Far och dotter i farten

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-09-02 kl. 11.07.47

I dag är det far och dotter som representerar kungahuset. Kronprinsessan Victoria och kungen är med under konferensen ”Large Parks in Large Cities” som hålls på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Kungen ser inte helt nöjd ut med vädret…

Skärmavbild 2015-09-02 kl. 11.08.29

Det var även far och dotter-dag igår när Victoria och kungen besökte  MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Stockholm. 

Nu är hösten verkligen här och kungahusets kalender börjar fyllas på. Kul att se att prinsessan Madeleine kommer till Sverige i september för att vara med under Riksmötets öppnande. Och så ser vi ju fram till dopet av lille Nicholas den 11 oktober.

Andra spännande programpunkter är prinsessan Sofias resa till Sydafrika den 8 september. Hon kommer att vara med under Global Child Forums möte i Pretoria.

Kändisdesignern klär prinsessan Sofia

av Jenny Alexandersson

sofia Ni som är intresserade av kungligt mode – minns ni den här svarta dramatiska klänningen från februari i år? Sofia bar den under en representationsmiddag på slottet och designern heter Kay Senchai. Kay startade sitt klädmärke 2012 och Sofias uppenbarelse skapade en prinsesseffekt på Kays plagg, kändisarna älskar hennes sexiga klänningarna. Skärmavbild 2015-09-01 kl. 13.22.38 Charlotte Perrelli, som numera heter Charlotte Jensen Perrelli efter att ha gift sig med sin Anders Jensen i helgen, bar en röd spetsklänning signerad Kay Senchai på middagen kvällen före vigseln. Här syns hon på bild från vännen Magnus Carlssons instagramkonto. Skärmavbild 2015-09-01 kl. 13.28.13 Laila Bagge bar en Kay Senchai på Kristallengalan i helgen. Skärmavbild 2015-09-01 kl. 13.29.43 Likaså proffsdansaren Sigrid Bernson två från vänster. Skärmavbild 2015-09-01 kl. 13.34.17 Malin Gramer som programleder Paradise Hotel i en röd kort klänning. Skärmavbild 2015-09-01 kl. 13.38.22 Andra som gärna bär Kay Senchais klännigar är Kristin Kaspersen, Martina Bonnier, Jessica Almenäs, Tess Merkel, Lina Hedlund, Camilla Läckberg och bloggstjärnan Kenza Souiten.

Att klä en prinsessa kan verkligen kickstarta en karriär och därför är det många designers och butiker som gärna skickar plagg, smycken och hattar till prinsessorna och drottningen i förhoppningen att de ska bära plagget. Och gör de det får det ofta en raketeffekt på beställningar och försäljning.

Malinda Damgaard som är modist blev ett känt namn för allmänheten när hennes vackra hattar plötsligt syntes på Victorias, Madeleines och nu även Sofias huvud. Hon designade till exempel  den hjärtformade hatt som Sofia bar under sin lysning. Men långt innan dess designade hon hattar till världsstjärnor som Lady Gaga och många hollywoodstjärnor. Det största är såklart att få klä en prinsessa till brud.

Designern Ida Sjöstedt var ingalunda ett okänt namn innan Sofia drog på sig sin vackra brudklänning, men självklart väckte Ida ett stort internationell intresse när Sofia gick nerför altargången i hennes design.

Prinsessan Lilians garderob

av Jenny Alexandersson

lilian5 I går skulle prinsessan Lilian ha fyllt 100 år. Jag vet att det är många som saknar hennes glada skratt, underfundiga skämt och förmåga att få andra människor att trivas och må bra. Hon var en riktig solstråle och oändligt älskad i kungafamiljen. Victoria, Carl Philip och Madeleine kallade henne för ”Auntie Lilian” och hon var lite som en extrafarmor för dem alla. Skärmavbild 2015-08-31 kl. 14.46.05 Livet med prins Bertil var nog både svårt och härligt. Lilian fick vänta i skymundan i 33 år innan hon fick gifta sig med honom. Bertils bror Gustav Adolf (vår kungs pappa) som skulle ta över tronen dog i en flygolycka 1947 och bröderna Carl Johan och Sigvard hade gift sig med helt vanliga kvinnor och därmed förlorat både titlar och kunglig status. Det hade även Bertil om han gift sig med Lilian. Så han lät bli i lojalitet med kungahuset. Och Lilian förstod och accepterade situationen även om det nog inte alltid var så lätt att vara sambo med Bertil i hemlighet. När vår kung tillträtt tronen och gift sig med Silivia Sommerlath var det fritt fram för Lilian och Bertil att säga ja till varandra. Den 7 december 1976 vigdes de i Drottningholms slottskyrka. liian2 I fredags invigdes jubileumsutställningen Kläder för en prinsessa – the Lilian look, i Pelarsalen på Kungliga slottet. I utställningen visas ett 30-tal plagg som Lilian burit under representation och familjehögtider. Drottningen, Carl Philip och Sofia var med när den öppnades och det verkar som om de alla satsade på ett blått tema… lilian1 … så gjorde även de flesta besökarna. I alla fall om man får tro den här bilden. Skämt åsido. Jag tycker verkligen att ni ska se den här utställningen, Lilians garderob består inte bara av vackra haute couture-klänningar utan av en hel del riktigt roliga plagg. Skärmavbild 2015-08-31 kl. 15.07.25 Eller vad sägs om den här klockformade klänningen som Lilian bar under millenniefirandet? lilian3 Många av klänningarna designades av brittiska Elisabeth Wondrak som kom att bli Lilians favoritdesigner.

Skärmavbild 2015-08-31 kl. 14.45.43

Naturen gör prinsessan Sofia trygg

av Jenny Alexandersson

Första dagen på jobbet är över för prinsessan Sofia och det verkade som om både naturen och gummistövlarna fick Sofia att känna sig trygg. Så här kommenterade hon besöket i Värmland för Aftonbladet. Sofia valde ett svart och vitt tema för sin klädsel under Värmlandsbesöket. Skärmavbild 2015-08-27 kl. 14.34.22 Svarta jeans och vitt topp… Skärmavbild 2015-08-27 kl. 14.34.33 … blev lite senare en vit blus och en svart kjol.

Skärmavbild 2015-08-27 kl. 14.24.41

Och en svart- och vitmönstrad klänning med skärp i midjan.

Sida 1 av 426
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB