Startsida / Inlägg

Ett, två, tre, fyra, Pontus Karlson

av Jonas Gustavsson

Jag ska vara ärlig:
Efter Storvretas 3-0-period mot Höllviken, där man var det klart bättre laget och kunde haft en större ledning, så valde jag att prioritera de andra matcherna.
Det skulle jag så klart inte gjort.
Höllviken svarade för en närmast nog magisk vändning, 0-4-underläge blev 6-5-seger efter övertid.
Det är var blandning av flera saker: Storvreta trodde det skulle bli en enklare resa än vad det faktiskt blev, Höllviken fick in några lätta mål och fick helt plötsligt lite hopp – men framförallt så var den stora saken målmaskinen Pontus Karlson.
Han gjorde fem av sex mål.
Både 5-5-kvitteringen och avgörande 6-5.
Så mycket mer matchhjälte kan man inte bli.
När Höllviken var uppe senast, och var totalt uträknade, så gjorde han tio mål på de sex första matcherna och alla undrade vem sjutton den där Karlson som bara stavade med ett s var. Den säsongen, som genererade 25 mål på 25 matcher, präntade han in i sitt namn för den breda publiken. Nu vet alla (nåja…) vem han är och vet att han kan göra SSL-mål, men att han skulle sopa in fem bollar i en SSL-match förväntar man ju sig liksom inte.
Speciellt som den omtalade spetsfemman i Höllviken, där Johannes Wilhelmsson och Daniel Persson också lirar, kanske inte haft världens bästa säsongsstart, varken spel- eller poängmässigt.
Men nu lossnade det och gjorde det rejält.
Det trots att Karlson alltjämt lider av den fotskada han ådrog sig förra säsongen. Han berättade att han tar smärtstillande, har ett skydd och tejpar, att det gör ont men att han inte tänker på det så mycket.
Det syns ju knappast när han lirar i alla fall.
Sju mål på fyra matcher är vasst.
Många har pekat på Höllviken som ett potentiell skrällgäng i år. I SSL-enkäten inför säsongen så lyfte 33,9 % av spelarna fram den skånska nykomlingen som det lag man tror blir årets positiva överraskning.
– Jag tror vi kommer överraska. Men ambitionen är fortfarande att säkra nytt kontrakt, vi har ingen hybris, sa Karlson.
Nåväl, segern mot Storvreta visar att Höllviken kan.
Mästarna då?
Nja, om inte Höllviken har hybris så var det kanske lite av det som Storvreta drabbades av vid 4-0. Det går inte slappna av mot några motståndare numera – serien är så pass jämn.

***

2-17 mot Falun senast.
9-8 mot Helsingborg nu.
Snacka om scenförändring för AIK och det visar ju att det finns en stark moral i gänget. Att kasta av sig en sådan förnedring och total kollaps som mot Falun torde inte vara det enklaste, men just där har Solna-laget kanske fördel av att vara unga och orutinerade.
Då tänker man inte så mycket utan bara kör.
Det var lite vad laget gjorde mot Helsingborg.
AIK var i målmässigt förarsäte hela matchen och även om det blev tajt på slutet så tycker jag man räknade in rättmätiga poäng på kontot.
Det bjöds på en hel del delikatess.
Inte minst från Andreas Stefansson. Den omtalade målmaskinen satte tre mål – alla efter vassa prestationer. Först fick han en hög boll som han sopade in på volley, sedan fick han en direktpassning av Patrik Hagberg och bara stötte in bollen, och efter det bröstade han ner en långboll som han smackade in. Gemensam nämnare? Avståndet till målet vid de tre baljorna var väl typ två decimeter. Stefansson är otroligt effektiv precis runt målområdet. Världsklass.
Patrik Hagberg, veteranen, visade också vass form – dels genom sina distinkta mål, dels genom sin superassist till Stefansson vid 6-3. Han är en av pjäserna som ska gå i bräschen och gör verkligen det.
Jag siade om Helsingborg inför den här omgången, om att det brukar komma en baksmälla när laget går för bra. Så blev det igen. Det var först på slutet man lyckades skapa nerv.
Inte ens Jonathan Paulsson såg så tät ut som han brukar (jo, han stod, även om stackars Mattias Qvarfordt fått statistiken registrerad på sig).
Men Mika Kohonen fortsätter leverera. Ett mål och en assist vilket betyder mål i tre raka matcher och poäng i alla matcher hittills. Gubben kan bevisligen ännu – det är bara att lyfta på hatten och imponeras.

***

Dalen fortsätter att leverera skalper i SSL.
Efter att ha slagit tillbaka regerande mästarna Storvreta och fjolårets serievinnare Pixbo så blev det en meriterande 6-5-vinst borta mot självutnämnda guldkandidaten Mullsjö.
Det där kändes ju länge som Dalens match – man hade kontroll, man gjorde mål vid rätt tillfällen – men Mullsjö bet sig hela tiden tillbaka och reducerade till 5-6 med 51 sekunder kvar genom hattrick-skytten David Gillek och skapade verkligen nerv i tillställningen, men förgäves.
Dalen är därmed alltjämt obesegrade och har nio av nio möjliga poäng.
Laget byggde upp en fantastisk trygghet med sin solida defensiv ifjol och rullar vidare på samma tema i höst. Alla vet vad de ska göra, försvaret är vältrimmat och sedan hugger man som kobror framåt.
Jag imponeras av flera spetsar.
Fredrik Edholm, som borde fokusera mer på plast än fisk, har tagit kliv framåt och matar in dunderskott på löpande band.
Jim Johansson är, om vi ändå ska snacka fisketermer, en hal ål där framme som på något sätt rinner fram, hittar lägen och har ett lurigt skott.
Det går inte ge mycket utrymme till de där killarna, för då ringer det.
Jonas Svahns kasse fram till 6-3 var väl annars matchens delikatess. I ett friläge la han in bollen med enhands-Foppa. Riktigt snyggt.
Mullsjö har blandat och gett hittills och får gnugga vidare.

***

16 mål.
Det bjöds publiken på i matchen mellan Växjö och Karlstad och det var sannerligen svängdörrar och öppna spjäll stundtals.
Det rasslade verkligen.
Växjö var för det mesta i förarsätet, men Karlstad bet hela tiden tillbaka. Det avgörande rycket kom i mitten av den sista perioden, när tre snabba mål satte hemmalaget i ett 9-5 överläge.
Karlstad reducerade två gånger om, men kom inte närmare än så.
Jag vet inte riktigt hur matchen ska analyseras, det var så många mål att anteckningsblocket knappt räckte till, och det var lite svårt att få grepp om vad som egentligen hände.
Jag konstaterar istället följande:
Växjö har tre raka segrar och imponerar.
Smålänningarna saknar André Andersson och har efterfrågat bredare målskytte. Nio mål idag – och sju målskyttar. Det talar om bredd. Bland annat så skickade ju Karljohan Ahlroth in sin första SSL-balja.
Karlstad har ännu inte vunnit någon trea och är ett litet frågetecken.
Jag tror inte att det är panik ännu, men oroligt är det säkert. Det är ju inte så att man mött seriens bästa lag precis – tre poäng på matcherna mot Thorengruppen, Höllviken, Sirius och Växjö duger knappast om man ska jaga slutspel. I nästa match väntar AIK, blir det inte seger där kan det bli jobbigt, för sedan är det Linköping och Falun på menyn.
För övrigt:
Skönt att se någon som inte körde rullator-tempo på en straff. Kevin Björkström hade fart och satte bollen.
Plus:
Anton Vestlund i Karlstad gjorde fem poäng på 16 matcher ifjol, i år har han redan hunnit med sju pinnar på fyra matcher.

***

Sportbladet gjorde en SSL-enkät inför säsongen och där trodde 70,8 % av spelarna att nykomlingen Tyresö-Trollbäcken åker ur SSL i år.
Lika stor favorit som Iksu är till guldet (71 %), lika stor ”favorit” är alltså TT att åka ur.
Men starten har skvallrat om något annat.
Seger mot Karlstad i premiären.
Och en pinne mot Täby nu, efter en övertidsförlust.
Starkt så klart.
Linnea Wiregård, som har en sjuhelskottas bössa, svarade för hela fem poäng, två mål och tre assist, mot Täby – men det var ändå Michelle Rydin som snodde rubriken.
Hon avgjorde mot Karlstad med ett mål i slutskedet och nu var det hon om skickade in 6-6 i Tomas Holmström-position framför kassen med bara 21 sekunder kvar vilket räddade poäng mot Täby.
Rydin som alltså sätter avtryck i SSL igen. Hon var ju på väg mot något stort under sin tid i Kais Mora för sex år sedan, men bröt sedan foten. Efter det har det varit ett skadehelvete och hon berättade att hon genomfört sju (!) operationer på två år. Galet.
Men nu mår hon bättre än någonsin och är helt hel för första gången sedan tiden i Kais Mora.
Det ska bli spännande att se vad hon kan prestera framöver.
– Läkarna sa att jag aldrig skulle kunna spela innebandy igen, men jag har visat att det går, sa hon när jag pratade med henne.
– Jag har aldrig någonsin varit i bättre form. Det känns sjukt bra. Jag är som en ny människa. En starkare spelare. Jag kommer inte gå sönder igen, så känns det verkligen.
Hoppas hon har rätt.
Hon berättade också att TT tar den massiva nederlagsstämpeln som tändvätska.
– Vi har läst om alla som dömt ut oss, vi vill visa att det är fel. Det ger oss bara energi, sa hon.
Det har onekligen startat bra.

***

Kais Mora sprang ifrån till 3-0 mot storfavoriten Iksu, men redan innan den första perioden var över så hade Iksu vänt tillbaka till 4-3 och till slut vann Umeågänget med 11-8.
Iksu är en offensiv maskin.
20 mål på två matcher, och då har man mött Endre och Kais Mora som är lag på den övre halvan. Vad ska det här sluta när stjärngalleriet möter lagen på den undre halvan?
Det doftar målkalas och utklassningar.
Det där målrekordet ryker nog igen.
Fem poäng av både Emelie Wibron och Corin Rüttimann idag.

Mer dam:

Linköping – Pixbo 1-9: Pixbo maler på och tog en rejäl seger borta mot Linköping – och faktum är att hemmalaget spräckte nollan först med sex och en halv minut kvar att spela. Sex Pixbo-mål kom från backar: tre av Stephanie Boberg, två av Isabell Krantz och ett av Ida Sundberg.

Rönnby – Uppsala 4-3: Rönnby tog en fin skalp (trots tappad 3-1-ledning till 3-3) och två lirare från egna leden, Josefin Hagström och Isabelle Nordin Persson, hamnade i målprotokollet. Med tanke på all rutin som försvunnit så är det viktigt att nya spelare kliver fram – och det gjorde de onekligen här.

Karlstad – Dalen 6-1: Karlstad tog revansch efter förlusten mot Tyresö Trollbäcken i premiären och sopade dit Dalen med hela 6-1. Luize Bilinska ser verkligen ut som ett fynd, tre nya mål idag. Men hur bra är Dalen egentligen i år? Det är förvisso tidigt, men ser inte bra ut så här långt.

***

Jag är skyldig er lördagen och den levereras i komprimerat format här.

Dam:

Kalmarsund – Endre 2-3 (ot): Kalmarsund bet verkligen till i sin hemmapremiär och fixade en pinne i ”Ö-mötet” efter en sen 2-2-kvittering av tvåmålsskytten Stina Lindqvist. Starkt av smålänningarna så klart, även om Endre vann till slut efter att Sara Steen avgjort.

Warberg – Malmö 5-4: Den här fajten sorterar jag, utan att ha sett något, in i skrällfacket. Warberg var i förarsätet hela matchen och ledde med 3-0, 4-1 och 5-2, även om det blev nervigt till slut när Malmö bara var uddamålet efter. Veteranen Matilda Pettersson sköt dubbla mål och stortalangen Jenny Dahl satte en kasse.

Herr:

Linköping – Falun 3-5: Linköpings blytunga säsongsstart fortsätter och östgötarna inkasserade tredje raka förlusten genom att torska hemma mot Falun. Dalalaget sprang ifrån till 3-0 redan efter tio minuter och släppte sedan aldrig det greppet. Alexander Galante Carlström hängde två nya påsar – och har gjort elva mål på fyra matcher. Galet.

Pixbo – Thorengruppen 8-3: Som väntat så orkade inte Thorengruppen stå emot Pixbo som vann komfortabelt. Kaptenen och skottmaskinen Martin Östholm gjorde säsongsdebut och stänkte in dubbla bollar – och fjolårsbesvikelsen Patrik Malmström har sannerligen varvat upp, fyra poäng nu och totalt sju pinnar i de två senaste matcherna.

Sirius – Warberg 4-5 (ot): Avgörandet blev omdiskuterat då Simon Bundgaard, som gjorde sitt första SSL-mål, skyfflade in 5-4-bollen i en målbur som inte stod i rätt position – men kassen blev godkänd och Warberg snodde dubbla poäng. Sirius hade en 3-1-ledning efter halva matchen, men tappade.

***

Nya matcher i veckan som kommer. Uppsnack på tisdag eller onsdag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB