Startsida / Inlägg

Brodern som börjat sno rampljus

av Jonas Gustavsson

Anton Samuelsson har verkligen tagit kliv framåt i år.

Killen, som numera, precis som i slutet av fjolåret, får lira forward istället för center, har av naturliga skäl fått stå i skuggan av brorsan Johan Samuelsson som varit storstjärna, landslagskugge och mediagunstling de senaste åren – men nu håller Anton på att sno en hel del av rampljuset.

Idag var han riktigt bra – precis som hela Granlos förstafemma – när Växjö besegrades med 6-5 efter sudden. Anton tråcklade in 5-5 med dryga två minuter kvar, bara halvminuten efter Växjös ledningsmål, och höll sedan på att avgöra matchen då han serverade en passning till brorsan Johan som bara skulle stöta in bollen – men som brände läget.

Anton klagade på Johan – Johan klagade på passningen.

Som det brukar vara mellan syskon alltså.

– Han brukar alltid sätta de lägena. Passningen var tillräckligt bra, sa Anton.

– Jag vet inte vad han har för krav på passningar, men visar jag att jag vill ha passningen på backen så vill jag inte ha en studspassning, sa Johan.

Allt med glimten i ögat, givetvis.

De där två bröderna, som spelat med varandra mycket i yngre år, även tillsammans med nuvarande tredjelänken Jonas Berglund, skänker Granlo hopp. Där har Sundsvalls-laget en riktigt jäkla bra spetsfemma som lär rädda SSL-kontraktet.

Mycket brukar ju handla om Johan Samuelsson – men Anton Samuelsson är inte långt efter. Han har gjort så mycket poäng den senaste tiden att jag var tvungen att göra en formtabell över de främsta poängplockarna i SSL på sistone, och känslan var rätt, han är het just nu:

Bästa poängplockarna senaste 6 omgångarna

1. Albin Sjögren, Storvreta, 17 poäng
2. Anton Samuelsson, Granlo, 16 poäng
3. Linus Nordgren, Helsingborg 15 poäng
3. Alexander Rudd, Storvreta, 15 poäng
5. Emil Johansson, Falun, 14 poäng
5. Robin Nilsberth, Granlo, 14 poäng

Han själv menar att det handlar om att han får lira forward numera.

– Jag har mest spelat center innan, nu är jag forward och får spela i en toppkedja så att det är klart att det gör skillnad. Jag är inne i ett flyt och vill leverera, sa han efter att ha köpt in godis för att klara den långa bussresan hem till Sundsvall.

– Det är kul att spela med Johan också. Han skapar ytor, snabba spelvändningar.

Och visst har de där bröderna kemi.

– Jo, vi har ju levt med varandra länge, man vet i princip hur den andre tänker. Det är klart vi har fördelar av det. Plus att vi spelat så mycket ihop när vi var yngre. Vi har alltid tävlat mot varandra och varit ett stöd för varandra. Det finns ingen bitterhet heller, som när jag varit med i landslaget eller så, utan han är glad för min skull och stöttar mig, säger Johan Samuelsson.

Borde Anton få chansen i blågult?
– Det är klart att han har kvaliteter och det har han visat hela hösten. Samtidigt är det riktigt hård konkurrens.

Faktum är ju att Anton gjort fler poäng än Johan i år – 24 mot 23. Antons tidigare två SSL-säsonger har landat på 19 poäng. Imponerande framsteg, så klart.

Matchen mot Växjö då?

Jo, Granlo gjorde det bra, spelade smart och hade en riktigt vass keeper i Thomas Åhrberg. Han fick leverera en hel del vassa räddningar. Växjö hade mer boll och styrde spelet, men jag tycker ändå inte att man fick något allvarligt tag på Granlo, som agerade lugnt och metodiskt och till slut fick utdelning och dubbla poäng.

Granlos sudden-statistik är ju föresten sjuk.

Tre sudden, tre segrar och totalt 25 sekunders speltid. Måste vara någon form av rekord.

På tal om Granlo. Frågade om de ekonomiska problemen – det ska ju bli rekonstruktion – var något som påverkade.

– Det har ju varit negativa skriverier ganska länge. Men det är inget som vi i laget pratar så mycket om. Vi litar till att föreningen löser det, sa Anton Samuelsson.

***

Kollade med ett halvt getöga på kampen mellan Mullsjö och Dalen också. En match som inte bjöd på så mycket skönlir, av det jag såg, vilket kanske var väntat då Mullsjö är som bäst när man får vända spelet – men mot ett defensivt orienterat Dalen är det inte så enkelt att praktisera det spelet. När spelet väl ställdes om så var man dock skickliga.

Och Dalen har inte råd med misstag, som vid 0-2 för att ta det tydligaste exemplet, där Mullsjö lyckas sno bollen av uppspelande back, och där Kevin Lundgren serverade Johan Nygårdh som kunde svepa in bollen. Mullsjö hade också marginalerna med sig i flera målsituationer. Men det var inte tur, det var förtjänade medstudsar.

Slutresultat 6-2 – och vad jag såg så var det rättvist. Västgötarna har ju haft det lite halvtungt en tid nu, men kanske börjar hitta rätt väg igen.

Laget börjar ju få ordning på fler pjäser nu också – där normalt sett målfarlige Nygårdh, som satt en boll tidigare under en strulig höst, fick bli tvåmålsskytt, bland annat.

Dalen? Nja, får svårt att nå en slutspelsplats.

***

I övrigt idag så spelade ju Linköping mot Höllviken också – och det blev som väntat en kassaskåpssäker seger för topplaget Linköping. Segersiffrorna stannade vid 8-1 efter skotten 35-10 (!).

Linköping toppar en haltande tabell.

Höllviken åkte på sjunde raka nederlaget. Eftersom Granlo plockade dubbla pinnar idag så är avståndet upp till närmsta lag nu fyra poäng, och ner till nedflyttningsstrecket – där AIK lurar med en match mindre spelad – är det bara en poäng. Tufft läge, där man inte får börja blicka för mycket nedåt trots att avståndet uppåt växer.

***

Damerna idag. Hade ett halvt öga på andra halvan av matchen mellan Kais Mora och Huddinge.

Jag har ingen fullskalig analys, men såg detta:

Kais Mora rullade boll som aldrig förr, men hade förtvivlat svårt att få till det sista, och kom man igenom stod en stekhet Erika Johansson – säkerligen taggad efter gårdagens landslagsuttagning – i kassen och storspelade. Känslan var att Kais Mora borde stängt matchen där i andra perioden, av det jag såg, men Huddinge stretade på bra och var ju faktiskt inte så långt ifrån att sno poäng i sista perioden. 3-4 och sedan hade man någon bra chans i slutet.

Real Mora redde i alla fall ut det. Men med andan i halsgropen.

***

Dagens skräll levererade istället Uppsala som 6-4-vann borta mot Iksu. Att just Uppsala skrällde på bortaplan var kanske ingen högoddsare i och för sig, laget har nu tagit tio av tolv poäng på just bortaplan.

Segerorganisatör för Uppsala var som brukligt nya stjärnan Amanda Delgado-Johansson som satte tre mål. Och japp, vi kan stoppa in henne i ödmjuka stjärn-facket, precis som alla andra damstjärnor.

– Målmässigt var det väl bra, men jag kan bättre. Det var inte en av mina bättre dagar. Jag vill inte vara den som bara stänker in målen, jag vill bidra med mer. Nu var jag mer på rätt plats vid rätt tillfälle, sa hon.

Jaha. Hon är bra på att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Något som inte handlar om tillfälligheter, utan något som karakteriserar riktiga stjärnor. Och det är Delgado Johansson.

Hon medger att säsongen varit bra. Just nu är hon nia i poängligan.

– Det har gått över förväntan. Ifjol var mer ett läroår, nu har jag kommit in i det bättre, sa hon som också testats i landslaget.

– Det är kul att få mäta sig med de bästa.

Annars är ju Uppsala – som målade upp sig själva som slutspelslag inför säsongen – en av höstens största besvikelser. Laget klarade sig med nöd och näppe kvar utan kval ifjol efter en stark slutspurt, har många unga spelare som vuxit och plockade in några bra nyförvärv. Ändå har man inte orkat hänga med i slutspelskampen.

– Slutspel var en målsättning som vi satte tillsammans. Vi gjorde en stark vår ifjol och har pratat om att göra samma sak i år. Det är nu vi ska börja ta våra poäng och matchen mot Iksu var ju en bra start, sa Delgado-Johansson.

Vi får se om det blir ett uppvaknande. I så fall måste man börja ta poäng på hemmaplan.

***

I övrigt på damsidan:

Jönköping – Endre 2-6: Väntad seger och inga suspekta siffror alls. Endre visade också att man har bredd då men presenterade sex olika målskyttar i matchen. Snart är det på allvar dags att sudda ut fördomen om att Endre är Anna Jakobssons ensam-show.

Pixbo – Täby 11-5: Jag trodde Täby skulle orka störa Pixbo lite mer, men hemmalaget drog iväg till ett 6-0-övertag redan efter en dryg period och då var ju matchen redan avgjord. Starkt av Pixbo där veteranen Johanna Dahlin hade en sexpoängseftermiddag.

Djurgården – Telge 9-2: Överkörning och som väntat en komfortabel seger för spetsigare Djurgården mot just nu tämligen formsvaga Telge. Sex poäng av Emelie Lindström som hux flux hoppade upp i toppen av poängligan – före både Anna Jakobsson och Anna Wijk. Det där poängracet – som Madde Backlund också vill vara med i – kommer bli högdramatiskt.

***

Imorgon är det dags för Storvreta mot Falun. Helgens höjdpunkt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB