Startsida / Inlägg

En ny ”bad boy” – blir bra tugg

av Jonas Gustavsson

Sex SSL-matcher ikväll.

Men den största snackisen är så klart att Linköping gjorde klart med Mikael Karlsson. Denna fenomenala innebandy-spelare som huserat i allsvenskan med Djurgården under hösten, har saknat SSL och är nu alltså tillbaka på den stora scenen igen.

Åsikterna om bolltrollaren går isär.

Å ena sidan är han den där publikfriaren, bolltrillaren, mönsterbrytaren som man bara älskar. Å andra sidan är han en ”bad boy” som kanske säger mer än han borde och har lite bristande omdöme i twittrandet.

Mikael Karlsson är en av de största SSL-profilerna någonsin, just tack vare den mixen av egenskaper. Han skapar rubriker på flera olika sätt.

Därför blir han en rejäl krydda i ett SSL som har blivit en samlingsplats för ett stort antal pensionärsrymlingar nu, där Kristoffer Kranberg, Peder Bodén och Joakim Ström tidigare gjort comebacker. Men framförallt så får ju David Gillek konkurrens om rubrikerna.

För visst blir det bra surr med Mikael Karlsson tillbaka i SSL.

Inget snack om saken.

***

Annars så handlade ju dagens fokus om Rickie Hyvärinens återkomst till Fyrishov.

Snacka om att det blev en tight match. Slutresultat 2-0 till Storvreta.

Ganska tillknäppt historia. Första perioden var rent av tråkig. Bättre i andra och tredje. Både Viktor Klintsten och Patrik Åman gjorde härliga matcher i kassarna, men målchanserna duggade ju inte så där tätt.

Detta var en kamp mellan två lag som haft struliga säsonger, förväntningar som inte levts upp till, krav som ökat, ok som tynger axlarna. Lite av det där tycker jag man kan tolka in i matchbilden: två lag som absolut inte ville bjuda på något, inget skulle komma gratis. Således blev det också tämligen tillknäppt.

Rickie Hyvärinen då? Nja, inte glänste han precis, men visst såg man att han var taggad och ville en hel del. Målchanserna var dock lätträknade, men det var han ju å andra sidan inte ensam om. AIK vaskade ju om lite i femmorna också för att bringa liv i det hela, dock med ganska magert resultat. Den som hade det vassaste var ju Patrik Hagberg – som jag tycker vuxit ett par centimeter sedan Hyvärinen-ankomsten – men han brände de lägena han fick.

– Jag tycker att vi gör en bra match. Våra backar och Patrik Åman i kassen gör det vasst, och vi hade tillräckligt med målchanser för att hänga tre, fyra mål. Vi måste vara effektivare, sa Hyvärinen och berömde Viktor Klintsten:

– Han gjorde en del bra räddningar, men vi måste sätta dit bollarna. Jag själv hade inte så många målchanser, det var mest framspelningar.

Som jag påpekade tidigare idag så är ju Hyvärinen en AIK-succé. Visserligen tog poängsviten slut idag – han hade gjort poäng i alla AIK-matcher fram till Storvreta-matchen – vilket säkert sved, men att han är en annan spelare nu än i Storvreta är tydligt.

Han trivs, vilket märks, i AIK:

– I AIK har jag en annan funktion, ett helt annat förtroende, jämfört med i Storvreta. Det är klart det påverkar. Inte minst mentalt. Poängmässigt har det gått bra, men samtidigt är laget på rätt väg också. Det var torsk nu, men vi har en bra känsla.

Storvreta var så där. Vet inte riktigt vad som saknas, men man har inte drivet som vi vant oss vid från tidigare år. Idag vinner laget, men det är med små marginaler. Alexander Rudd, som jobbar mycket och får ut ganska lite, gjorde det snyggt när han drog förbi Hyvärinen – av alla – och sprätte in 1-0, vilket avgjorde matchen, innan Victor Andersson skickade in 2-0 i slutet när AIK pressade på. Som sagt, små marginaler.

Matchen befäste väl tesen kring båda lagen: AIK kommer inte orka nå ikapp slutspelslagen, Storvreta ska på intet sätt känna att slutspelsplatsen är klar.

***

Hade ett getöga på matchen mellan Pixbo och Helsingborg också, men såg egentligen inte mer än målen, och undrar ju lite vad som hände i Helsingborg där i sista perioden. Visst hade Pixbo bra rull i andra perioden, men att man sedan skulle spela sönder skåningarna så brutalt som man gjorde i sista perioden – det var regelrätta upprullningar och vackra mål – var överraskande. Helsingborg föll ihop som ett korthus, precis som man gjorde i första mötet med Pixbo, och precis som man gjorde i sista perioden mot Växjö nyligen.

Kent Göransson – i sin första match som huvudansvarig – kan inte vara nöjd med det där.

Den där förmågan att rasa ihop måste man slipa bort.

Ett tag hade Helsingborg släppt in minst mål i SSL. Nu är det bara fyra lag som släppt in fler, varav tre av dem parkerar på de tre sista platserna i tabellen.

Laget såg ju nästan slutspelsklara ut ett tag. Nu är man helt plötsligt nia.

Pixbo? Var bra i andra, riktigt bra i sista. Malde ner Helsingborg. Och Martin Östholm. Vilken grym form killen är i. Som sagt, såg inte alla delar av matchen, men vilka initiativ han tar, vilka rusher han gör, vilka mål han sätter. Fantastiskt.

***

I övrigt idag:

Höllviken – Warberg 5-9: Höllviken hade 2-0 och 3-2 och var så nära som 5-6 i den sista perioden, innan Warberg seglade ifrån till en på pappret till synes ganska komfortabel seger. Mattias Kongstad gjorde mål för andra matchen i rad, viktigt att han är igång igen för hallänningarna, och Martin Emanuelsson satte dubbla bollar. Höllviken? Som sagt, deras viktiga matcher kommer nu: hemma mot Kais Mora och Granlo. Dock sju poäng upp nu…

Linköping – Granlo 6-5 (ot): Jo, Mikael Karlsson behövs nog i Linköping. Laget kom till spel med fem förluster på sex matcher, hade 5-2 i sista perioden – men tappade och Granlo kom ikapp till 5-5. Sedan kunde Anton Karlsson – av alla – avgöra med sitt första hemmamål i år. Snacka om lägligt. Men svagt att tappa. Granlo fick en pinne, viktig i bottenstriden.

Dalen – Kais Mora 12-9: Oj, här var det svängdörrar rejält. 21 baljor. 44-26 i skott. Dalen studsade tillbaka efter förlusten mot Höllviken senast efter bland annat sex Ketil Kronberg-poäng och studsade upp till sjundeplatsen i tabellen.

Mullsjö – Växjö 5-4 (ot): Växjö kryssar vidare. Laget står på elva oavgjorda matcher, nästan dubbelt så många som närmaste konkurrent. Anmärkningsvärt. David Gillek – som slog sig själv blodig (!) – i centrum i Mullsjö som brukligt, han gjorde både 4-3 och övertidsavgörande 5-4, och fixade värdefulla poäng i västgötarnas slutspelsjakt.

***

Sirius-Falun imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB