Startsida / Inlägg

Extra svärmande getingbo i år

av Jonas Gustavsson

SSL-upptakten är genomförd.
Jag ska inte djupanalysera något – men konstaterar en sak, och det gäller både damernas och herrarnas SSL den här säsongen:
Getingboet kring slutspelsstrecken kommer att svärma mer än någonsin.
Vi minns slutspelskampen i herrarnas SSL ifjol som levde ända in i sista omgången, och även länge under den sista omgången. En välregisserad rysare.
Att det blir lika rafflande in på mållinjen den här säsongen kan jag inte garantera, men det kommer bli en otrolig kamp kring slutspelsstrecken.
På damsidan är Djurgården borta, de sex stora har blivit de fem stora och öppnar upp för ett nytt lag att slå sig in i topp-8. Nykomlingarna ser starkare ut än på länge och lag som Karlstad och Huddinge lär vilja blanda sig i den där mixen.
På herrsidan är känslan att det finns fyra topplag och två bottenlag – däremellan kommer det bli en en huggsexa mellan ett gäng lag om slutspelsplatserna.
Kort sagt: slutspelsstrecken blir getingbon.

***

Kommer snacka upp SSL de kommande veckorna. Genomgång av både dam och herr. Plus lite annat.

***

Vilka profiler sticker ut på damsidan i år?
Hoppas det blir några nya när lirare som Madelene Backlund, Emelie Lindström, Sandra Mattsson, Victoria Wikström (men där lever comeback-hoppet), tvillingarna Frida och Hanna Lindgren och några till valt att kasta in klubban i garderoben.
En av dem blir förhoppningsvis Malmös Ellen Rasmussen som inte fick vara med på upptaktsträffen eftersom hon inte fyllt 20 år (upptakten hölls på Casino Cosmopol i Stockholm med skarpa åldersrestriktioner). Hon får sno strålkastarljus i vinter istället.

***

På herrsidan har det fyllts på med profiler.
Som Isaac Rosén, Henrik Olofsson, Manuel Engel, Eero Kosonen, Eric Björk och Juha Kivilehto för att nämna några av de hetaste.
Den tidigare ganska statiska innebandykartan med givna topplag har ritats om de senaste åren, fler lag är med och tampas i toppen och om SM-medaljerna, och den här säsongen blir inget undantag.
Det blir mer och mer ovisst för varje år, svårare och svårare att tippa.
Men gör det hela också mer intressant.

***

Jag måste medge att jag var skeptisk när beskedet kom att inga tränare skulle vara med på årets upptaktsträff utan att det var spelare som skulle representera klubbarna.
Även om jag saknade tränarna blev jag positivt överraskad.
Jag har tragglat igenom ett antal upptaktsträffar i olika ligor genom åren och jag tycker att detta var en frisk fläkt just när det gäller scenen: enbart spelare, flera som vågade sticka ut och en lagom dos av humor. Många lirare har förstått hur sporten ska säljas in. Detta ska inte vara något ryggdunkar-forum, men TV4-redaktören och innebandygurun Micael Fasth var briljant som scen-expert med sina anekdoter, skarpa analyser och mod att kritisera, vilket förhöjde underhållningen.
Men även som scen-framträdandet var bra, så skulle givetvis tränarna varit på plats. Kanske inte för strålkastarljuset, men för tillgängligheten där man vill snacka lite allmänt om lagen, vilka nyförvärv som ser vassa ut och så vidare. Den analysen får man inte riktigt från spelarna.
Jag gillar innebandyn eftersom man vågar ta nya vägar och vill göra fräscha saker, men ibland kan man jaga sig själv för mycket i strävan efter att uppfinna hjulet på nytt. Konceptet var bra, scenen underhållande – hade tränarna varit på plats så hade det varit perfekt.

***

Jag ska försöka att inte bli en gnäll-gubbe så här tidigt på säsongen när plastsuget håller på att eskalera, men man blir lite orolig när man hör generalsekreterare Göran Harnesks scen-snack.
Harnesk pratade om att utökad publiktillströmning till SSL-arenorna är viktigt. Hur det ska gå till? Enligt Harnesk får klubbarna gärna bygga nya arenor, hittar nya vägar till publiken och även distrikten ska ta ansvar. Jag frågar, precis som ifjol: förbundet då?
SSL kommer inte lyfta förrän förbundet och SEI paketerar produkten SSL. Det handlar om allt: spelschema, media, information, TV- och webbsändningar, statistik.
Idag spretar det för mycket och för mycket ansvar läggs på klubbnivå.
Det finns ingen sammanhållande instans.
Bara det att flera SSL-tränare har gått ut och sågat spelschemat nyligen spär ju på fördomen om att det inte finns någon väloljad relation mellan klubbar, förbund och SEI. Landskamper bara dagar innan seriepremiär och uppehåll för Champions Cup bara några omgångar in i serien känns inte optimalt, vilket tränarna också med tydlighet påpekat.
Jag säger det en gång till: SSL kommer inte växa förrän produkten SSL paketeras från centralt håll.

***

Drygt ett par veckor kvar till SSL-premiär. Snart dags alltså.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB