Startsida / Inlägg

Nytt potentiellt klassikermöte

av Jonas Gustavsson

Jag har sagt det innan men jag säger det igen: det är nya tider i SSL.

Det är inte konstigt. Tiden har sin gång och saker förändras. Nu tänker jag inte bara på att skrällarna avlöser varandra i serien, utan också – som jag också mässat om – att innebandykartan har börjat ritas om.

Klassiska stormatcher mellan Warberg, AIK, Storvreta och Pixbo som tampats i toppen är lite av ett minne blott. Visst fasen är det fortfarande heta matcher, inget snack om saken, men det är inte längre stormakter som gör upp om tronen i svensk innebandy. AIK är haft stora problem på senare år, Warberg har varit på dekis, Pixbo har renoverat om och Storvreta har inte riktigt gått att känna igen i höst.

Istället har nya klassiska möten börjat skapas.

Ett av dem är sannerligen Växjö mot Mullsjö. Inget traditionellt derby (egentligen ska ju lagen komma från samma stad för att det ska vara derby, men det där missbrukas ju titt som tätt, inte minst av undertecknad… och småländska Växjö och västgötska Mullsjö huserar ju inte ens i samma landskap), men matcherna har karaktären av ett derby, men upphaussad stämning inför bataljerna.

Det är en av omgångens hetaste matcher. Tycker jag.

Båda lagen är på uppgång i innebandy-Sverige, båda kommer, som det ser ut nu, att lira slutspels-innebandy i vår, precis som de gjorde förra säsongen. Båda lagen har en tämligen ung prägel, satsar på fartfyllda spelare och gillar att spela med energi. Som det ska vara.

Det känns som ett nytt potentiellt klassikermöte.

Vilka som vinner?

Jag drar min tippning lite längre ner, men slänger in min slant på Växjö. Det mestadels för att Mullsjö saknar ångloket David Gillek, en spelare som saknar motsvarighet i laget med sin fysik, tyngd och förmåga att reta gallfeber på motståndarna, och en spelare som hade trivts utmärkt i just den här matchen. Övriga gänget är mer lirare. Växjö känns lite bredare just nu och har dessutom en tom frånvarolista.

Men det blir en lika jämn som het batalj.

***

Frågor inför omgången:

* När lyfter Falun-duon Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström i poängligan?

* Höllvikens Pontus Karlson har målat i alla SSL-matcher hittills – hur länge orkar han?

* Kais Moras Max Wahlgren spräckte äntligen målnollan senast – lossnar det nu?

* Två assist på sex matcher av Storvretas storback Mattias Samuelsson – när kommer målet?

* Poängspruta och sensation ifjol – nu tre assist på sex matcher. Har Växjös Filip Kjellsson drabbats av andraårssyndromet?

***

Bloggens traditionsenliga tippning:

AIK-Storvreta 1: Fasen, en etta? Ja, kunde inte låta bli. Ett AIK som i de två senaste hemmamatcherna 0-6-förlorat mot Helsingborg och sedan med nöd och näppe tagit två pinnar mot Kais Mora ska väl inte kunna rubba Storvreta? Nja, någon gång vaknar AIK till, och Storvreta har ännu inte vunnit på bortaplan där man torskat mot lag som Höllviken och Granlo i de senaste matcherna. Trender är till för att brytas, men har någon dold känsla av att AIK möjligen kan gneta till sig en seger här. Föresten: AIK-förvärvet Joel Kanebjörk brukar ju vara övertaggad i sina matcher, hur övertaggad kommer han då inte vara nu när han möter sitt gamla lag?

Falun-Sirius 1: Jo, jag tillhör nog skaran som tycker att Tero Tiitus övertidsmål borta mot Helsingborg senast borde ha godkänts. Visst, det är en rejäl sving finländaren levererar, men han är ju på bollen först. Hur som helst, Thomas Brottman gick i taket – med rätta – och jag tror att den energin konserverats ner och blir en urladdning mot Sirius. Tämligen säker på ettan, även om Uppsalalaget med hete Billy Nilsson i spetsen körde över AIK senast.

Granlo-Linköping 2: Linköping är i kalasform. Laget 4-3-vann borta mot Mullsjö senast – trots att storstjärnorna inte lämnade avtryck i målskyttet. Istället klev killar som Felix Lanver och Jacob Sigfridsson fram. Det säger en del om den bredd som östgötarna sitter på. Martin Karlsson har bara skrapat på kunnandet och Hampus Dargren är poänglös i två matcher – så det finns mer att ta ut. Förlust mot Granlo? Nej, det tror jag knappast.

Kais Mora-Dalen 1: Nå, är det inte dags för första Kais Mora-segern snart? Jag börjar tycka att man sparat ihop till det där nu. Ett Dalen som fick pisk borta mot Höllviken senast, och som förlorat fem raka matcher, har en hel del att fundera över och ett självförtroende som är ganska djupt ner i källaren just nu. Detta känns som en match där Dalen har allt att förlora – och sådana matcher är inte roliga att spela när man redan har ett ok på axlarna. Doftar etta.

Växjö-Mullsjö 1: Omgångens match. Det brukar bli heta möten mellan de här två lagen. Dessutom två lag som går i främsta ledet när det gäller att luckra upp den klassiska innebandykartan, då båda är på god väg att med unga och hungriga lag etablera sig på den övre SSL-halvan. Båda har varit bra i starten, men Växjö fick pisk senast och Mullsjö har två raka nederlag. Avsaknaden av David Gillek och Kim Hadelund hos västgötarna avgör – Växjö tar hem det här med en eller två bollar.

Warberg-Höllviken 1: Warbergs fina form håller i sig och jag tror det kommer fortlöpa över Höllviken-matchen också. Visst, trender är till för att brytas, men Warberg är obesegrade hemma och Höllviken har ännu inte vunnit borta, och jag har svårt att se de skånska nykomlingarna rubba ett ödmjukt och smart Warberg. Matchen i matchen utspelas i båset med hjärnornas kamp: nye och unge Oscar Lundin mot räven Vidar Jonsson. Mycket intressant duell mellan två coacher som lyckats över förväntan hittills.

Helsingborg-Pixbo X: Vem har glömt den heta kvartsfinalserien från i våras? Den blev förvisso bara fyra matcher lång, och Pixbo vann, men samtliga matcher gick till övertid. Ny säsong och nya förutsättningar, men krysset känns ändå passande. Båda lagen är i fin form, tar poäng i kontinuerlig takt och känns heta för tillfället. Som sagt: krysset känns välbefogat, även om Pixbo är knapp förhandsfavorit.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB