Startsida / Inlägg

Lurigt Warberg taktik-triumferade

av Jonas Gustavsson

Intensiv innebandy-söndag. Valde att kolla Pixbo mot Djurgården, klämde in en period mellan Kais Mora och Dalen och avslutade en dag i soffan med att bevittna Warberg mot Storvreta. Jag kan vara lite gnällig ibland, men klagar sannerligen inte på underhållningsvärdet idag.

Mest surt var väl att jag inte kunde kolla Falun-Mullsjö också. I-landsproblem, alltså.

***

Pixbo mot Djurgården, som slutade 6-6 till slut, var en bra drabbning värdig två topplag.

Sedan kan man ju aldrig sluta förundras över detta Djurgården som lever på sin spetsfemma – och kommer undan med det. Sandra Mattsson var för jäkla bra idag, massor av spel går genom henne och hon är grymt duktig på att hitta rätt passningar, finurliga skarvningar och läsa av spelet. Men även kvicksilvret Matilda Sjödin imponerade och hade en bensintank som räckte hela matchen.

Djurgården var lite som en vulkan i matchen. Långa stunder hände ingenting, man spelade av tid och lät Pixbo rulla boll. Sedan bara small det några gånger. Pang, pang, pang. Som när Therese Andersson från ingenstans drog iväg, väggade med Emelie Lindström och sedan vinklade in 2-1 med en hand. Eller vid 3-3, där bollen gick med ett tillslag från Jenny Gustafsson till Sandra Mattsson till Emelie Lindström till Ranja Varli och in i mål. Lite tråkigt avvaktande ibland – men en njutning vid utbrotten.

Pixbo? Nja, jag trodde hemmalaget skulle plocka hem segern. Laget utnyttjade dock inte spelövertaget, bjöd Djurgården på för enkla spelvändningar och spelare som Camilla Jordansson, Sara Helin och Julia Larsson var alldeles för osynliga. Bäst på plan var utan tvekan Alicia Fylke som styrde och ställde, hittade både avslut och öppnande passningar. 4-4-målet var ju en delikatess, bland annat, där Fylke avslutade en spelvändning efter snygg macka av Caroline Böcker.

Underhållande och svängigt. Men som sagt: kändes som att Pixbo kunde ha rott i hamn det här med lite mer skärpa. Göteborgarnas inneboende potential är mycket större än vad som visades idag.

Och: jag personligen hade gärna sett lite mer speltid för Cecilia Habib Westh. Gillade hennes företagsamhet och vilja att ta sig in på kassen.

***

Han med en period av Kais Mora mot Dalen (slutresultat: 7-2) så ska inte överanalysera den kampen. Kais Moras bollrull var ju dock under långa stunder excellent.

Och vilken äckligt bra backbesättning man har alltså, de tre paren Moa TschöpPetra Hansson, Martina LöfTone Einstulen och Elin ReinestrandSilvana Nötzli är inget lag i SSL i närheten av att matcha. Just när jag tänkte på det där så fixade Dalen ironiskt nog ett friläge som Isabell Larsson hänsynslöst utnyttjade, men sådant händer. Moras backbesättning är bäst i serien, inget snack. Tre insläppta bollar på två matcher talar väl dessutom ett ganska tydligt språk.

Just det: hann se en riktig delikatess, när stjärn-förvärvet Moa Tschöp slog en cross till Anna Wijk som distinkt dunkade in 7-2. Så. Jävla. Snyggt.

***

Warberg mot Storvreta. Tippade kryss i den matchen och att Warberg skulle kunna överraska. Då syftade jag väl kanske lite på krysset, men finurliga Warberg, som vann med 6-3, vann utan tvekan rättvist. Hallänningarna bjöd förvisso inte upp till så mycket bländande spel, men hade blixtrande spelvändningar, och med 5-1 i bagaget efter två perioder spelade man av matchen på ett imponerande sätt.

Man är ju van vid att se ett furiöst pumpande Storvreta i tredjeperioder. Ni vet när det blir sådan sanslös press att man bara väntar på att det ska smälla två, tre och fyra gånger bakom motståndarna. Men av det såg vi intet idag. Inte ens någon intention. Visst: mycket bollinnehav – men ingen vidare press. Det är helt klart ett annorlunda Storvreta vi ser i år. Som jag flaggade för i gårdagens tippning: jag är fortfarande nyfiken på vad vi får se för Storvreta i år. Nyfikenheten har inte stillats ännu. Idag var ju exempelvis Henrik Stenberg och Rickie Hyvärinen, för att nämna två av de största, väldigt bleka.

Det brann inte i Stenbergs ögon, om man säger så.

Men nog om Storvreta – Warberg gjorde en taktiskt perfekt match, vann rätt dueller och satte chanserna. Mattias Hasselström tog vid från Joakim Anderssons gryende målform i premiären, och dunkade vackert in tre bollar. Killar som Daniel Karlander, Mattias Kongstad och Robin Westergren – som normalt inte snor de största rubrikerna – gjorde verkligen riktigt bra insatser. Brunkarbacken Mattias Wallgren var också på ovanligt gott spelhumör och tog flera initiativ som blev matchvinnande.

Helt klart rättvist att Warberg vann. Ett lurigt lag. Visst, det kanske inte var den mest underhållande innebandyn idag, men Oscar Lundin matchade manskapet för att vinna. Det ska givetvis inte ifrågasättas.

Just det: på tal om Mattias Kongstad. Han var inblandad i matchens sekvens. I en spelvändning så rundade han Storvreta-keepern Albin Engholm och skulle bara lägga in bollen, men Engholm lyckades på något mirakulöst sätt få dit armen från den i övrigt borttappade kroppen och gjorde en superräddning. Hur vackert som helst.

***

Surrade med Oscar Lundin och Mattias Hasselström.

”Hassel” var nästan obekvämt ödmjuk. Snackade mest om tur, både vad gällande insatsen, vinsten och sina mål.

– Vi hade en hel del tur idag. Jag får vara glad för målen jag gör för det kommer inte bli så många, sa han helt enkelt.

Men när så många försvunnit från Warberg, är inte du en av dem som ska stiga fram?
– Nä. Vi har värvat killar som kan göra mål. Jag är en grovjobbare.

Lundin:

– ”Hassel” vill spela andrafiolen. Han är som bäst när han inte har någon press på sig och kan möta andra- och tredjekedjor och slita runt lite.

Okaxigt värre.

***

Och så lite av det jag inte såg:

Endre – Karlstad 7-5: Väntad hemmaseger. Tippade att Anna Jakobsson skulle sätta ett par bollar – och det gjorde hon. Men Karlstad stod upp bra, trodde på ett par bollars större differens faktiskt.

Iksu – Jönköping 6-2: Som väntat. Therese ”Mini” Andersson satte tre bollar.

Huddinge – Rönnby 4-9: Offensiva Rönnby vann, vilket var enligt förhandstipsen. Tre nya pinnar av Madelene Backlund, totalt nio nu på två matcher. 51 kvar till 60 poäng. Gjorde en grej på detta. Lite tidigt att snacka snitt och så, men vad fasen. Prognosen just nu visar på 117 poäng. Kunde inte låta bli att konfrontera Madde med det. ”Inget är omöjligt”, blev hennes svar. Skönt med lite kaxighet i daminnebandyn.

Uppsala – Telge 3-4: Skräll! Telge ledde med både 2-1, 3-2 och 4-3, och lyckades alltså försvara den sista ledningen in i mål. Starkt och oväntat. ”Man ska inte vara förvånad om vi leder serien efter fem omgångar”, sa Uppsala-coachen Viktor Matsenius till innebandymagazinet.se inför seriestart och syftade till att laget inledde mot tippade bottenlag. Nu har Uppsala förlorat mot såväl Jönköping som Telge, så någon serieledningen kommer det inte blir tal om. I alla fall inte efter fem omgångar. Å andra sidan: Uppsala var som bäst under slutspurten ifjol. 

Täby – Falun 2-3: Miniskräll! Jag trodde inte Falun skulle ta poäng. Gästerna ledde med 2-0 efter 40 sekunder (!). Men Täby kom tillbaka via dubbla mål av Louise Wickström. Falun avgjorde dock till slut. Segerskytt: Lovisa Stenberg.

AIK – Höllviken 10-5: AIK sprang iväg till 6-0 en bit in i andra. Då var det så klart avgjort. Som sagt, Höllviken får svårt att skrälla runt i SSL.

Falun – Mullsjö 5-4 (sd): Velade innan jag satte ettan som tips igår. Två av seriens mest underhållande och energiboostade lag. Utan att ha sett något misstänker jag att det var högoktanig underhållning. Stjärnförvärvet Tero Tiitu avgjorde, föresten.

Pixbo – Kais Mora 12-3: Kais Mora ledde faktiskt med 3-2 en bit in i andra perioden. Sedan tryckte Pixbo på gaspedalen. Rejält. Sex poäng av Patrik Malmström, bland annat. 27-7 i skott till hemmalaget i andra och tredje perioden.

Växjö – Dalen 6-5 (sd): Ettan ramlade in, men det satt hårt inne. Dalen hade 5-3 en bra bit in i sista perioden, men Växjö kom ikapp och sedan avgjorde Linus Jämtdal på straff på övertid.

***

En SSL-kamp imorgon, innan serierna börjar ticka i normal lunk.

Helsingborg mot Linköping. Svårtippat. Kan gå lite hur som. Tror ändå på Linköping, som lär vara rejält revanschsugna efter Pixbo-premiären. Har man bara fått ut huvudena ur röven ordentligt, så tror jag nog att östgötarna vinner en tight tillställning.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB