelegation, precis som det brukar vara på statsbesök. Syftet är ju oftast att förbättra relationerna länderna emellan och då främst genom handel och industri.

Till skillnad från vad man kallar officiella besök så brukar statsbesöken vara mer pampiga och traditionella. En av de första programpunkterna på kungaparets program var ett besök hos president Andris Bērziņš och hans fru Dace Seisuma i presidentens residens där man inspekterade militären och där de två nationalsångerna spelades.

Residenset kallas Svarthuvudenas hus och är presidentparets tillfälliga hem efter att Riga slott drabbades av en brand förra året.

Gästboken ska såklart signeras.

Ett annat obligatoriskt inslag är ett möte med pressen i början av statsbesöket…

… vanligtvis har man även ett möte med pressen även den sista dagen då journalisterna har möjlighet att ställa frågor till kungaparet. Läs kungens tal här! Kungen betonade bland annat de nära kontakter som de två länderna redan har och hur tätt sammankopplade Sverige är med länderna kring Östersjön både vad gäller kultur, politik, miljö och ekonomi.

Kungaparet och presidentparet har ett späckat schema de här dagarna. Drottning Silvia och presidentfrun har ett eget program som de följer. I förmiddags besökte de Nationaloperan och fick se en balettföreställning.

Foto: kungahuset.se

Kungaparet har även lagt en krans vid Frihetsmonumentet och besökt Ockupationsmuseet, Lettland har ju varit ockuperat av både Ryssland och Nazityskland.

 

 

Victorias och Daniels tack!

av Jenny Alexandersson
Foto: Kate Gabor/Kungahuset

Jag gissar att Haga slott är fullt av presenter och grattishälsningar som skickats till kronprinsessfamiljen när Estelle fyllde 2 år. I vanliga fall brukar Victoria och Daniel alltid skicka en liten hälsning till alla som gett en gåva till dem, men vid Estelles födelsedag har man fått så många hälsningar och presenter att det helt enkelt inte finns tid att skicka ett tack till alla.

Istället tackar de för omtanken med ett meddelande på hovets hemsida:

Vi vill varmt tacka för alla vänliga hälsningar och gratulationer i samband med Prinsessan Estelles födelsedag.

Tyvärr finns det inte någon möjlighet för oss att tacka alla personligen för de hälsningar och gåvor som inkommit.

Vi uppskattar den omtanke som visats Prinsessan Estelle vid hennes födelsedag.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

 

Haakon och Mette-Marit tar en selfie

av Jenny Alexandersson

Det är inte bara Victoria som nyligen har varit på resande fot. Hennes norska kollegor Haakon och Mette-Marit besökte Vietnam mellan den 19 och 21 mars tillsammans med en stor näringslivsdelegation. De var bland annat i Hanoi, Hue och Ho Chi Minh.

På kungliga officiella besök får gästerna ofta ta emot gåvor som genast ska provas. Jag har sett ett och annat spännande plagg – och en hel radda med fina huvudbonader genom åren. Den här fina hatten som Mette-Marit fick i Hue sattes genast på huvudet.

Se en film från besöket Hue här på vg.no!

Och den här skyddshjälmen bar Mette-Marit under ett besök i Mekongdeltat. Lite knivig att få på plats.

Och självklart måste det tas en kunglig selfie under besöket i Hanoi! Haakon och Mette-Marit fick åka i en cykeltaxi genom stadens gator och Haakon kunde inte låta bli att hala upp sin Iphone och ta bilder på sig och sin fru. Bilden skulle mms:as hem som ett vykort till barnen, sa Mette-Marit till vg.no.

 

Kronprinsessan Victoria i Tanzania

av Jenny Alexandersson

Under onsdagen lämnade Victoria Ghana för att fortsätta sitt besök i Afrika med ett par dagars vistelse i Tanzania. Ett av de viktigaste besöken var i Kigamboni utanför Dar es Salaam där organisationen WaterAid har verksamhet.

Victoria och Daniel är beskyddare av Water Aid som arbetar för att fler ska få tillgång till rent vatten och sanitet. Victoria fick en halsduk av scouter från Tanzania som hon sedan bar under hela besöket .

Hon fick även ett vackert sariliknande plagg…

Skärmavbild 2014-03-22 kl. 15.59.06

… som krävde viss hjälp för att få på…

Skärmavbild 2014-03-22 kl. 15.59.14

… men det gick ju fint!

Det var många som var på plats för att följa kronprinsessans besök på Feri Street Water Projekt in Kigamboni.

En dansuppvisning fick Victoria att digga med i musiken. Jag har sett henne dansa vid ett fåtal tillfällen, men hon har verkligen rytmen i kroppen och precis som sin mamma älskar hon att dansa. Helst utan att några kameror är på plats såklart.

Det bor över 45 miljoner människor i Tanzania, men hälften av befolkningen saknar tillgång till rent vatten. Victoria besökte en skola som har fått hjälp med rent vatten och sanitet genom WaterAid.

Victoria visar musklerna ombord på Gulper, ett fordon som används för att tömma latriner.

Kvällen avslutades med en mottagning på svenska residenset för svenska och tanzaniska företagsledare, regeringsföreträdare och myndighetschefer. Under kvällen delade Victoria ut WWF:s Jihdepris till organisationen Mjumita som arbetar med att bevara skogsområden.

Representationsmiddag på slottet

av Jenny Alexandersson

I går stod kungen och drottningen värdar till årets första representationsmiddag på Kungliga slottet. I vanlig ordning hade man bjudit in representanter från den diplomatiska kåren, riksdag, regering, myndigheter, vetenskap, idrott, näringsliv och kultur. Men det fanns även gäster som kungaparet träffat under förra årets länsbesök när kungen firade 40 år på tronen.

Foto: kungahuset.se

Gästerna hälsades välkomna i Vita havet innan man satte sig till bords i Karl XI:s galleri.

Menyn såg ut så här:

Krämig blomkålssoppa med svart Perigordtryffel

Smörbakad skreitorskfilé med schalottenlökskrisp,
hjärtmusselsås och variation av morötter

Vildandsbröst från Ornö med sherrysås samt långkok på låret
och ragu på Puylinser med svartkål

Bakad chokladterrin med havtornscurd och yoghurtsorbet

Prins Daniel fick klara sig utan Victoria som ju är i Tanzania idag. Men han fick sällskap av prins Carl Philip istället. Hans bordsdam var Brasiliens ambassadör Leda Lúcia Martins Camargo. Daniels bordsdam var talmannens fru, psykiatriker Ylwa Westerberg.

Gästlistan hittar du här!

Prinsessan Christina och hennes man Tord Magnuson.

Sida 1 av 193
 • Tjänstgörande redaktör: Martin Schori
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB